Open top menu
Νηστίσιμα cupcakes με Μακεδονικό χαλβά και διαγωνισμός για συμμετοχή σε γλυκό event!

Νηστίσιμα cupcakes με Μακεδονικό χαλβά και διαγωνισμός για συμμετοχή σε γλυκό event!

Σήμερα η ανάρτηση είναι πολύ ευχάριστη θα έλεγα! Καταρχήν είναι κοινή και στο savoirville.gr, στο οποίο γράφω στη στήλη της μαγειρικής και έτσι είπαμε να μην μένουμε μόνο στις εικόνες, αλλά να οργανώσουμε και κάτι!
Αφορμή η νηστεία που έρχεται, αλλά και χωρίς να νηστεύει κάποιος, γιατί να μην θέλει να δει εναλλακτικές γεύσεις και προτάσεις νηστίσιμων γλυκών και κυρίως cupcakes! 
Λεπτομέρειες θα διαβάσετε εδώ γιατί το savoirville τα γράφει πολύ ωραία!
Όποιος θέλει λοιπόν, δηλώνει συμμετοχή και μπορεί την επόμενη Κυριακή(10/03) να τα πούμε από κοντά στο Life Coctail Bar στο Χαλάνδρι (αυτή τη φορά εκ των πραγμάτων είναι  για όσους βρίσκονται εντός Αθηνών, αργότερα θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και για εκτός!).
Ο Μακεδονικός χαλβάς και το ταχίνι θα μεταμορφωθούνε σε cupcakes! Εντάξει, όχι με μαγικό ραβδάκι, αλλά θα δούμε πώς μπορούμε να συνδυάσουμε την παράδοση με το μοντέρνο! Ένα παράδειγμα είναι και η σημερινή συνταγή! 
Βρήκα τη συνταγή για μάφιν από το site του Μακεδονικού χαλβά και μετά από δοκιμή και πείραμα κατέληξα σε ένα cupcake! Είναι όλο νηστίσιμο και γευστικότατο!! Ναι, ξέρω θα μου πείτε έχει θερμίδες, αλλά για παράδειγμα αν θέλει κάποια μαμά να το δώσει στα παιδιά της, έτσι παίρνουν τα θρεπτικά στοιχεία και του χαλβά και του σησαμέλαιου! Επιπλέον για σκεφτείτε όσουν έχουν γενέθλια σε περιόδους νηστείας και θέλουν να κεράσουν κάτι? Μια ιδέα λοιπόν!
Σας δίνω τη συνταγή όπως την προσάρμοσα για 12 cupcakes και το γλάσο όπως το έχω κάνει και παλιότερα στις αρχές του blog.
Καλή επιτυχία σε όσους δηλώσουν συμμετοχή για το event και ανυπομονώ να τα πούμε από κοντά!
Νηστίσιμα Cupcakes με χαλβά 
(προσαρμογή από εδώ)
50γρ. ζάχαρη
75γρ. σησαμέλαιο
100γρ. Μακεδονικός χαλβάς βανίλια
120γρ. χυμός πορτοκάλι
250γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
½ κ.γ. σόδα
½ κ.γ. κανέλα
20γρ. κονιάκ ή ρούμι
50γρ. καρύδια ή φουντούκια
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Ανάβουμε το φούρνο στους 160⁰C(αέρα)/175⁰C(πάνω κάτω). Βάζουμε 12 χάρτινες θήκες στο ταψάκι για μάφιν.
Τρίβουμε τους ξηρούς καρπούς που επιλέξαμε στο μούλτι( να γίνουν σχεδόν σκόνη).
Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη, το σησαμέλαιο και το χαλβά να γίνει κρέμα(περίπου 3-4’). Προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι και το κονιάκ ή ρούμι και στη συνέχεια τα στερεά(αλεύρι, σόδα, κανέλα, ξηρούς καρπούς) και χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ. Ομογενοποιούμε και σταματάμε το μίξερ. Προσθέτουμε το ξύσμα και ανακατεύουμε απαλά με ένα κουτάλι.
Μοιράζουμε τη ζύμη στις 12 θήκες.
Ψήνουμε για 25’ -27’.
Αφήνουμε να κρυώσουν και γαρνίρουμε με το γλάσο σοκολάτας.
Υλικά για γλάσο σοκολάτας:
200γρ. κουβερτούρα(53-55% περ.σε κακάο)
100γρ νερό βραστό
Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα σε πολύ μικρά κομμάτια, τη βάζουμε σε μπολ και ρίχνουμε από πάνω της το βραστό νερό. Αφήνουμε ένα λεπτό και μετά με σπάτουλα σιλικόνης ανακατεύουμε να προκύψει μια ρευστή κρέμα. Τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο και όταν δούμε ότι η κρέμα έχει σφίξει τόσο ώστε να απλώνεται, διακοσμούμε τα κεκάκια.
Το νερό πρέπει πρώτα να το βράσουμε και μετά να το ζυγίσουμε και να το ρίξουμε αμέσως στην τεμαχισμένη κουβερτούρα.
 
– Τα κεκάκια με το γλάσο διατηρούνται εκτός ψυγείου, μέσα σε κουτί(χάρτινο, μεταλλικό κατά προτίμηση).
– Αν κάποιος έχει αλλεργία στους ξηρούς καρπούς μπορείτε να τους παραλείψετε.
– Αν θέλετε να τα δώσετε σε παιδάκια και δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ποτό(αν και είναι μικρή η ποσότητα και εφόσον ψήνεται το γλυκό δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα), αυξήστε αντίστοιχα το χυμό πορτοκάλι.
Athina Panou
Written by Athina Panou

11 Comment responses

  1. Avatar
    March 03, 2013

    Αθηνά μου…μακάρι να είχα την δυνατότητα να παρευρεθώ στο υπέροχο event σας….δυστυχώς όμως η Καβάλα είναι αρκετά μακριά…..όσον αφορά τα cup cakes με χαλβά θα τα κάνω…..γιατί λατρεύω το ταχίνι και ότι έχει σχέση με αυτό…..μαζί με μένα και η 15 μηνών κορούλα μου και ο αντρούλης μου….

    Reply

  2. Avatar
    March 03, 2013

    Πολύ θα ήθελα να τα πούμε από κοντά αλλά δεν είμαι σίγουρη αν θα μπορώ.<br />Θα επανέλθω.<br />Καλή επιτυχία σε ότι κάνεις.

    Reply

  3. Avatar
    March 03, 2013

    Καλά να περάσετε , καλές επιτυχίες κι ας πούμε πως θα&#39;μαι κι εγώ &quot;νοερά&quot; εκεί!

    Reply

  4. Avatar
    March 04, 2013

    Τι ωραίος συνδυασμός υλικών! Συμφωνώ απόλυτα ότι αν έχεις γενέθλια την περίοδο της νηστείας, δυσκολεύεσαι στο τι θα κεράσεις. Νομίζω όμως ότι η λύση που μας έδωσες είναι σούπερ! Μπράβο!!!

    Reply

  5. Avatar
    March 04, 2013

    Μόνο νηστισιμο δεν φαίνεται !!

    Reply

  6. Avatar
    March 05, 2013

    Ουάου! Τι εμφάνιση! Τι τέλεια φωτογράφιση! Την εκτυπώνω και την φτιάχνω τώρα! Είχα πάρει σησαμέλαιο για μια άλλη συνταγή που τελικά δεν την έκανα και δεν ήξερα τι να το κάνω!<br />Ευχαριστώ!<br />Kathy by anthomeli

    Reply

  7. Avatar
    March 05, 2013

    Φαίνονται λαχταριστά και σίγουρα θα είναι και πολύ νόστιμα. Ευχαριστούμε για τη συνταγή. Θα την δοκιμάσω σίγουρα κάποια στιγμή.

    Reply

  8. Avatar
    March 08, 2013

    Ε λοιπόν τα τα έφτιξα προχθές. Αν εξαιρέσεις την ομορφιά γιατί είχα πρόβλημα με το χωνί μου και δεν μπόρεσα να στήσω τόσο όμορφα την σοκολάτα η γεύση τους με ξετρέλανε! <br /><br />Είναι πολύ ιδιαίτερα! Τριφτά που λιώνουν στο στόμα! Εντυπωσιακό! <br /><br />Αυτό που θα ήθελαν να σε ρωτήσω μήπως και δεν έκανα κάτι καλά διαλύονταν τόσο πολύ που τα τρώγαμε με κουταλάκι μέσα στο χαρτάκι τους. Αφού

    Reply

  9. Avatar
    March 11, 2013

    zinovia@mycosmos.gr<br />fb Sofia Cofits<br />makari na kerdisw!!!!!

    Reply

  10. Avatar
    March 13, 2013

    kathy μου επειδή είναι νηστίσιμα, δηλαδή δεν έχουν αυγά για να δέσει η ζύμη, γι αυτό βγαίνουν κάπως τριφτά! Πχ όταν κάνω φανουρόπιτα εμένα μου βγαίνει κι αυτή κάπως τριφτή!<br /><br />Ζηνοβία μου λυπάμαι αλλά έκανες λάθος την ανάρτηση του διαγωνισμού! Επίσης έχει΄ήδη περάσει η ώρα μέχρι την οποία ίσχυαν οι συμμετοχές! Την επόμενη φορά!

    Reply

  11. Avatar
    March 17, 2013

    ΠΟλυ όμορφα, τρελαίνομαι για Μακεδονικό χαλβα!

    Reply

Leave a comment