Open top menu
Μπισκοτένια τάρτα μόκα-αμαρέτο/Mocha Amaretto Tart

Μπισκοτένια τάρτα μόκα-αμαρέτο/Mocha Amaretto Tart

Να ‘μαστε πάλι εδώ!Εκεί που λέω θα ανεβάζω συνταγή κάθε μέρα, τι γίνεται και μου βγαίνει κάθε βδομάδα και βάλε! Δεν μπορώ ακόμα να το καταλάβω! Ψιλιάζομαι ότι πρέπει να φταίει και το CSI εκτός του Big bang theory, που παρεπιπτόντως τα είδα όλα και τώρα κάθε βδομάδα περιμένω κάθε φορά που βγαίνει ένα νέο του 5ου κύκλου, αλλά δεν έχει την ίδια αξία…αλλιώς είναι να καίγεσαι και να βλέπεις 5-6 μαζί κι αλλιώς 1 εικοσάλεπτο! Εσείς δεν έχετε αγαπημένη σειρά που να βλέπετε με μανία?!
Βέβαια η απουσία μπορεί να οφείλεται και σε όσα συμβαίνουν γύρω μας…δεν είναι και ό,τι το καλύτερο…μετά όμως λες ότι αν αφήσεις αυτό που σου δίνει χαρά και όρεξη και σε κάνει να δημιουργείς, να φαντάζεσαι, να ονειρεύεσαι, τι θα γίνει? Κι επειδή το θέμα το ανέπτυξε διεξοδικά το γλυκό μου “γαιδουράκι στο μπλογκ της, θεωρώ ότι όλοι όσοι είμαστε σε αυτό τον χώρο συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε και να δημιουργούμε! Επίσης να βοηθάμε όσο είναι δυνατόν! Αρχές Δεκεμβρίου θα γίνει το Μπαζάρ Δρόμων Ζωής για το οποίο θα δείτε λεπτομέρειες στις Συνταγές της Ασπρούλας. Ξέρουμε όλοι ότι είναι δύσκολες οι σημερινές συνθήκες και η καθημερινότητα, αλλά αν κάποιος μπορεί να κάνει και το ελάχιστο για κάποιον άλλον είναι το μέγιστο…
Και εφόσον πιστεύουμε ακόμα στα όνειρα και δεν τα παρατάμε…ονειρεύτηκα μπισκότα, αμύγδαλα, αισθάνθηκα το άρωμα του ζεστού καφέ εμπλουτισμένο με άρωμα πικραμύγδαλου, να σε ζεσταίνει και να σε γλυκαίνει και να ξεχνάς το κρύο…και μετά όλο αυτό να γίνεται ένα κομμάτι τάρτας…να κόβεις μια μπουκιά, να θρυμματίζεται ελαφρά η μπισκοτένια βάση και μετά να κάνεις μμμμμμ!!(δεν εννοώ την αγελάδα!)
Μια ιδιαίτερη τάρτα που θα συνοδεύσει τον απογευματινό καφέ σας (ή και τσάι, δε θα τα χαλάσουμε εκεί). Μπορούμε να κάνουμε και άλλους συνδυασμούς αρωμάτων, εγώ σκέφτομαι να την ξαναφτιάξω με σοκολάτα ρόφημα(σε σκόνη) και λικέρ πορτοκαλιού( ή και ξύσμα πορτοκαλιού), αλλά αν έχετε και άλλες ιδέες περιμένω!


Τάρτα μόκα amaretto
250g μπισκότα αμυγδάλου, θρυμματισμένα
100g βούτυρο λιωμένο
250ml γάλα(πλήρες)
200γρ.λευκά marshmallows
3 κ.γ. στιγμιαίος καφές
2 κ.σ. λικέρ amaretto
150ml κρέμα γάλακτος
Φιλέ αμυγδάλου, για γαρνίρισμα
50g λιωμένη κουβερτούρα
1.   Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170oC/αέρα 150oC. Βουτυρώνουμε ελαφρά μία ταρτιέρα 35cm x 11cm (στρογγυλή με διάμετρο 22-23εκ)με αποσπώμενη βάση. Ενώνουμε τα θρυμματισμένα μπισκότα με το λιωμένο βούτυρο και τοποθετούμε το μίγμα στην ταρτιέρα (στη βάση και στις πλευρές). Ψήνουμε για 5 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα.
2. Ζεσταίνουμε το γάλα και τα marshmallows σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας  για 5-10 λεπτά μέχρι τα marshmallows να λιώσουν. Προσθέτω τον καφέ και το λικέρ και ανακατεύω μέχρι τα υλικά αναμιχθούν καλά και το μίγμα γίνει λείο. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
3.    Προσθέτουμε την κρέμα στο κρύο μίγμα των marshmallows και χτυπάμε λίγα λεπτά στο μίξερ μέχρι να αρχίσει να πήζει. Γεμίζουμε την ταρτιέρα και παγώνουμε για 2 ώρες ή μέχρι το μίγμα να σταθεροποιηθεί.
4.  Σερβίρουμε αφού στολίσουμε με το φιλέ αμυγδάλου και περιχύσουμε την λιωμένη κουβερτούρα.
Παρατηρήσεις:
– Αν δείτε ότι δεν πήζει ιδιαίτερα την ώρα που χτυπάτε το μίγμα,μην ανησυχείτε θα σφίξει στο ψυγείο λόγω των marshmallows.
– Αν βρείτε μεγάλα  marshmallows, να τα κόψετε με ένα ψαλίδι σε μικρότερο μέγεθος για ευκολία, να λιώσουν γρηγορότερα.
– Αν δεν βρείτε τα ιταλικά μπισκότα αμυγδάλου(amaretti),χρησιμοποιήστε και πτι-μπερ. Αν πάλι τα βρείτε, σκεφτείτε το αν θα τα πάρετε γιατί είναι πανάκριβα! Εγώ όταν την έκανα δεν τα βρήκα,βρήκα κάτι αλλα ιταλικά κουλουράκια και τα έτριψα. Τώρα όμως τα βρήκα και είπα να τα πάρω αλλά το σκέφτομαι πολύ να τα θρυμματίσω!
 
Από περιοδικό Delicious, September 2011
Mocha Amaretto Tart
250g amaretti biscuits, crushed
100g unsalted butter, melted
250ml whole milk
200g white marshmallows
3 tsp instant coffee
2 tbsp amaretto liquer
150ml double cream
Toasted flaked almonds, to garnish
50g dark chocolate, melted, to drizzle
1.                   Preheat the oven to 170oC/fan 150oC/gas 31/2. Lightly grease a 36cm x 12cm loose-bottomed tart tin. Combine the crushed amaretti biscuits with butter and press into the base and slides pan. Bake for 5 minutes or until golden. Set aside to cool.
2.                   Combine the milk and the marshmallows in a pan over a low heat and stir for 5-10 minutes until the marshmallows have melted. Add the coffee and liquer and stir until smooth and combined. Cool completely.
3.                   Stir the cream into the cooled marshmallow mixture and whisk until it begins to thicken. Pour into the tart shell and chill for 2 hours or until set.

To serve the tart, scatter with toasted almonds and drizzle liberally with the melted chocolate

Athina Panou
Written by Athina Panou

25 Comment responses

  1. Avatar
    October 27, 2011

    Καταρχην να σου πω ότι πρέπει να λέμε Δοξα το Θεό που δεν κάνεις καθημερινές αναρτήσεις!<br />Μια χαρά μπορείς και μας καταστρέφεις και μια φορά την εβδομάδα! <br />τι έφτιαξαν πάλι τα χεράκια σου βρε Αθηνά μου συγχαρητήρια!!!!

    Reply

  2. Avatar
    October 27, 2011

    Πήγα να ψάξω να σου προτείνω και άλλες σειρές να βλέπεις ωστε να είμαστε σίγουροι αλλά μετά σκέφτηκα ότι το CSI έχει τον ατέλειωτο αφου υπάρχει CSI, Miami, New York, Las Vegas και συμφωνα με έγκυρες πληροφορίες τώρα θα βγεί και CSI Ζαχάρω! xixi…<br />Φιλάκια

    Reply

  3. Avatar
    October 27, 2011

    Eri μου σκέψου ότι στην περίπτωση της καθημερινής ανάρτησης θα είχα πάθει και σάκχαρο! Και ναι όντως βλέπω New York και Miami στάνταρ!!Χθες μάλιστα ξεκίνησε και ένα άλλο &quot;The Good Wife&quot;, το έχετε εσείς εκεί?

    Reply

  4. Avatar
    October 27, 2011

    Ναι ναι το έχει! Η αλήθεια ειναι ότι έχει πάρα πολύ καλές σειρές με πάρα πολύ καλούς ηθοποιούς αλλά λίγα ερχονται στην Ελλάδα.. Ισως να αργουν.. δεν ξέρω.. Καλό Σαββατοκύριακο Αθηνούλα μου!!!

    Reply

  5. Avatar
    October 27, 2011

    Αθηνά ζωγράφιζεις ρε κοριτσάκι μου… αυτη η παράγραφος που ονειρευόσουν πικραμύγδαλα και τάρτα που θρυμματίζεται… ΠΟΙΗΣΗ!!!Μου τρέχουν τα σάλια γμτ! Είναι υπέροχες οι φωτογραφίες και το γλυκό φαίνεται ΘΕΪΚΟΟΟΟΟ!

    Reply

  6. Avatar
    October 27, 2011

    Αθηνά τέλεια η τάρτα σου!!! Αρωματική, πεντανόστιμη, λαχταριστή και η φωτό σου, όπως πάντα, πανέμορφη!!!!

    Reply

  7. Avatar
    October 27, 2011

    Τι να πω…τα είπαν από πάνω!!!χχαχαχα!!<br /><br />Υποκλίνομαι! Καλό τριήμερο Αθηνούλα! Εφη

    Reply

  8. Avatar
    October 27, 2011

    super η τάρτα! και χωρίς ψήσιμο!

    Reply

  9. Avatar
    October 27, 2011

    Νομίζω ότι αυτή η ανάρτηση είναι η καλύτερη σου μέχρι σήμερα! αν και δεν το δοκίμασα το συγκεκριμένο, η φωτογράφηση σου και η εμφάνιση της τάρτας είναι εξαιρετικές!!!! S.

    Reply

  10. Avatar
    October 28, 2011

    Φοβερα ενδιαφέρον με τα Mashmellows..νομίζω ότι κατά αυτό το τρόπο δεν τα έχω ξαναδεί σε συνταγή.. well done my dear!

    Reply

  11. Avatar
    October 28, 2011

    Για αυτά που συμβαίνουν αυτές τις μέρες: Υπάρχουν άνθρωποι που είναι αγανακτισμένοι και άλλοι που είναι &quot;αγανακτισμένοι&quot;. Τα ΜΜΕ προβάλλουν και προωθούν τον πανικό και τη μιζέρια όπως έκαναν πάντα άλλωστε.<br />Εγώ, εσύ, ο/η Χ,Ψ δε χρειάζεται να νιώθουμε τύψεις. Ψυχραιμία, οργάνωση και βοήθεια -ειδικά το τελευταίο πιο πολύ απ&#39; όλα.<br /><br />Για τις σειρές: Το Game of Thrones το

    Reply

  12. Avatar
    October 28, 2011

    CSI (New York, Las Vegas, Miami)δεν υπάρχει επεισόδιο που δεν έχω δει, μερικά 2 και 3 φορές, όπως και NCIS και Without a trace…<br />Το γλυκό σου υπέροχο όπως πάντα, σκιτσάκι δεν έχει;;;

    Reply

  13. Avatar
    October 29, 2011

    Αθηνούλα μου τι υπέροχη τάρτα!!!!!!!!

    Reply

  14. Avatar
    October 29, 2011

    Δεν έχω λόγια…που λένε.<br />Εξαιρετική όπως πάντα αγαπητή Αθηνά τόσο η εκτέλεση όσο και η παρουσίαση σου!

    Reply

  15. Avatar
    October 29, 2011

    Με βάζει σε τέτοιο πειρασμό που αν είχα τα μασμαλοους θα την έφτιαχνα απόψε! Τι τάρτα!

    Reply

  16. Avatar
    October 30, 2011

    Αθηνούλα υπέροχη τάρτα. Οτι πρέπει για το καφεδάκι. Ενδιαφέρον έχουν τα μασμαλοους.. πολύ μου άρεσε. Εύκολη ακούγεται ή μάλλον εσύ την κάνεις να ακούγεται εύκολη :))<br />Τέλεια παρουσίας όπως πάντα<br />Φιλιά

    Reply

  17. Avatar
    October 30, 2011

    Τι φοβερές φωτογραφίες είναι αυτές! και η συνταγή τέλεια!!<br />υ.γ. τρώμε κι εμείς κόλλημα με τα CSI…

    Reply

  18. Avatar
    October 30, 2011

    Μη σταματήσεις να ονειρεύεσαι!!Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για όλα!<br />Φιλάκια

    Reply

  19. Avatar
    October 30, 2011

    Συγγνώμη που δεν κατάλαβα, αλλά δεν περιλαμβάνεται γάλα στο υλικά της συνταγής… Επομένως με τι λιώνουμε τα marshmellows? Είναι η κρέμα και τα μπερδέψαμε? Please let me know γιατί είναι επείγον να τη φτιάξω!

    Reply

  20. Avatar
    October 30, 2011

    Καταρχήν ευχαριστώ για την επισήμανση!όντως το έφαγα το γάλα και &quot;δημιούργησα&quot; ένα νέο είδος ζαχαρωτών,εφόσον τα μέτρησα σε ml!! Μόλις έκανα και τη διόρθωση!<br />Σας ευχαριστώ για τις προτάσεις ξένων σήριαλ!και φυσικά ευχαριστώ για τα θετικά σας λόγια!

    Reply

  21. Avatar

    Φοβερή τάρτα!

    Reply

  22. Avatar
    November 03, 2011

    Penνy! Penny! Penny! Εκτός από Σέλντον, δες 24, Boston legal, Prizon break και Damages 🙂

    Reply

  23. Avatar
    November 05, 2011

    Αθηνά πολύ ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη η συνταγή σου και οπως πάντα φανταστική παρουσίαση!<br />Φιλιά

    Reply

  24. Avatar
    November 26, 2011

    Αυτή είναι η πρώτη συνταγή σου που έφτιαξα…Καφές, amaretto, μπισκότο… Υπέροχο γλυκό…Από αυτά που σου φτιάχνουν τη διάθεση…

    Reply

  25. Avatar

    Είδα τη δημοσίευσή σου πάνω που αναρωτιόμουν τι γλυκάκι να κάνω στον καλό μου, για να του κάνω έκπληξη – και αποφάσισα αμέσως να φτιάξω τη συνταγή σου, είμαι σίγουρη ότι θα την απολαύσει, όπως και εγώ! Φιλιά! 🙂

    Reply

Leave a comment