Open top menu
Σπιτικά bagels!Βήμα-βήμα η διαδικασία

Σπιτικά bagels!Βήμα-βήμα η διαδικασία

Προχθές βράδυ είχα τη χαρά να ανεβάσω  στο instagram-facebook τα χειροποίητα bagels που μου ήρθε η όρεξη να φτιάξω! Ναι ξέρω, οι ζύμες μπορεί να φοβίζουν πολλούς σαν χρονοβόρα διαδικασία, αλλά το θεωρώ πολύ χαλαρωτικό. Εξάλλου όσο περιμένεις να φουσκώσει η ζύμη, κάνεις άλλες δουλειές και το ξεχνάς! Στη συνέχεια είναι απλά μαγικό να βλέπεις τι μορφή παίρνει αυτό το ζυμαράκι! Bagels δεν είχα φτιάξει ξανά (μόνο pretzels!), οπότε here we go!
Τα bagels είναι βέβαια πολύ δημοφιλή στην Αμερική και πρόκειται για ένα ψωμάκι με τρύπα στη μέση, με λαστιχωτό, ζυμαρώδες εσωτερικό και διάφορα toppings.Είναι σήμα κατατεθέν της Ν.Υόρκης, αν και η καταγωγή τους κρατάει από Ευρώπη (τώρα άλλοι υποστηρίζουν γερμανοεβραική καταγωγή και άλλοι βιεννέζικη)…αλλά νομίζω δε μας απασχολεί και πολύ αυτό, γιατί ως γνωστόν δε θέλω να το μάθω, να το φάω θέλω!!
Στο τέλος του ποστ θα βρείτε τη συνταγή και τις φωτογραφίες από τα βήματα. Όσο ακόμα το κινητό δεν πέφτει μέσα σε κατσαρόλες, δεν ψήνεται στο φούρνο ή δεν τηγανίζεται, θα είμαι σε θέση να βγάζω τα βήματα! Σε άλλα νέα οι τελευταίες μέρες χαρακτηρίστηκαν από διάφορες λιχουδιές, όπως οι μεξικάνικες γεύσεις του Ancho στο Χαλάνδρι! Με φίλες bloggers βρεθήκαμε δύο φορές και τιμήσαμε τα tacos, burritos κτλ! Εγώ πέρασα μια βόλτα και χθες να πω την αλήθεια, αλλά μια από την παρέα, μας τρώει, γιατί έχει εκστασιασθεί και πάει συνέχεια, αλλά ονόματα δε λέμε, υπολήψεις δε θίγουμε!
 
Και μετά τα μεξικάνικα, σειρά είχε η σοκολάτα…συγκεκριμένα ο παράδεισος της σοκολάτας, το Sweet Alchemy στην Κηφισιά! Καλά όσο με ξέρουν, ξέρουν ότι έχω αφήσει μια περιουσία εκεί (μαμά σε παρακαλώ μην ακούς, έχω να πληρώσω τους λογαριασμούς), αλλά χθες η βόλτα εκεί ήταν χάρη στην παρουσίαση του νέου περιοδικού του Σ.Παρλιάρου “Γλυκές Αλχημείες”. Στις φωτογραφίες θα πάρετε μια γεύση από τα γλυκά, αλλά δεν μπορώ να σας περιγράψω με λέξεις πόσο τέλεια ήταν , μόνο με μουγκρητά, που και πάλι δεν ακούγονται, οπότε ό,τι καταλάβατε καταλάβατε!
 
 
Σοκολατένιες τρούφες, στο βάθος σοκολάτα με πιπέρια και τρούφες γεμιστές με πραλίνα φουντουκιού. Κάτω: Λευκή μους με μάνγκο και πάσιον φρουτ και μους με φιστίκη αιγίνης και σοκολάτα. (Απλά ο παράδεισος…)
 
Να τελειώσω τα νέα μου και μια τούρτα που έφτιαξα για ένα απίστευτο ζουζούνι που ήταν φαν μου(είχε δοκιμάσει μπισκότα!) και το χάρηκα πάρα πολύ (το παίζω άνετη όσον αφορά την κουζίνα που ήταν βομβαρδισμένη μετά με άχνες, ζαχαρόπαστες κτλ κτλ).
 
Kαι τώρα μπορείτε να διαβάσετε τη συνταγή για τα bagels! Αν τα διαβάσατε όλα τα παραπάνω, σας συγχαίρω για το κουράγιο σας!

Τα βήματα:

Ή ζυμώνουμε στο χέρι.

Υλικά για 8 bagels:
(συνταγή από εδώ)

2 κουτ.γλ. μαγιά ξερή
1 1/2 κουτ. σούπας ζάχαρη
500γρ. αλεύρι σκληρό
1 1/2 κουτ. γλ. αλάτι
1 1/4 κούπας χλιαρό προς ζεστό νερό
 (λίγο αυγό για το να τα αλείψετε)
 
 
1. Βάζουμε σε ένα μπολάκι τη μαγιά με τη ζάχαρη και 1/4 κούπας χλιαρό νερό. Αφήνουμε για 3-4′.
2. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι και το αλάτι. Προσθέτουμε το μείγμα μαγιάς και ξεκινάμε το ζύμωμα με τον γάτζο. Ρίχνουμε σιγά σιγά και το υπόλοιπο νερό. Αναλόγως την ποιότητα του αλευριού μπορεί να χρειαστεί λίγο ακόμα νερό, στη δική μου περίπτωση δεν χρειάστηκε.
3. Αν δεν έχουμε μίξερ, ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να πάρουμε μια ζύμη ελαστική και μαλακή σχετικά. Μπορεί να χρειαστεί ένα δεκάλεπτο με τα χέρια.
4. Λαδώνουμε ελαφρά ένα μεγάλο μπολ και βάζουμε τη ζύμη σε μορφή μπάλας. Τυλίγουμε με πετσέτα το μπολ και το βάζουμε σε ζεστό μέρος. Αφήνουμε 1-2 ώρες για να διπλασιαστεί η ζύμη.
5. Όταν η ζύμη έχει φουσκώσει, την πατάμε με τα χέρια μας και την κόβουμε σε 8 τεμάχια. Τα πλάθουμε ελαφρά σε μπάλες και με το δάχτυλό μας κάνουμε μια τρύπα στη μέση (όσο είναι εφικτό γιατί έχει την τάση η ζύμη να επανέρχεται λόγω ελαστικότητας!). Τα τοποθετούμε σε μια ξύλινη επιφάνεια αλευρωμένη ή ταψί, τα σκεπάζουμε με πετσέτα(εγώ έβαλα χαρτί κουζίνας) και τα αφήνουμε 10΄ να ξεκουραστούν,
6. Ετοιμάζουμε το “μπάνιο” τους! Βράζουμε σε μια κατσαρόλα νερό και μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε ελαφρά (πχ. εμένα το υψηλότερο είναι το 14, οπότε το χαμήλωσα στο 10). Έχουμε δίπλα και μια σχάρα για να τα στραγγίζουμε.
7. Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα 2 ζυμαράκια. Αφήνουμε 1′ και με σπάτουλα(αν έχετε με τρύπες ακόμα καλύτερα) γυρνάμε και από την άλλη πλευρά 1′ ακόμα. Βγάζουμε με τη σπάτουλα και ακουμπάμε στη σχάρα να φύγουν τα νερά. Συνεχίζουμε με όλα. 
8. Ανάβουμε το φούρνο στους 190-200 βαθμούς (έβαλα 190 αέρα, οπότε 200 αντιστάσεις θα ήταν καλό.)
9. Στη συνέχεια τα τοποθετούμε σε δύο ταψιά με λαδόκολλα (για να έχουν απόσταση μεταξύ τους).
10. Σε ένα μπολάκι χτυπάμε λίγο αυγό με 1κ.γ. νερό. Αλείφουμε με πινέλο την επιφάνεια των bagels και ρίχνουμε παπαρουνόσπορο ή σουσάμι.
11. Ψήνουμε περίπου 25′ να ροδοκοκκινήσουν.
 
Σημειώσεις:
– Την ίδια μέρα καταναλώνονται απίστευτα ευχάριστα! 
– Τα διατηρείτε σε κλειστό κουτί, αλλά καλό είναι μετά να τα ζεστάνετε σε τοστιέρα (αφού τα κόψετε στη μέση) και γίνονται τέλεια ζεστά!
– Στο βράσιμο τους μέσα στο νερό αν τα αφήσετε 2′ από κάθε πλευρά θα προκύψουν πιο λαστιχωτά. Εγώ τα έκανα έτσι γιατί μ’ αρέσουν. Μπορείτε να δοκιμάσετε τα μισά αν θέλετε.
– Αφού κρυώσουν, μπορείτε να τα κόψετε στη μέση, να τα τυλίξετε καλά και να τα βάλετε κατάψυξη. Βγάζετε ξεπαγώνετε και ζεσταίνετε σε τοστιέρα όποτε θέλετε.
– Για να φουσκώσει η ζύμη, τυλίγω το μπολ με μεμβράνη, μετά με πετσέτα και το βάζω μέσα από το πάπλωμα του κρεβατιού!
– Μπορείτε να τα συνοδεύσετε κλασικά με τυρί κρέμα και σολωμό, με αυγό και αβοκάντο όπως τα σέρβιρα εγώ ή και με βούτυρο και μαρμελάδα. Ό,τι θέλετε τελοσπάντων!


Athina Panou
Written by Athina Panou

7 Comment responses

  1. Avatar
    March 27, 2014

    Μπράβο για τις αναρτήσεις και τις φωτό. επισκέπτομαι συχνά το ιστολόγιο και χαίρομαι που αναρτάς μια αγαπημένη συνταγή! Τα λατρεύω…!!! Τα έχω φτιάξει κι εγώ (με διάφορε πειραγμένες συνταγές) και παρατηρώ ότι στην όψη μοιάζουν ελαφρώς ρυτιδιασμένα όπως τα δικά σου, και κάπως στενοχωρήθηκα. Εννοείς ότι μερικά δεν τα έβρασες; Για τη γεύση, δε συζητώ, φαίνονται λαχταριστά. Μπράβο για την ωραία

    Reply

  2. Avatar
    March 27, 2014

    Φιλε/η ανώνυμε/η(γιατί καλέ δε μου γράφεις το όνομά σου;!),τα σπιτικά δεν μπορούν να μοιάζουν ολόιδια με τα έτοιμα γιατί δεν ξέρουμε το βάζουν στα έτοιμα κ επίσης παρατήρησα ότι όπως πάω να το πιάσω να το βάλω στην κατσαρόλα ζαρώνει ελαφρά από την πίεση!Αλλά ας μην σκάνε για τέτοια!! Επίσης για το βράσιμο,λέω ότι εγώ τα άφησα 2' από την κάθε πλευρά αλλά το σύνηθες είναι 1' !χαίρομαι που

    Reply

  3. Avatar
    March 27, 2014

    Οοοο, τι καλές ιδέες! Ευχαριστώ!<br /><br />Και για μπούργερ τα ψωμάκια!!<br /><br />Άυριο πρωί πρωί θα αρχήσω, &#39;ετσι θα τα φάμε το απόγευμα που έρχονται φίλους.<br /><br />Φιλιά και καφεδάκι.

    Reply

  4. Avatar
    March 28, 2014

    καλημέρα!!! τελεια τα μπεγκελς σου!! και φαινονται πανευκολα! οι τουρτες και τα μπισκοτα που κανεις ειναι φανταστικα! σα ζωγραφιες! μπραβο

    Reply

  5. Avatar
    March 28, 2014

    Λαχταριστά!!!!!!!!<br /><br />http://fetoula.blogspot.gr

    Reply

  6. Avatar

    Τέλεια τα μπέγκελς!!! Φαίνονται εύκολα και λαχταριστά!!<br />Φιλάκια<br />Νεφέλη

    Reply

  7. Avatar
    March 28, 2014

    Εντυπωσιακά φαίνονται! 🙂 Θα δοκιμάσω τη συνταγή σου το συντομότερο δυνατό!

    Reply

Leave a comment