Open top menu
Τιραμισού/ Tiramisu – βήμα βήμα

Τιραμισού/ Tiramisu – βήμα βήμα

Έχω πολλά να γράψω για τον προηγούμενο καιρό, αλλά μέχρι να τα οργανώσω, να δούμε και καμιά συνταγή γλυκού! Συνειδητοποίησα ότι δεν έχω βάλει ποτέ το τιραμισού, ενώ είναι από τα  αγαπημένα μου γλυκά. Σκεφτόμουν γιατί το σνόμπαρα, αλλά τελικά δεν έχει να κάνει με σνομπισμό, απλά θεωρούσα ότι μπορείτε να το βρείτε παντού γκουγκλάροντας (παρακαλώ μια επιείκεια από πιθανούς επιμελητές κειμένων που μπορεί να το διαβάζουν αυτή τη στιγμή!) και γιατί να το βάλω κι εγώ? Μετά όμως λέω ξανά στον εαυτό μου (όχι δεν μιλάω μόνη μου) ότι θα ήθελα να το τιμήσω αφού ανήκει στα αγαπημένα μου (δηλ. αυτά που αν είχαν μηδέν θερμίδες θα έτρωγες όλο το μπολ)και να το λοιπόν!
Είναι από τα πρώτα γλυκά που έφτιαξα όταν ξεκίνησα να ανακαλύπτω αυτή τη μαγεία της ζαχαροπλαστικής και φυσικά ήταν από βιβλίο του Σ.Παρλιάρου! Το αστείο βέβαια είναι ότι το είχα βρει το βιβλίο στο βιβλιοπωλείο απέναντι από το Πολυτεχνείο σε κάποιο διάλειμμα που είχαμε, απομνημόνευσα φωτογραφικά τη συνταγή, γύρισα στο αμφιθέατρο και την έγραψα στις σημειώσεις μου! Επέστρεψα το απόγευμα σπίτι, αγόρασα τα υλικά και το έφτιαξα! Από τότε φτιάχνω μόνη αυτή τη συνταγή σε γιορτές, γενέθλια, δώρο σε επισκέψεις και ό,τι άλλο τελοσπάντων!
Είμαι πολύ περίεργη όταν δοκιμάζω άλλο τιραμισού και δύο μόνο με ενθουσιάζουν…αυτό στο κατάστημα του Παρλιάρου (προφανώς!) και άλλο ένα που δοκίμασα στη Θεσσαλονίκη, στο Ble. Εντάξει νομίζω ότι μπορώ να έχω κ εγώ τις περιέργειες μου! Κι επειδή μ’αρέσει τόσο πολύ δεν θέλω να το φτιάχνω! Τώρα όμως χαλάλι σας!
 
Υλικά για 10-12 ποτήρια ή ένα μεγάλο μπολ:
(Συνταγή Σ.Παρλιάρου εδώ)
 
300 – 400 γρ. σαβαγιάρ
500 γρ. τυρί μασκαρπόνε
100 γρ. άχνη
100 γρ. ζάχαρη
4 αυγά (βιολογικά), χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
250 γρ. γάλα
2 κουτ. σούπας στιγμιαίος καφές
70 γρ. κονιάκ λικέρ καφέ ή αμαρέτο
κακάο για πασπάλισμα
Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ωμά τα αυγά, τότε απλά ανακατεύουμε το μασκαρπόνε με την άχνη και τους κρόκους.
Διαφορετικά αν θέλουμε να τους παστεριώσουμε θα χρησιμοποιήσουμε κρυσταλλική αντί για άχνη και κάνουμε το εξής: Βάζουμε τους κρόκους και τη ζάχαρη σ’ ένα ανοξείδωτο μπολ και το στερεώνουμε πάνω από κατσαρολάκι με λίγο νερό που βράζει (μπεν μαρί). Ανακατεύουμε το μείγμα συνεχώς μέχρι να κάψει. Αποσύρουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει καλά και στη συνέχεια το ανακατεύουμε με το μασκαρπόνε.
Στη συνέχεια χτυπάμε τα ασπράδια με τα υπόλοιπα 100γρ. ζάχαρης στο μίξερ ή με μίξερ χειρός σε σφιχτή μαρέγκα. Προσθέτουμε τη μαρέγκα σε δόσεις στο μείγμα τυριού-κρόκων, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα σιλικόνης.
Σε ένα  κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον καφέ και το λικέρ, ανακατεύουμε και αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ. Βουτάμε τα σαβαγιάρ ένα-ένα για λίγα δευτερόλεπτα (δεν  τα αφήνουμε πολύ γιατί θα διαλυθούν). Τα βάζουμε στα ποτήρια. Πάνω από τα σαβαγιάρ απλώνουμε την κρέμα, ξανά σαβαγιάρ και τέλος κρέμα.
 
Σημειώσεις:
1. Εγώ αυτή τη φορά έκανα τη μισή ποσότητα γι αυτό στα παρακάτω βήματα φαίνονται μικρότερες οι ποσότητες και επιπλέον δεν παστεριώνω τους κρόκους, χρησιμοποιώ φρέσκα βιολογικά.
2. Μπορείτε να το φτιάξετε σε μεγάλο μπολ και να το σερβίρετε με κουτάλα.
3. Διατηρείται 2 μέρες στο ψυγείο.
 
photos with Nokia Lumia 1020 (41mp camera)
photos with Nokia Lumia 1020(41mp camera)
 
 
Athina Panou
Written by Athina Panou

6 Comment responses

  1. Avatar
    January 12, 2014

    Τιραμισού! Λατρεία!<br />Με μασκαρπόνε!! Το αγαπώ!<br />Οκ, βάζω διπλή δόση εσπρέσο αντί για στιγμιαίο καφέ και δεν υπολογίζω πόσο αμαρέτο (το γνωστό σύστημα με &quot;το μάτι&quot;). <br />Και δεν έβαζα αυγά, αλλά θα το δοκιμάσω τώρα με το τρόπο παστερίωσης.<br />Μου φτιαξες τη μέρα!<br />Καλή βδομάδα!<br />Φιλιά!

    Reply

  2. Avatar
    January 13, 2014

    Τι ωραια που ειναι ατομικά<br />και πόσο ευπαρουσίαστα!<br /><br />Καλή σου εβδομαδα :)<br /><br />http://beautyfollower.blogspot.gr

    Reply

  3. Avatar
    January 13, 2014

    Καλή και γλυκιά χρονιά!!<br />Εύκολο γλυκάκι.

    Reply

  4. Avatar
    January 13, 2014

    Ισως το μόνο καφεγλυκάκι που μου αρέσει εμένα είναι το τιραμισού. Δεν το έχω φτιάξει όμως ποτέ! <br />Για την παρουσίαση δεν το συζητώ, υπέροχη όπως πάντα Αθηνούλα! Καλή χρονιά!

    Reply

  5. Avatar
    January 14, 2014

    Εντάξει υπέροχος Παρλιαρος…άλλα φοβερή @sugarbuzz με υπέροχες φωτογραφιες… Άψογη!!!!

    Reply

  6. Avatar
    January 22, 2014

    Υπέροχο γλυκάκι!!!!

    Reply

Leave a comment