Open top menu
Πάστα φλώρα νηστίσιμη και χωρίς ζάχαρη, με Sweete Stevia

Πάστα φλώρα νηστίσιμη και χωρίς ζάχαρη, με Sweete Stevia

 
Ξεκινάω την ανάρτηση με ενθουσιασμό! Ναι, γιατί όσο ανακαλύπτω γλυκά χωρίς ζάχαρη, δικαιούμαι να χαίρομαι, αφού απολαμβάνουμε όλοι στην οικογένεια χωρίς τύψεις.
Αυτή τη φορά η πρόταση είναι για την κλασική πάστα φλώρα, αλλά χωρίς όλες τις περιττές θερμίδες. Επιπλέον είναι και νηστίσιμη, άρα αφήνουμε στην άκρη και βούτυρο και αυγά. Η ζύμη γίνεται όσο γλυκιά χρειάζεται χάρη στην Sweete Stevia , η οποία αντικαθιστά τη  ζάχαρη σε αναλογία 1:5  και  προσφέρει φυσική γλυκιά γεύση που μοιάζει αρκετά με τη ζάχαρη.  Στη συγκεκριμένη συνταγή η ζύμη που προκύπτει γίνεται αφράτη-μαλακή και όχι τραγανή όπως ξέρουμε σε μπισκοτο-τάρτες και αυτό συμβαίνει διότι η ζάχαρη είναι που κάνει τραγανή τις ζύμες. Αυτό προσωπικά δε με ενοχλεί καθόλου, γιατί το αποτέλεσμα είναι να έχω σπίτι ένα νόστιμο γλυκό χωρίς ζάχαρη!
Συγκεκριμένα τη Sweete μπορεί να την προμηθευτεί κανείς από τα φαρμακεία σε κουτί των 40 sticks (80 μερίδες) για τον καφέ και τα ροφήματα και σε σακουλάκι των 150 γρ. για ζαχαροπλαστική. Λόγω της κρυσταλλικής της μορφής, είναι κατάλληλη για ψήσιμο.
Παράλληλα σε όλα τα σούπερ μάρκετ βρίσκουμε μαρμελάδες χωρίς ζάχαρη, οπότε όλα τα υπόλοιπα υλικά είναι απλά και η τάρτα μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα και εύκολα.
Μπορείτε να δείτε και τα βήματα για το άνοιγμα της ζύμης, οπότε και θα καταλάβετε ότι είναι κάτι που δε θέλει πολύ χρόνο! Τη φτιάχνετε ένα απόγευμα Παρασκευής και την έχετε για όλο το Σαββατοκύριακο ή αντίστοιχα τη φτιάχνετε Κυριακή απόγευμα και αρχίζετε την εβδομάδα με ένα κομμάτι πάστα φλώρα χωρίς τύψεις!
Υλικά
(για μια ταρτιέρα διαμ. 23-24εκ.)
380γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
190γρ. χυμός πορτοκάλι
55γρ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. λικέρ αμαρέτο ή κονιάκ
20 γρ. SweeteStevia (ή 13 sticks Sweete)
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
½ κ.γ. κανέλα
250-270γρ. μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη
(κατά προτίμηση μαρμελάδα φράουλα/βατόμουρο)
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού και τη Sweete stevia και χτυπάμε με το μίξερ χειρός 1-2’. Προσθέτουμε το λικέρ/κονιάκ και το ξύσμα. Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και λίγο πριν το ρίξουμε όλο, σταματάμε το μίξερ και ζυμώνουμε με το χέρι μας. Θα προκύψει μια εύπλαστη μαλακή ζύμη.
Σ΄αυτό το στάδιο μπορούμε να την αφήσουμε 10’ στο ψυγείο, τυλιγμένη με μεμβράνη, για να μπορούμε να την ανοίξουμε πιο εύκολα.
Στη συνέχεια ρίχνουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο εργασίας, παίρνουμε τα 2/3 από τη ζύμη και ανοίγουμε με πλάστη λίγο μεγαλύτερη από τη διάμετρο της ταρτιέρας. Λαδώνουμε ελαφρά την ταρτιέρα και τοποθετούμε τη ζύμη. Με τα δάχτυλά μας την στρώνουμε και θέλουμε να είναι λίγο ψηλότερη γύρω γύρω.
Απλώνουμε τη μαρμελάδα. Με την υπόλοιπη ζύμη πλάθουμε κορδόνια ή την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο και κόβουμε λωρίδες με μαχαίρι (ή το εργαλείο για το κόψιμο της πίτσας). Τοποθετούμε πάνω από τη μαρμελάδα οριζόντια και κάθετα.  Ψήνουμε  στους 170ο C αέρα /180ο C αντιστάσεις για 30’ περίπου (αναλόγως το φούρνο, θέλουμε να ροδίσει).
Αφήνουμε να κρυώσει και μετά κόβουμε σε κομμάτια.
Athina Panou
Written by Athina Panou

1 Comment responses

  1. Avatar
    September 18, 2014

    φαινεται υπεροχη….θα την δοκιμασω με την πρωτη ευκαιρια

    Reply

Leave a comment