Open top menu
Καροτόσουπα…για αλλαγή!

Καροτόσουπα…για αλλαγή!

Η σημερινή ανάρτηση όπως βλέπετε δεν περιέχει γλυκό! Αλλά αφού μια φορά την εβδομάδα το λιγότερο, τρώω σούπες, έπρεπε να τις τιμήσω κι εδώ!
Δεν μπορώ να σας πω τι κόλλημα έχω φάει με τις σούπες λαχανικών! Ούτε όταν ήμουν πέντε χρονών και με μπούκωνε η μάνα μου με κάτι πολτοποιημένα λαχανικά (σόρυ μαμά!) δεν είχα φάει τόσα !
Οι μέρες όμως νομίζω είναι ιδανικές για να φτιάξεις πολύχρωμες σούπες…ειδικά τώρα που λένε ότι θα αρχίσει το πολύ κρύο, ξεκινήστε να φτιάχνετε! Σου προσφέρει μια ζεστή αίσθηση στον ουρανίσκο, μια ηρεμία στο στομάχι, μια ιδέα θαλπωρής…σαν τη ζεστασιά που μπορεί να νιώθεις μέσα σε μια φιλική παρέα, τη γαλήνη που αποκτάς μετά από το γέλιο που μοιράστηκες με τους φίλους, την όμορφη αίσθηση που ένιωσες μέσα από ένα βλέμμα που χαμογελάει…
Θα συνεχίσω να πιστεύω ότι τα όμορφα πράγματα κρύβονται παντού γύρω μας…μπορούμε να τα ανακαλύψουμε εύκολα αν ανοίξουμε τα μάτια μας και αφεθούμε…στο πορτοκαλί χρώμα που κάνει το φαγητό μας χαρούμενο, στη ζεστή μυρωδιά των μπαχαρικών…στη ζεστασιά του φαγητού που προσφέρεις και σε ό,τι άλλο μπορεί να μην είχατε φανταστεί.. 🙂
Όσο για τη συνταγή, δοκιμάστε να τη προσαρμόσετε στα δικά σας γούστα όσον αφορά στα μπαχαρικά. Επίσης έχω κάνει διάφορες παραλλαγές, όπως  μια φορά δεν είχα πράσο κι έβαλα αγκινάρα και απέκτησε άλλη νοστιμιά!
Επίσης δεν σας λέω ότι βγαίνει βελουτέ, γιατί είμαστε σπίτι μας και δεν χρειάζεται να την περνάμε από σινουά(βλέπε: λεπτό κωνικό σουρωτήρι…που δεν έχουν όλοι προφανώς!)..και χωρίς τέτοιο, σας εγγυώμαι καταναλώνεται άνετα, δε θα παρεξηγηθείτε!
Υλικά:
(3-4 μπολάκια)
 
500γρ. καρότα
2 πράσα (το λευκό μέρος)
2 μέτρια κρεμμύδια
1 πατάτα
1 σκελίδα σκόρδο
αλάτι
πιπέρι
Κύμινο φρέσκο ή σκόνη
Μοσχοκάρυδο
1/2 λίτρο ζωμός κρέατος ( λιώνουμε έναν κύβο σε ζεστό νερό)
3-4 κουτ. σούπας λάδι
100-150γρ. φέτα  για το σερβίρισμα
 
Καθαρίζουμε τα καρότα, τα κόβουμε σε μικρά τεμάχια και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Ομοίως καθαρίζουμε πράσα, κρεμμύδια, πατάτα, τα κόβουμε και μετά στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε ζεστό τον ζωμό να τα σκεπάσει, αφήνουμε σε δυνατή φωτιά να πάρουν βράση και στη συνέχεια χαμηλώνουμε λίγο την ένταση και βράζουμε για περίπου 25′. Αυτό θα το διαπιστώσετε δοκιμάζοντας αν μαλάκωσαν τα λαχανικά.
Όπως επίσης μπορεί να χρειαστεί να συμπληρώσετε με λίγο νερό.
Αφού έχουν μαλακώσει, αποσύρουμε από τη φωτιά και με προσοχή αδειάζουμε λίγο λίγο σε ένα μούλτι και πολτοποιούμε. Κάθε ποσότητα που πολτοποιούμε τη ρίχνουμε σε άλλο κατσαρολάκι. Αφού έχουμε τελειώσει, βάζουμε το κατσαρολάκι στη φωτιά, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, κύμινο(αν έχουμε σπόρους τους κοπανάμε σε γουδί, αλλιώς ρίχνουμε σε σκόνη), λίγο μοσχοκάρυδο και το λάδι. Αφήνουμε περίπου 5′ να πάρει μια βράση και σερβίρουμε με τριμμένη φέτα.
 
– Δεν αναγράφω ποσότητες στα μπαχαρικά γιατί είναι θέμα γούστου. Πχ προσωπικά βάζω αρκετό κύμινο γιατί μου αρέσει πολύ. Θα κάνετε δοκιμή για να τσεκάρετε αν σας ικανοποιεί.
– Αν δεν σας αρέσει το κύμινο, μπορείτε να αντικαταστήσετε με τζίντζερ (είτε σε σκόνη είτε ένα μικρό κομματάκι φρέσκο που θα το τρίψετε στον τρίφτη).
(Διασκευή από συνταγή της Μπαρμπαρίγου εδώ)
 
Athina Panou
Written by Athina Panou

6 Comment responses

  1. Avatar
    January 28, 2014

    Ναι! ναι αυτό θα είναι το αυριανό φγαητό μας! Καλημέρα Αθηνά!

    Reply

  2. Avatar
    January 28, 2014

    Αχ Αθηνά… Μας έχεις κάνει μεγάλο κακό, να ξέρεις!!!

    Reply

  3. Avatar
    January 28, 2014

    Πολύ υγιεινή και κατάλληλη για μια χειμωνιάτικη μέρα σαν τη σημερινή! Για να τα μεταφέρουμε στο μούλτι, βάζουμε και από το υγρό ή τα σουρώνουμε πρώτα;<br /><br />Ελεάννα από foodaki.gr

    Reply

  4. Avatar
    January 28, 2014

    Τέλεια Αθηνά!! Πήγαινε ένα βήμα παραπάνω κάνοντας και αλμυρά!! Το χεις!!

    Reply

  5. Avatar

    Αθηνούλα μου, σε γνωρίζω στους Δρόμους Ζωής, σε είδα και στην παρουσίαση σου, διαφορετικά, σε &#39;&#39;αντιγράφω&#39;&#39; και σου υπογράφω ότι ο αγώνας που δίνεις μόνο στην επιτυχία μπορεί να σε οδηγήσει. <br /><br />Ελένη Αναργύρου

    Reply

  6. Avatar
    March 18, 2014

    Πολύ ωραία συνταγή, μπορείς να προσθέσεις και φρέσκο τζίντζερ, ταιριάζει πολύ!Μου αρέσουν πολύ τα πιάτα που χρησιμοποίησες!!

    Reply

Leave a comment