Open top menu
Μάφινς με αχλάδια

Μάφινς με αχλάδια

Σήμερα που θα διαβάζετε την ανάρτηση, μάλλον θα τρώτε μπακαλιάρο κι εγώ μόνο μπακαλιάρο που δεν έχω εδώ, αλλά δεν μου έβγαινε κάτι σε αντίστοιχο μάφιν, οπότε θα περιοριστούμε σε ό,τι είχα!
Επίσης αν πάλι πράγματι διαβάζετε την ανάρτηση, σημαίνει ότι το 3G λειτούργησε κάπου στα βουνά και δε θα πηγαίνω στην αντίστοιχη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας να παραπονιέμαι. Και αυτό, γιατί με αφορμή το τριήμερο, κάνω ένα διάλειμμα στο χωριό των παιδικών μου χρόνων, με αρκετό κρύο και καλή παρέα μπροστά στο τζάκι.
Είναι από αυτά τα ταξίδια που το φυσικό τοπίο, οι ομορφιές του τόπου σε κάνουν να αφήνεις όλες τις σκέψεις πίσω σου. Και φυσικά να κάνεις ό,τι πιο κλασικό αλλά και ωραίο, να ψήνεις στο τζάκι (να ψήνουν οι άλλοι δηλαδή κι εσύ να κάθεσαι!). Να μην θέλεις πολλά…αλλά και να ΄θελες, την Κυριακή στο χωριό δεν νομίζω να βρίσκεις και πολλά, όπως πχ το φούρνο κλειστό(αλλά σήμερα αργία να ανοίγει) και παρ’ όλ’ αυτά να γελάς συνεχώς, γιατί το σημαντικό είναι οι στιγμές με την παρέα σου, οι στιγμές που θα θυμάσαι και θα γελάς ξανά.. 🙂
 Υλικά ζύμης:
60γρ. βούτυρο
70γρ. καστανή ζάχαρη
1 μεγάλο αυγό
130γρ. αλεύρι
½ κ.γ. σόδα
½ κ.γ. κανέλα
¼  κ.γ. αλάτι
60γρ. γιαούρτι
1κ.γ. εσάνς βανίλιας
80γρ. golden syrup/ ή μέλι
2 αχλάδια κομμένα σε μικρά κομματάκια
50γρ. κουβερτούρα τεμαχισμένη
Υλικά κραμπλ για την επιφάνεια:
25γρ. καστανή ζάχαρη
20γρ. αλεύρι
15γρ. νιφάδες βρώμης
25γρ. αμύγδαλα
½ κ.γ. κανέλα
30γρ. βούτυρο
Φτιάχνουμε πρώτα τα υλικά του κραμπλ. Τρίβουμε στο μούλτι τις νιφάδες βρώμης. Ανακατεύουμε τη σκόνη αυτή με το αλεύρι, τη ζάχαρη και την κανέλα. Τρίβουμε τα αμύγδαλα, αλλά όχι σκόνη, τα θέλουμε χοντροτιρμμένα. Τα προσθέτουμε και αυτά στο μείγμα. Λιώνουμε το βούτυρο, το ρίχνουμε στο παραπάνω μείγμα και ανακατεύουμε με κουτάλι ώστε να βραχεί το μείγμα και βάζουμε ψυγείο.
Ανάβουμε το φούρνο στους 170-175⁰C. Βάζουμε χάρτινες θήκες στο ταψάκι για μάφινς.
Λιώνουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε σε ένα μπολ με την καστανή ζάχαρη, χτυπάμε με τον αυγοδάρτη. Στη συνέχεια προσθέτουμε το γιαούρτι, το αυγό, το μέλι ή golden syrup και τη βανίλια. Συνεχίζουμε με το αλεύρι, σόδα, κανέλα, αλάτι να ενσωματωθούν και τέλος προσθέτουμε τα κομματάκια αχλαδιού και σοκολάτας.
Μοιράζουμε στις θήκες. Βγάζουμε από το ψυγείο το μείγμα κραμπλ και το βάζουμε πάνω από το κάθε μάφιν (άψητο προφανώς).
Ψήνουμε για 20’ περίπου ελέγχοντας με οδοντογλυφίδα αν βγαίνει καθαρή.
Παρατηρήσεις:
-Αν θέλουμε πιο μεγάλα μάφινς, παίρνουμε μεγάλες θήκες και βάζουμε περισσότερη ποσότητα στην καθεμιά.(θα προκύψουν λιγότερα τεμάχια)
-Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το αχλάδι με μήλο.
-Προτιμάμε ώριμα αχλάδια
-Προτιμάμε μαλακή καστανή ζάχαρη (soft brown sugar), αν δεν βρούμε χρησιμοποιούμε την κλασική κρυσταλλική καστανή.
Athina Panou
Written by Athina Panou

10 Comment responses

  1. Avatar
    March 25, 2013

    Καλά να περνάτε!!!<br />Πολλά φιλιά.

    Reply

  2. Avatar
    March 25, 2013

    παρα πολύ νόστιμα να σαι καλά

    Reply

  3. Avatar
    March 25, 2013

    πολυ ωραιες φωτο ,πολυ ωραια παρουσιαση, μου αρεσουν πολυ κ οι θηκες που χρησιμοποιησες! οσο για την γευση..ειμαι σιγουρη οτι ειναι πεντανοστιμα!

    Reply

  4. Avatar
    March 25, 2013

    Εσύ εκδρομούλα, κι εμείς αγκαλιά με τα μαφινάκια! Όλοι κερδισμένοι! 😉

    Reply

  5. Avatar
    March 25, 2013

    Τυχερή που είσαι με παρέα, στο χωριό και στο τζάκι, και τυχεροί κι εμείς που μας έδωσες τέτοια λιχουδιά. Θα τη δοκιμάσω σίγουρα μετά το πέρας της σαρανταήμερης (και βάλε) νηστείας! Φιλιά!

    Reply

  6. Avatar
    March 28, 2013

    Πολύ ωραία ιδέα!! Καλά και η παρουσίαση όπως πάντα τέλεια!!

    Reply

  7. Avatar
    March 31, 2013

    Σήμερα λέω να τα φτιάξω και θα σου πω! Η φωτογράφιση πάντως είναι εκπληκτική! Όπως τις περισσότερες φορές άλλωστε!<br />Kathy by anthomeli

    Reply

  8. Avatar
    April 01, 2013

    Τα έκανατελικά! Υπέροχα δεν έχω λόγια! Αφρατα, μυρωδάτα, γευστικά!<br />Χιλια μπράβο!<br />Kahty by anthomeli

    Reply

  9. Avatar
    April 04, 2013

    Σας ευχαριστώ!<br />kathy χαίρομαι πάρα πολύ που τα έφτιαξες και σας άρεσαν!!

    Reply

  10. Avatar

    I really wish I was having this for breakfast!

    Reply

Leave a comment