Open top menu
Μπισκότα χωρίς γλουτένη και πώς περάσαμε στο Φεστιβάλ Ευ Ζην με το Food4Good!

Μπισκότα χωρίς γλουτένη και πώς περάσαμε στο Φεστιβάλ Ευ Ζην με το Food4Good!

Αυτή τη φορά σας έχω ιδιαίτερο γλυκό, δηλαδή μπισκότα χωρίς γλουτένη (όπως βασικά θα διαβάσατε και στον τίτλο!). Παλιότερα η γλουτένη ήταν κάτι άγνωστο, αλλά τώρα πια πολλές εταιρείες αρχίζουν και φέρνουν προιόντα και τρόφιμα χωρίς γλουτένη, γιατί πράγματι υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθρώπων που έχουν δυσανεξία.
Τη συνταγή θα τη διαβάσετε στο τέλος του post (πανεύκολη!), για να σας πάω τώρα στο πώς περάσαμε στο Φεστιβάλ Ευ Ζην στο Κωπηλατοδρόμιο Σχοινιά, όπου συμμετείχε η ομάδα Food4Good μαζί με πάρα πολλούς foodbloggers!
Μαγειρεύτηκαν περίπου 10.000 μερίδες, πέρασε πάνω από 2000 κόσμος, συμμετείχαν 35 food bloggers και όλα αυτά για να βοηθήσουμε κι εμείς με τον τρόπο μας την ομάδα Surfers 4 Life ου διοργάνωσε το 2ο Φεστιβάλ Ευ Ζην την Κυριακή 1 Ιουνίου. Το Φεστιβάλ είχε στόχο να διαδώσει τα μυστικά της ευεξίας, να στείλει το μήνυμα “Είμαι νικητής” και να υποστηρίξει ευπαθείς ομάδες.
Οι food bloggers αρχίσαμε να μαζευόμαστε από τις 8 το πρωί, να ετοιμάσουμε τον μπουφέ, να κόψουμε σαλάτες (άπειρα μαρούλια!) και να ευχόμαστε να πάνε όλα καλά με τόσο κόσμο! Και ναι πήγαν όλα τέλεια! 
photos: Άρτεμις Τσίπη
Όλοι είχαμε βάλει εκτός από κόπο και απίστευτο μεράκι και διάθεση και αυτό φάνηκε στα ευχαριστημένα πρόσωπα του κόσμου που περνούσε για φαγητό! Και εδώ έρχονται και οι ευχαριστίες προς τις εταιρείες που μας έδωσαν τα προιόντα τους:
Μέλι Αττική-Πίττας, Fytro, Γιώτης, Creta Farm, Φάγε, Farmers Republic, ΑΒ Βασιλόπουλος, Χαλβαδοποιία Χατζηγαβριήλ, Maggi, stokarotsi.gr, Τυροκομείο Κωσταρέλος, Simply Greek, Κρεοπωλείο Παπούλιας, Κρεοπωλείο Λόγος,INTERTRADE HELLAS A.B.E.E.
 
Εν τω μεταξύ να σας πω ότι καθεμιά από την ομάδα Food4good είχαμε αναλάβει ένα φαγητό ή γλυκό και είχαμε μια ομάδα μπλόγκερς που θα το φτιάχναμε πολλαπλασιασμένο σε άπειρες μερίδες! Η δική μου ομάδα είχε τυρόψωμο (συνταγή υπέροχη, θα τη βρείτε στο blog της Εύας  Funky Cook !).
photos: Άρτεμις Τσίπη
photos: Άρτεμις Τσίπη
Ένα έχω να πω για την ομάδα μου, πετούσε!! Την προηγούμενη μέρα γράφαμε κοινά μηνύματα να δούμε πώς τα πάει ο καθένας και αν θα μας φτάσουν οι μερίδες ή θα τις έχουμε φάει τις περισσότερες, γιατί είχαμε ενθουσιαστεί!! Εντάξει όμως έφτασαν την Κυριακή στα πακέτα τους και πήραν πάρα πολλά κολακευτικά σχόλια! Παιδιά -ομάδα μου(Μαρία Κ., Μαρία Π., Μαρία Μ., Σοφία, Χρήστος)- είστε όλοι τέλειοι κι ευχαριστώ για τη συνεργασία!
 
Και όταν τέλειωσε το Φεστιβάλ και μαζεύαμε, μπορεί να ήμασταν σε κατάσταση κατάρρευσης όλοι, αλλά το συναίσθημα ότι κάναμε κάτι τόσο μεγάλο και προσφέραμε ακόμα μια φορά…ανεκτίμητη αξία!!
 
Και όπως είπα, όποιος θέλει να δοκιμάσει και τα παρακάτω μπισκότα!
 
Μπισκότα χωρίς γλουτένη
Υλικά:
(περίπου 18-24 τεμάχια αναλόγως το μέγεθος)
 
1/3 κούπας αραβοσιτέλαιο( ή ηλιέλαιο)
2/3 κούπας ζάχαρη καρύδας
2 αυγά
2 κουτ. σούπας χυμός λάιμ
ξύσμα από 1 λάιμ
2 κούπες αλεύρι ρυζιού (χωρίς γλουτένη)
1/4 κούπας φιστίκι αιγίνης τριμμένο σκόνη
 
Μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη προαιρετικά
 
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ηλιέλαιο και τη ζάχαρη καρύδας και ανακατεύουμε με αυγοδάρτη. Προσθέτουμε τα αυγά, το χυμό λάιμ και το ξύσμα. 
Στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και το τριμμένο φιστίκι(σε σκόνη) ανακατεύοντας να προκύψει μια ζύμη. Θα είναι κολλώδης. Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο περίπου 15′-20′ να σφίξει η ζύμη.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε δύο ταψιά και πλάθουμε μπαλάκια από τη ζύμη. Τα τοποθετούμε στα ταψιά, πατώντας ελαφρά με τα δάχτυλά μας.
Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μαρμελάδα, κάνουμε με το δάχτυλό μας μια λακουβίτσα στο κέντρο κάθε ζύμης και βάζουμε λίγη ποσότητα μαρμελάδα. Διαφορετικά πασπαλίζουμε με τριμμένο φιστίκι.
Ψήνουμε στους 165 βαθμούς αέρα και τα δύο ταψιά για 15-20′ περίπου. Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και στη συνέχεια βγάζουμε από το ταψί.
 
Σημειώσεις:
  • Η ζάχαρη καρύδας έχει σκούρο χρώμα, γι αυτό τα μπισκότα παίρνουν αυτό το καφετί χρώμα αντιστοίχως.
  • Οι κούπες είναι μετρητικές.
  • Αν ο φούρνος σας δεν έχει αέρα, τότε ψήνετε ένα ταψί ξεχωριστά στις αντιστάσεις, περίπου 175-180 βαθμούς(ο κάθε φούρνος είναι διαφορετικός, οπότε θα το δείτε)
  • Χρησιμοποιήστε όποια μαρμελάδα θέλετε.
  • Ζάχαρη καρύδας βρίσκεται σε καταστήματα με βιολογικά, όπως και το αλεύρι ρυζιού χωρίς γλουτένη. Αν δεν βρείτε ζάχαρη καρύδας, χρησιμοποιείτε την κλασική ζάχαρη.
  • Tο λάιμ μπορεί να αντικατασταθεί με λεμόνι. Σ’ αυτή την περίπτωση μπορείτε να προσθέσετε και λίγη κανέλα στο μείγμα.
Athina Panou
Written by Athina Panou

2 Comment responses

  1. Avatar
    June 11, 2014

    Με τέτοια εμπνευσμένη αρχηγό που είχαμε πώς να μην πετάει η ομάδα! <br />Πάω για τα μπισκότα που προτείνεις, έτσι με κλειστά τα μάτια!

    Reply

  2. Avatar
    June 11, 2014

    Πω πω ζήλεψα! Και τα μπισκότα σου Αθηνά μου και το φεστιβάλ! Κάποια στιγμή, πού θα πάει;;;Θα είμαι κι εγώ εκεί!

    Reply

Leave a comment