Open top menu
Πανεύκολο σοκολατένιο κέικ, χωρίς αυγά και γάλα και τι σχέση έχει το χαμάμ με το φούρνο ατμού της AEG!

Πανεύκολο σοκολατένιο κέικ, χωρίς αυγά και γάλα και τι σχέση έχει το χαμάμ με το φούρνο ατμού της AEG!

eukolo-sokolatenio-keik-2

Αν και ο καιρός είναι μουντός και βροχερός, πιστεύω με την φωτογραφία που σας έβαλα σήμερα να φτιάχνει λίγο η διάθεση! Βέβαια αν φτιάχνατε και το ίδιο το κέικ, θα βελτιωνόταν ακόμα περισσότερο η διάθεσή σας να είστε σίγουροι!
Όταν βρέχει, η αλήθεια είναι ότι μ αρέσει να είμαι μέσα στο σπίτι και να ψήνω κάτι και να μυρίζει όλο το σπίτι! Σοκολάτα, βούτυρο, κανέλα, οτιδήποτε τελοσπάντων που θα με χαλαρώσει. Εντάξει το συγκεκριμένο κέικ έχει και πολύ λίγα υλικά, που το πιο πιθανόν είναι να τα έχετε όλα στο σπίτι, αφού δε χρειάζεται ούτε αυγά, ούτε γάλα, ούτε βούτυρο! Ναι ξέρω κι όμως συμβαίνει!
Και βγαίνει και ζουμερό, το βλέπετε και στην παρακάτω φωτογραφία, δε λέω ψέμματα! Όπως έχω γράψει όμως πολλές φορές, το πώς θα βγει εξαρτάται και από το φούρνο. Ο κάθε φούρνος είναι διαφορετικός, οπότε καλό είναι να γνωρίζετε τη θερμοκρασία που σας ψήνονται καλά τα κέικ (ή μπισκότα κτλ) και το χρόνο που χρειάζονται. Για παράδειγμα στο φούρνο της μαμάς μου έψηνα πάντα πολύ λιγότερο τα κέικ, ενώ στον δικό μου θέλει περισσότερη ώρα…έπαθα κ έμαθα!
eukolo-sokolatenio-keik-5
Και τώρα που είπα για φούρνο και καλό ψήσιμο, να σας πω τι σχέση έχει το χαμάμ…! Πριν λίγες μέρες βρέθηκα στο Χαμάμ στο Θησείο (ναι παρακάτω βλέπετε μόνο το τσάι και τα λουκουμάκια που σερβίρουν, τι θα σας έδειχνα…μέσα από το χαμάμ??!)
hamam-1
Και κάπου εκεί ξεφύτρωσε και ένας φούρνος…με ατμό!(Μη γελάσετε…εγώ είδα στην αρχή την φωτογραφία της παρουσίασης, με τον ατμό….και νόμισα ότι ήταν θολωμένη η οθόνη, ναι ξέρω αυτά παθαίνεις όταν έχεις στο μυαλό σου εκατό χιλιάδες πράγματα!). Έχω να πω ότι ήταν πολύ έξυπνη η παρουσίαση της AEG για το φούρνο της με ατμό, μέσα στο χαμάμ! Καταλαβαίνεις τι προσφέρει ο ατμός μέσα στον οργανισμό σου(καλά, τέλεια αίσθηση δεν το συζητώ!) και αντιλαμβάνεσαι πόσο σωστά θα ψηθεί το φαγητό!
hamam-aeg
Έχετε ξανακούσει για το sous vide; Η μαγειρική σε κενό αέρος εδώ και αρκετό καιρό είναι μέρος του ρεπερτορίου των κορυφαίων εστιατορίων. Χαίρει της εκτίμησης των επαγγελματιών και πλέον είναι διαθέσιμη και για τους λάτρεις της καλής κουζίνας σε μια οικιακή συσκευή. Ο νέος φούρνος AEG ProCombi  multi-steam διαθέτει λειτουργία sous vide. Είναι σχεδόν αδύνατο να ξεπεράσει κάποιος την τρυφερότητα και το άρωμα του κρέατος, του ψαριού ή των λαχανικών που μαγειρεύονται σε κενό αέρα και χαμηλή θερμοκρασία. Αυτή η ήπια μέθοδος μαγειρέματος φροντίζει ώστε οι τροφές να διατηρούν όλο το άρωμα, τα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες.
hamam-aeg-1
Sous Vide: η τεχνική των επαγγελματιών στην κουζίνα σας
Τα υλικά για το μαγείρεμα με sous vide αρχικά μπαίνουν σε σακούλα από την οποία αφαιρείται ο αέρας και έπειτα και μαγειρεύονται σε χαμηλή θερμοκρασία, στους 54οC. Με αυτή την τεχνική μπορείτε να μαγειρέψετε  φαγητά με λαχταριστή γεύση και – καθώς όλα τα υλικά είναι σφραγισμένα σε σακούλα σε κενό αέρος, όλες οι θρεπτικές ουσίες και τα αρώματα φτάνουν στο πιάτο σας. Η εσωτερική θερμοκρασία του φούρνου μπορεί να ρυθμίζεται με ακρίβεια ενός βαθμού, για σταθερά τέλειο αποτέλεσμα κάθε φορά.
Και επειδή δεν υπάρχει περίπτωση το φαγητό να αρπάξει ή να παραψηθεί, στην πράξη η διαδικασία καταλήγει σε επιτυχία χωρίς να επέμβετε και χωρίς να χρειάζεται να γυρίζετε συνέχεια τα υλικά.

Μέχρι να το σκεφτείτε λίγο παραπάνω για τον ατμό, δείτε και τη συνταγή για το σοκολατένιο κέικ παρακάτω!

Υλικά για μια φόρμα του κέικ
(διαμ. 24-28εκ)
3 κούπες αλεύρι
2 κούπες ζάχαρη
6 κουτ. σούπας κακάο
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλυκού σόδα
2 βανίλιες
1 κουτ. γλυκού εσάνς αμυγδάλου ή καρύδας
2/3 κούπας ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο
1 1/2 κουτ. γλυκού ξίδι
2 κούπες νερό
Βουτυρώνετε και αλευρώνετε τη φόρμα του κέικ.
Ανάβετε το φούρνο στους 170 βαθμούς αέρα.
Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακάο (αφού το κοσκινίσετε), το μπέικιν, τη σόδα και τις βανίλες.
Ρίχνετε τα υγρά: ηλιέλαιο, νερό, ξίδι και εσάνς που επιλέξατε.
Ανακατεύετε με αυγοδάρτη καλά να ομογενοποιηθούν.
Ρίχνετε το μείγμα στη φόρμα και ψήνετε 50-60′. Ελέγχετε στα 45′ με οδοντογλυφίδα αν βγαίνει καθαρή, αν δεν βγαίνει αφήνετε άλλα λίγα λεπτά και ελέγχετε ξανά.
Αφήνετε πολύ καλά να κρυώσει και μετά βάζετε το γλασο.
Για το γλάσο:
 
2 κούπες άχνη ζάχαρη
3-4 κουτ. σούπας νερό
λίγο χρώμα ζαχαροπλαστικής
Σε ένα μπολ βάζετε την άχνη και ρίχνετε λίγο λίγο το νερό ανακατεύοντας γρήγορα με κουτάλι. Πιθανόν να χρειαστεί λίγο περισσότερο νερό, αλλά πρέπει να προσέχετε να βγει σφιχτό το γλάσο, γιατί αν είναι πολύ αραιό θα “τρέχει” από την επφάνεια του κέικ. Ρίχνετε και λίγο χρώμα ζαχαροπλαστικής για να πάρει το χρώμα που θέλετε.
Με κουτάλι το βάζετε πάνω στο κέικ και πασπαλίζετε με τρούφα.
Athina Panou
Written by Athina Panou

Δεν υπάρχουν σχόλια, ακόμη.

Κάνε εσύ το πρώτο σχόλιο!

Leave a comment