Open top menu
Μάφινς με καρύδια και ξινόγαλο

Μάφινς με καρύδια και ξινόγαλο

Σήμερα η μέρα μου ξεκίνησε με πρωινό ένα από αυτά που βλέπετε στην οθόνης σας, φυσικά μαζί με ένα ποτήρι γάλα (έχω γράψει ξανά, δεν παίζει καφές, θα μείνω άυπνη μέχρι μεθαύριο). Μετά συνεχίστηκε με τρέξιμο, αλλά δεν εννοώ γυμναστική, εννοώ το άλλο το τρέξιμο που γυρνάς όλη την Αθήνα, πας από δω πας από κει, τρέχεις να προλάβεις τράπεζα και ταυτόχρονα κουβαλάς τσάντες, χαρτόνια, ομπρέλα γιατί ο καιρός δεν έχει αποφασίσει τι θέλει να κάνει και το λουράκι της ομπρέλας μπλέκεται στα ακουστικά όσο προσπαθείς να ακούσεις μουσική μες στο τρένο και κάποιος σου κλωτσάει βιαστικά τη μεγάλη τσάντα με τα χαρτόνια κτλ κτλ. Και μέσα σε όλα αυτά αναρωτιέσαι τι σόι ακουστικά είναι αυτά που “δανείστηκες” (ναι, τα δικά μου τα χάνω συνεχώς), τα δοκίμασε κανένας στην εταιρεία που τα λάνσαρε, γιατί αν τα είχαν δοκιμάσει θα ένιωθαν ότι είναι σαν να σου κάνει εξέταση τυμπάνου ο ΩΡΛ…!Αφού και τώρα αναρωτιέμαι αν είμαι εντάξει και αν θα ακούω αύριο!
Whatever… μπορεί καμιά φορά η μέρα μας να ξεκινάει κάπως, αλλά το ωραίο είναι όταν φτάνει το βράδυ να σκέφτεσαι τι έκανες και να χαμογελάς για όσα κατάφερες…και δεν μιλάμε πάντα για χειροπιαστά  ή υλικά πράγματα…αλλά η παρέα με ένα φίλο, μια φίλη, μια βόλτα, λίγο περπάτημα είναι πράγματα που μπορούν να σε κάνουν να χαμογελάσεις. Επίσης ακόμα πιο χειροπιαστά έχω να προσθέσω ένα ντεπόν για τον πονοκέφαλο και ένα σουβλάκι στο τέλος της ημέρας (εννοείται να μην σκέφτεσαι τις θερμίδες! Αν τις σκεφτείς, το ντεπόν δεν σου κάνει τίποτα, θα χρειαστείς μετά λεξοτανίλ…)
Η συνταγή λοιπόν έγινε για να ικανοποιήσει μέλος της οικογένειας που δεν θέλει να καταναλώνει πολλή ζάχαρη (προφανώς το πολύ κοντινό μου αυτό μέλος δεν αποτελεί και τρελό θαυμαστή του blog… εντάξει αστειεύομαι μαμά!). Το επιχείρημα στηρίχθηκε σε καθαρή μαθηματική λογική, δηλαδή  συνολική ζάχαρη 100γρ. διά 12 ίσον 8,33γρ. Μήπως σας έπεισα κι εσάς τώρα?!
Υλικά (12 τεμάχια
(συνταγή ελάχιστα προσαρμοσμένη από περιοδικό Γλυκές Ιστορίες, τεύχος Απριλίου ’12):
Για τη γέμιση:
100γρ. καρύδια
50γρ. ζάχαρη καστανή
1κ.γ. κανέλα
1/2κ.γ. μπαχάρι(αν έχετε)
50γρ. βούτυρο λιωμένο
 
Για τη ζύμη:
210γρ. αλεύρι
2κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/2κ.γ. σόδα
50γρ. ζάχαρη λευκή ή καστανή
1 αυγό
40γρ. βούτυρο λιωμένο
270γρ. ξινόγαλο(αριάνι)
ξύσμα 1 πορτοκαλιού
 
1) Πρώτα ετοιμάζουμε τη γέμιση. Τρίβουμε τα καρύδια στο μπλέντερ, τα θέλουμε χοντροκομμένα όχι σκόνη. Τα βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης ώστε να βραχούν όλα απο το βούτυρο
 
2) Ανάβουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς C (αέρα/ αλλιώς προσαρμόστε στις αντιστάσεις που θα ψήνατε).
3) Βάζουμε χάρτινες θήκες στο ταψάκι για μάφιν.
4) Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, μπέικιν, σόδα, ζάχαρη. Προσθέτουμε τα υγρά (αυγό, βούτυρο λιωμένο, ξινόγαλο) και ανακατεύουμε με αυγοδάρτη να ομογενοποιηθούν. Ρίχνουμε το ξύσμα και ανακατεύουμε απαλά.
 
5) Ρίχνουμε από μια κουταλιά ζύμης σε κάθε θήκη. Στη συνέχεια ρίχνουμε την καρυδάτη γέμιση. Η ποσότητα της γέμισης φτάνει να μοιραστεί στις 12 θήκες και ας μας φαίνεται αρκετή. Από πάνω μοιράζουμε το μείγμα ζύμης που έμεινε. Δεν μας πειράζει που δε θα καλύψει τη γέμιση. Επίσης δεν μας πειράζει που μπορεί να φτάνει στο ύψος του κάθε χαρτιού και όχι πιο κάτω. Θα φουσκώσουν και δε θα ξεχειλίσει (μπορεί να συμβεί σε 1-2 το πολύ, ανάλογα και με τις θήκες που έχουμε).
 
Αν χρησιμοποιήσουμε θήκες μιας χρήσης(του σούπερ μάρκετ) μπορεί να προκύψουν και λιγότερα μάφινς απο 12.
 
6) Ψήνουμε για 20-22′. Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν. ‘Οταν θελήσουμε να τα καταναλώσουμε μπορούμε να ρίξουμε λίγο μέλι και σουσάμι. Διατηρούνται κλεισμένα αεροστεγώς (λίγες μέρες όπως κάθε κέικ).
Athina Panou
Written by Athina Panou

2 Comment responses

  1. Avatar
    June 15, 2013

    Καρύδια ακουσα και μπήκα!<br /><br />http://beautyfollower.blogspot.gr/

    Reply

  2. Avatar

    Καλησπέρα! <br />Τι ωραίες θήκες για muffins! Φαίνονται χάρτινες, είναι; Πού τις βρήκες; 🙂

    Reply

Leave a comment