Open top menu
Ένα διαφορετικό ορεκτικό, γλυκοπατάτες στο φούρνο με μπαχαρικά και βαλσάμικο ξίδι

Ένα διαφορετικό ορεκτικό, γλυκοπατάτες στο φούρνο με μπαχαρικά και βαλσάμικο ξίδι

top-xidi-valsamiko-glykopatates-2

Θα ξεκινήσω και αυτή την εβδομάδα με κάτι υγιεινό (ναι, για να μπορούμε να κάνουμε τις παρασπονδίες στο τέλος της!). Ούτως ή άλλως ψάχνω συνταγές με λαχανικά/όσπρια κτλ, αλλά το κυριότερο είναι να μην είναι βαρετές. Ευτυχώς υπάρχουν πολλά είδη από τα παραπάνω και διάφοροι τρόποι μαγειρέματος.

Την γλυκοπατάτα θα πρέπει να την έχεις ακούσει ή μπορεί να την έχεις δει στο σούπερ μάρκετ δίπλα στις κλασικές πατάτες ή μπορεί και να μην έχει τύχει. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι διαδεδομένη, αλλά θα ήταν καλό να τη συμπεριλαμβάναμε στη διατροφή μας, αφού έχει πολλά θρεπτικά συστατικά.
Πρώτη φορά την είχα δοκιμάσει σε εστιατόριο σε μορφή τσιπς. Ναι, ξέρω τι θα μου πεις! Ό,τι και να δοκιμάσεις τηγανητό σε μορφή τσιπς είναι ωραίο! Δεν αντιλέγω, αλλά αργότερα τη δοκίμασα πάλι, αλλά δε θυμάμαι πού! Θυμάμαι ότι η γεύση της ήταν ιδιαίτερη και γενικά αν ψάξεις θα διαπιστώσεις ότι αποτελεί υλικό και για πολλά γλυκά! Άλλη φορά όμως το γλυκό, τώρα ας εστιάσουμε στο θρεπτικό!
top-xidi-valsamiko-glykopatates-3
Για να έχεις μια εικόνα, αποτελούν πηγή πολλών βιταμινών, καθώς και μαγνησίου, καλίου, καροτενοειδών και διαφόρων άλλων. Μπορούν να γίνουν ψητές, πουρές, σούπα, να συνοδέψουν σαλάτες και κρεατικά. Γενικά, δε θα τις βαρεθείς!
Σήμερα σου δίνω την πιο εύκολη εκδοχή, αυτή που τις κόβεις σαν τηγανιτές και τις ψήνεις στο φούρνο.
Τους έδωσα γεύση με μπαχαρικά (πάπρικα, κουρκουμά και κόλιανδρο, αλλά αυτό το αφήνω και πάνω σου), βαλσάμικο ξίδι με θυμαρίσιο μέλι (μπορείς να χρησιμοποιήσεις και άλλη γεύση ή κάποια κρέμα βαλσάμικου) και ελάχιστο ελαιόλαδο.
Και συνόδεψα με ένα ντιπ γιαουρτιού με χούμους!! Παίζει να είναι και από τα καλύτερα ορεκτικά για βράδυ ή ακόμα και όταν θέλεις να δεις μια ταινία!
Υλικά (σαν ορεκτικό για 2-3 άτομα):

3 γλυκοπατάτες (μεγάλες)
2 κ.σ. ελαιόλαδο
4-5 κ.σ. Βαλσάμικο ΤΟΠ με θυμαρίσιο μέλι
1κ.γ. πάπρικα
1κ.γ. κουρκουμάς
1/2 κ.γ. κόλιανδρος
αλάτι
(πιπέρι προαιρετικά)Ανάβουμε το φούρνο στους 190βαθμούς αέρα ή 200 βαθμούς αντιστάσεις
Καθαρίζουμε τις γλυκοπατάτες.
Τις κόβουμε είτε σε λεπτές φέτες σαν τηγανιτές ή ροδέλες.
Τις τοποθετούμε στο ταψί του φούρνου σε λαδόκολλα.

Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και το Βαλσάμικο ξίδι. Με τα χέρια μας τις ανακατεύουμε ώστε να πάνε παντού.
Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και τέλος αλάτι.
Ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου.
Σημειώσεις:
Αν ψήσω σε αντιστάσεις, στο μισό διάστημα τις γυρίζω όλες από την άλλη πλευρά με ένα πιρούνι.
Αν ψήσω αέρα, δεν έχει χρειαστεί να τις γυρίσω.
Αλλά αυτό εξαρτάται και από τον κάθε φούρνο.
Επίσης με τον αέρα γίνονται πιο τραγανές από ότι με το ψήσιμο στις αντιστάσεις. Αλλά και πάλι μιλάω για το δικό μου φούρνο.
Συνοδευτικά ντιπ:
1) Γιαούρτι
2) Γιαούρτι με λίγη μουστάρδα
3) Γιαούρτι με λίγη μουστάρδα και μέλι
4) Γιαούρτι με χούμους αν έχετε.
Athina Panou
Written by Athina Panou

Δεν υπάρχουν σχόλια, ακόμη.

Κάνε εσύ το πρώτο σχόλιο!

Leave a comment