Open top menu
Νηστίσιμα πουγκάκια με χαλβά και η εμπειρία από τις Ψηφιακές Γειτονιές

Νηστίσιμα πουγκάκια με χαλβά και η εμπειρία από τις Ψηφιακές Γειτονιές

Έχω να δηλώσω ξανά πότε έφτασε η Μ.Βδομάδα ούτε που το κατάλαβα! Ο τελευταίες βδομάδες είχαν  πολύ τρέξιμο, δημιουργικό όμως, οπότε και η όποια κούραση ξεπερνιέται (σε συνοδεία με βιταμίνες!). Μέχρι λοιπόν να δείτε τη νηστίσιμη συνταγή -τα πουγκάκια με αποξηραμένα φρούτα και χαλβά – ήθελα να μοιραστώ και την εμπειρία μου στις Ψηφιακές Γειτονιές το Σάββατο 5/04. Τι είναι οι Ψηφιακές Γειτονιές αρχικά? Με πολύ απλά λόγια θα έλεγα μια διαδικτυακή και πραγματική ταυτόχρονα γιορτή! Η΄αλλιώς ένα συνέδριο που αποδεικνύει ότι το blogging μας φέρνει πιο κοντά.
Πέντε γυναίκες bloggers  , σύζυγοι, μητέρες, θέλησαν να φέρουν πιο κοντά όλους όσους ασχολούνται με το blogging ή θέλουν και δεν το τολμούν, να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, τις σκέψεις τους, να μάθουν καινούρια πράγματα, να εξελιχθούν και έτσι πραγματοποίησαν για δεύτερη χρονιά φέτος ένα συνέδριο τις “Ψηφιακές Γειτονιές”. Ένα συνέδριο με ομιλίες, πάνελς, δημιουργικά workshops, όπου ο καθένας μπορεί να μάθει κάτι καινούριο, να εμπνευστεί, να γνωρίσει φίλους που μιλούσε μέχρι τότε μόνο διαδικτυακά, να κάνει ένα βήμα πιο πέρα!
Είχα τη χαρά να μου ζητήσουν να είμαι μια από τους ομιλητές και να μιλήσω για την διαδρομή μου σ΄αυτή την ψηφιακή κοινωνία, για το πώς ξεκίνησα από το Πολυτεχνείο να βγάλω βιβλία ζαχαροπλαστικής! Την ώρα που μιλούσα έβλεπα από κάτω και γνώριμες φυσιογνωμίες, είτε γνωριζόμασταν από τα blogs είτε είχαμε γνωριστεί από κοντά και ένιωθα ότι όλο αυτό αξίζει, ανοίγονται νέοι ορίζοντες, το διαδίκτυο παύει να είναι απρόσωπο, βλέπεις χαμόγελα, γνωρίζεις τον άλλο και ας είναι μακριά, νιώθεις σα να τον ξέρεις.
 
Εκτός από μένα σαν food blogger, μίλησε  και η Εύα Μονοχάρη από το Funky cook , για την ιδέα της το Food4Good που όπως γνωρίζετε, μοιράζεται μαζί με άλλες εφτά μπλόγκερς (κι εγώ μέσα!) και όλα αυτά ξεκινάνε διαδικτυακά και φέρνουν τον κόσμο πιο κοντά εκτός διαδικτύου τελικά!
Προσωπικά έφυγα από τις Ψηφιακές Γειτονιές με πολύ έντονα συναισθήματα, ένιωθα ότι κάτι καινούριο γεννιέται συνεχώς, ότι δεν τα βάφουμε μαύρα στις πρώτες δυσκολίες, ότι υπάρχουν κι άλλοι εκεί έξω (ή πίσω από ένα λάπτοπ!) που έχουν όρεξη, διάθεση, κέφι… Αυτά!
Ευχαριστώ και από εδώ τις πέντε υπέροχες κυρίες! (Άσπα Τσαμαδή, Κατερίνα Λάμπρου, Πέπη Νικολοπούλου, Νάταλι Λεβή, Έλενα Χαβιάρα)
Είχαμε τη χαρά να ακούσουμε και τον γνωστό Παραμυθά!
Κατά τ’άλλα αυτές οι μέρες φυσικά στιγματίστηκαν από τις ατελείωτες ώρες ψήσιμο στο φούρνο! Και ένα δείγμα είναι μόνο τα μπισκότα που βλέπετε, για την παρουσίαση του βιβλίου στη Γλυφάδα!   Με ρωτάνε αν έχω βαρεθεί να ψήνω, αλλά μάλλον το κάνω αυτόματα και δεν το καταλαβαίνω πια! Το σίγουρο είναι ότι το σπίτι μυρίζει υπέροχα! Δεν χρειάζομαι αρωματικά χώρου! 
Τα κινητά – lumia 1320-  έχουν πάντα θέση την ώρα της μαγειρικής και αναρωτιέμαι πότε θα βραχυκυκλώσουν από τη σοκολάτα που θα τους πεσει!!

Πουγκάκια νηστίσιμα 

Υλικά:
(24 τεμάχια)
1 πακέτο φύλλο κρούστας (περίπου 12 φύλλα)
10-15 βερίκοκα αποξηραμένα
10-15 δαμάσκηνα αποξηραμένα
3κουτ. σούπας σταφίδες
150γρ. Μακεδονικός Χαλβάς
2κουτ. σούπας αμύγδαλο τριμμένο
2-3 κουτ. σούπας ρούμι/κονιάκ
2κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
Λάδι για άλλειμα
Ψιλοκόβουμε τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα, τα ανακατεύουμε σε μπολ με τις σταφίδες, τα αμύγδαλα και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τον Μακεδονικό χαλβά τρίβοντας ελαφρά με τα δάχτυλά μας, ανακατεύουμε και ραντίζουμε με το ρούμι ή κονιάκ.
Ανοίγουμε το πακέτο με τα φύλλα, παίρνουμε προσεχτικά ένα και το ακουμπάμε στην επιφάνεια εργασίας μας και σκεπάζουμε τα υπόλοιπα με πετσέτα να μην ξεραίνονται. Κόβουμε το φύλλο στα 4. Αλείφουμε με πινέλο (σιλικόνης κατά προτίμηση) το ένα τετράγωνο, ακουμπάμε το δεύτερο, αλείφουμε ελαφρά πάλι και βάζουμε στο κέντρο μια κουταλιά γέμιση. Ανασηκώνουμε τις άκρες ώστε να σχηματίσουμε κάτι σαν πουγκάκι, στριφογυρνάμε ελαφρώς και ταυτόχρονα λαδώνουμε με το πινέλο ώστε να «κολλήσει» όσο είναι εφικτό. Ακουμπάμε σε ταψί όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Συνεχίζουμε με τα άλλα δυο τετράγωνα και ομοίως με τα υπόλοιπα φύλλα. Μόλις τα τοποθετήσουμε όλα, αλείφουμε ελαφρά πάλι με λίγο λάδι.
Ψήνουμε για 25-30’ σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς (αέρα). Θα δούμε ότι έχουν ροδίσει.
 
– Αν δυσκολεύεστε να φτιάξετε πουγκάκια, μπορείτε εύκολα να τα τυλίξετε σαν φλογέρες!



Athina Panou
Written by Athina Panou

2 Comment responses

  1. Avatar
    April 16, 2014

    Πολύ ωραία εκδήλωση Αθηνά μου! Μπραβο και για τη πουγκάκια!!!!<br /><br />mononai.blogspot.gr<br />fetoula.blogspot.gr

    Reply

  2. Avatar
    April 16, 2014

    Πολύ όμορφα τα πουγκάκια!!!<br />Σου εύχομαι Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!!!<br />Φιλιά<br />Νεφέλη

    Reply

Leave a comment