Open top menu
Σοκολατένιο κέικ ζουμερό, χωρίς ζάχαρη – με Sweete stevia

Σοκολατένιο κέικ ζουμερό, χωρίς ζάχαρη – με Sweete stevia

Ποιος δε θα ήθελε να ξυπνάει το πρωί και να τον περιμένει ένα κομμάτι σοκολατένιο κέικ και ακόμα καλύτερα χωρίς τη «βλαβερή» ζάχαρη; Και φυσικά αν είσαι μητέρα και θέλεις να προσέξεις τι δίνεις στα παιδιά σου, ένας λόγος παραπάνω να θελήσεις να αποφύγεις τη ζάχαρη. Αν και για όλους μας, μικρούς και μεγάλους, ένα κομμάτι κέικ χωρίς ζάχαρη είναι ιδανικό!
Αυτή τη φορά λοιπόν δοκίμασα να φτιάξω ένα κέικ με τη Sweete stevia. Η αλήθεια είναι ότι πειραματίστηκα αρκετά μέχρι να φτάσω να σας προτείνω και είμαι σίγουρη για το αποτέλεσμα! Βέβαια, αν μου πείτε γιατί χρησιμοποιώ βούτυρο στη συνταγή, θα σας πω ότι είναι προτιμότερο από τη μαργαρίνη που είναι τεχνητή, ενώ το βούτυρο είναι φυσικό. Επιπλέον καταφέρνουμε να αποφύγουμε τη χρήση ζάχαρης εντελώς, δεν το λες και μικρό πράγμα αυτό?!
 
Όπως έχω πει και σε προηγούμενο ποστ, η κάθε στέβια είναι διαφορετική και  συγκεκριμένα η Sweete, υπενθυμίζω ότι έχει μια πολύ καλή αναλογία ως προς την αντικατάσταση της ζάχαρης και ταυτόχρονα είναι κρυσταλλική άρα κατάλληλη για ψήσιμο. Η αναλογία 1 μέρος Sweete stevia  προς 5 μέρη ζάχαρης, την καθιστά ιδανική ενώ προσφέρει φυσική γλυκιά γεύση που μοιάζει αρκετά με τη ζάχαρη . Και φυσικά μπορούμε να τη χρησιμοποιούμε στον καφέ μας ή στο τσάι! Tη Sweete μπορεί να την προμηθευτεί κανείς από τα φαρμακεία σε κουτί των 40 sticks (80 μερίδες) για τον καφέ και τα ροφήματα και σε σακουλάκι των 150 γρ. για ζαχαροπλαστική.
Και επειδή πάντα μ΄αρέσει να μαθαίνω την ιστορία ενός προϊόντος, διαβάζουμε ότι οι Ινδιάνοι Guarani της Παραγουάης γνώριζαν εδώ και αιώνες τις εξαιρετικές ιδιότητες του φυτού της Stevia, που το αποκαλούσαν
Kaa hee (γλυκό φύλλο). Πρόκειται για ένα μικρό πολυετή θάμνο, που ανήκει στην οικογένεια των χρυσανθέμων και προέρχεται από την Παραγουάη. Τα φύλλα του περιέχουν γλυκαντικές ουσίες που λέγονται γλυκοζίτες.
Οι ιθαγενείς της Παραγουάης χρησιμοποιούσαν τα φύλλα της Stevia για να γλυκάνουν το τσάι και τα ροφήματά τους. Απέδιδαν επίσης σε αυτά τα φύλλα και φαρμακευτικές ιδιότητες. Η Stevia έγινε ευρύτερα γνωστή, πέρα από τη Νότιο Αμερική, μετά την ανάδειξη και τη μελέτη της, από το βοτανολόγο Antonio Bertoniστις αρχές του 20ου αιώνα.
Υλικά για ένα ταψάκι διαμ. 18-20εκ.
 
200γρ. κουβερτούρα
110γρ. βούτυρο
1 κ.γ. Sweete Stevia (ή 3 sticks Sweete)
4 αυγά
1 κ.σ. αλεύρι
1 βανίλια
 
Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και τη βάζουμε μαζί με το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι. Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά (για να μην καεί), ανακατεύονται συνεχώς με σπάτουλα σιλικόνης.
Μόλις λιώσει το μείγμα, αποσύρουμε, το μεταφέρουμε σε άλλο μπολ (εκεί που θα τα ανακατέψουμε όλα) και αφήνουμε 10’ περίπου να πέσει η θερμοκρασία.
Όταν δούμε ότι είναι χλιαρό, ανάβουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς C αέρα (ή αντιστάσεις με αέρα αν έχετε αυτό). Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψάκι ή το βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε.
Χωρίζουμε τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια. Χτυπάμε τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα. Μόλις είναι έτοιμη, τότε ξεκινάμε και ρίχνουμε στο σοκολατένιο μείγμα τη στέβια, τη βανίλια και τους κρόκους, ανακατεύοντας καλά με αυγοδάρτη. Προσθέτουμε και το αλεύρι.
Στη συνέχεια ρίχνουμε 1/3 της μαρέγκας και ανακατεύουμε με σπάτουλα σιλικόνης με κινήσεις από κάτω προς τα πάνω. Συνεχίζουμε με την υπόλοιπη μαρέγκα μέχρι να ενσωματωθεί όλη.
Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψάκι και ψήνουμε για 30-40’. Στα 30’ μπορεί να είναι πιο υγρό μέσα, οπότε ή το βγάζετε έτσι ή το αφήνετε 5-10’ ακόμα. Θα είναι πάλι ζουμερό αλλά όχι υγρό.
 
 
Σημείωση:
 
– Θα δείτε το κέικ να φουσκώνει και όταν το βγάλετε από το φούρνο θα πέσει. Είναι φυσιολογικό! Δεν περιέχει πολύ αλεύρι και αυτό είναι που το κάνει και ζουμερό.
– Μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα της στέβια σε 2 κουταλάκια, αναλόγως τα γούστα, αν το θέλετε πιο γλυκό.
– Μπορείτε να συνοδέψετε το κομμάτι κέικ σας με καφέ ή τσάι προσθέτοντας 1 stick Sweete (που αντιστοιχεί σε 2 μερίδες ζάχαρη)!
 
 
Athina Panou
Written by Athina Panou

3 Comment responses

  1. Avatar
    September 10, 2014

    Μου τρέχουν τα σάλια και μόνο από τη φωτογραφία! Φαίνεται απίστευτα ζουμερό κι επιτέλους μπορούμε να απολαύσουμε σοκολατένιο κέικ με λιγότερες ενοχές! Φιλάκια!

    Reply

  2. Avatar
    September 10, 2014

    Τέλεια συνταγή!! Σκεφτόμουν να αρχίσω να φτιάχνω γλυκά με στέβια αλλά δεν έχω ιδέα για τις αναλογίες οπότε με βοήθησες πολύ! Επίσης, στέβια που είναι σε μορφή σκόνης δεν είναι κατάλληλη για ψήσιμο; Κάθε συμβουλή ευπρόσδεκτη 🙂

    Reply

  3. Avatar
    September 11, 2014

    Ελεάννα σ ευχαριστώ!<br /><br />Natalie η Sweete είναι αρκετά κρυσταλλική σχεδόν όσο και η ζάχαρη, αλλά αυτό δεν ισχύει για όλα τα γλυκαντικά με στέβια. Αυτά που είναι σε σκόνη δεν αντέχουν σε θερμοκρασία ψησίματος κοντά στους 200οC γι’ αυτό και δεν μπορείς να φτιάξεις γλυκά. Επιπλέον η αναλογία 1 προς 5 ισχύει για τη Sweete καθώς είναι αρκετά γλυκιά και απαιτεί ελάχιστη ποσότητα σε

    Reply

Leave a comment