Open top menu
Τάρτα με ganache σοκολάτας και καλό μήνα!

Τάρτα με ganache σοκολάτας και καλό μήνα!

Αν και μέσα καλοκαιριού τελικά προτιμώ τη σοκολάτα από το παγωτό. Την συνταγή την έχω ξαναφτιάξει , αλλά μ’αρέσει τόσο που την ξαναβάζω…μικρό το κακό μπροστά στην απόλαυση της γκανάς!! Βέβαια θα έβαζα άλλη συνταγή, αλλά εδώ είναι που κατάλαβα και την ανάγκη του να έχεις twitter…αν λοιπόν είχα , την στιγμή που βγήκε από το φούρνο ένα φαινομενικά ωραιότατο apple loaf( έτσι θα ταίριαζε να γραφτεί στο twitter και όχι κέικ μήλου) θα έγραφα «ωχ όχι! Ξέχασα τη ζάχαρη!»…έτσι λοιπόν το υποτιθέμενο κέικ κατέληξε να γίνει κάτι σαν ψωμί και μετά κατέληξε στα σκουπίδια, γιατί μάλλον δεν άντεξε τη ζέστη…και τη θέση του σ’αυτήν την καλοκαιρινή ανάρτηση πήρε επάξια η σοκολατένια τάρτα!Και για να κάνω και τη μικρή διαφορά, η ζύμη είναι διαφορετική (Michel Roux πάλι).
Βέβαια τώρα που το σκέφτομαι τις τελευταίες μέρες έχουν φτιαχτεί εκατό χιλιάδες πράγματα, ο φούρνος δεν σταματάει να λειτουργεί, αλλά αν ψήνω μετά τις έντεκα το βράδυ τουλάχιστον η ΔΕΗ μας λυπάται και χρεώνει το νυχτερινό (τρελή διαφορά…)…μόνο που τα περισσότερα πριν πάρουν θέση μπροστά στο φακό έχουν πάρει στο στομάχι, οπότε πάλι ξέμεινα να κάνω ποστ μια στο τόσο! Αλλά οι περισσότεροι θα είστε σε καμιά θάλασσα οπότε καλά να περνάτε, αυτό έχει σημασία!Και καλό μήνα!
Υλικά:
200γρ. αλεύρι
100γρ. βούτυρο
100γρ. άχνη
2 αυγά
αλάτι(στη μύτη του κουταλιού)
Βάζουμε το αλεύρι στην επιφάνεια που θα το δουλέψουμε, ρίχνουμε άχνη και αλάτι και κάνουμε μια λακκούβα στη μέση. Ρίχνουμε το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια και σε θερμοκρασία δωματίου και αναμειγνύουμε με τα χέρια μας . Προσθέτουμε και τα αυγά να αναμειχθούν και με γρήγορες κινήσεις το πλάθουμε να γίνει μια ζύμη.
Πλαταίνουμε τη ζύμη και την τυλίγουμε με μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 ώρες. Όταν είναι να φτιάξουμε την τάρτα μας, ανάβουμε το φούρνο στους 180°C. Ανοίγουμε τη ζύμη σε πολύ λεπτό πάχος και την τοποθετούμε στην ταρτιέρα μας κόβοντας ό,τι προεξέχει( αρκεί για 2 ταρτιέρες των 22-23εκ. ή δύο μακρόστενες- την υπόλοιπη την φυλάμε στο ψυγείο για μια εβδομάδα αν δεν την φτιάξουμε εκείνη την ώρα). Την καλύπτουμε με μεμβράνη (όντως δεν καίγεται) και γεμίζουμε με φασόλια.
Ψήνουμε για 20’. Στη συνέχεια αφαιρούμε προσεχτικά τη μεμβράνη με τα φασόλια(καίνε) και ξαναψήνουμε για άλλα 10’ να δούμε ότι χρύσισε.
Την αφήνουμε να κρυώσει να φτιάξουμε τη γέμιση.
Γκανάς:
200γρ. κουβερτούρα 50-55% (τεμαχισμένη)
170γρ. κρέμα γάλακτος 35%λιπ.
1 κουταλιά μέλι
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με το μέλι και λίγο πριν το σημείο βρασμού την αποσύρουμε και την ρίχνουμε πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα. Αφήνουμε 1’ και μετά ανακατεύουμε απαλά με την μαρίζ (κουτάλα σιλικόνης) μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Γεμίζουμε την τάρτα, προσθέτουμε αν θέλουμε και ξηρούς καρπούς και τοποθετούμε στο ψυγείο να σφίξει. (Ανάλογα το μέγεθος της τάρτας μπορεί και να περισσέψει γκανάς, εγώ φτιάχνω πάντα περισσότερο και τη βάζω σε μπολάκι να έχω!)
Athina Panou
Written by Athina Panou

7 Comment responses

  1. Avatar
    August 01, 2011

    η όλη παρουσίαση είναι υπέροχη!!!η μωβ πιατέλα με ξετρέλανε!!!φαίνεται τόσο νόστιμο…μμμμ!!!!καλό μήνα!!!

    Reply

  2. Avatar
    August 02, 2011

    Καλό μήνα!!Σε ευχαριστούμε που σκέφτηκες κι εμάς που δεν πάμε στη θάλασσα αλλά ούτε στα βουνά προς το παρόν. Πολλά φιλιά.

    Reply

  3. Avatar
    August 02, 2011

    Γειά σου Αθηνά! Ανήκω κι εγώ στους λιγότερους που μένουν Αθήνα τον Αύγουστο.<br />Δεν πειράζει όμως, έτσι κρυφά από τους άλλους, λέω εμείς οι λίγοι να μοιραστούμε τη λιχουδιαστή σοκολατένια τάρτα σου σήμερα που συννέφιασε και την τραβάει ο καιρός!<br />Φιλιά &amp; καλό μήνα! 🙂

    Reply

  4. Avatar
    August 02, 2011

    Προσθέστε και μένα στο κλαμπ των μη παραθεριστών! Η τάρτα υπέροχη και από εμφάνιση και από γεύση! Ευχαριστούμε που μας γλυκαίνεις!

    Reply

  5. Avatar
    August 03, 2011

    Αχ αυτά τα σοκολατένια σου! Ένας ο Παρλιάρος κι άλλη μία εσύ!

    Reply

  6. Avatar
    August 08, 2011

    ΜΜΜΜΜ…..πανδαισία σοκολάτας..και ξερό ψωμί!!!!

    Reply

  7. Avatar
    August 08, 2011

    Καλησπέρα σας! Χαίρομαι που σας αρέσει κι εσάς η σοκολάτα!! Πολλά φιλιά!!

    Reply

Leave a comment