Open top menu
Φεστιβάλ Αθηνοράματος “Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις 2015” 8-10 Μαίου, Τεχνόπολις, Γκάζι

Φεστιβάλ Αθηνοράματος “Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις 2015” 8-10 Μαίου, Τεχνόπολις, Γκάζι

 

athinorama

 

Μετά την τεράστια επιτυχία του στις 4 προηγούμενες διοργανώσεις (Απρίλιος και Δεκέμβριος 2013, Μάιος και Δεκέμβριος 2014) το Φεστιβάλ «Ελλάδα,Γιορτή,Γεύσεις» επανέρχεται ανανεωμένο: 130 εξαιρετικοί Έλληνες μικροί παραγωγοί και τα προιόντα τους, γευσιγνωσίες, εργαστήρια γεύσης, μαθήματα μαγειρικής , ψαγμένο street food και γλυκά από τους εξαιρετικούς σεφ του «Δειπνοσοφιστήριον» Ζαν-Λουί Καψαλά και Διονύση Αλέρτα, βραβεία Κοινού, Καινοτομίας και Συσκευασίας, αλλά και σπέσιαλ πρόγραμμα για τα παιδιά που θα μπορούν να παίζουν στον ειδικά διαμορφωμένο παιδότοπο από τα «Αηδονάκια» και να μαγειρεύουν με τον Γιάννη Μπαξεβάνη και την ομάδα του.

Με σύμμαχο τον όμορφο αθηναϊκό καιρό, η νόστιμη ψυχαγωγική βόλτα μας θα είναι ακόμη πιο ωραία, αφού τα περίπτερα των εκθετών θα απλώνονται και στον υπαίθριο χώρο του παλιού εργοστασίου -τώρα Μουσείου- Φωταερίου, εκτός από αυτά που θα βρίσκονται στα μοναδικά, ατμοσφαιρικά κτίρια της Τεχνόπολης.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία τους στα προηγούμενα φεστιβάλ, στο «Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις – Άνοιξη 2015» το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων θα είναι πολύ πλούσιο, αναπτυγμένο σε τρεις διαφορετικούς τύπους εκδηλώσεων: Μαθήματα Μαγειρικής, Μαέστρος της Παράδοσης και Εργαστήρια Γεύσεις. Θέσεις μπορείτε να κλείνετε στο www.elladagiortigefseis.gr.

Στα Μαθήματα μαγειρικής βραβευμένοι, διάσημοι, αγαπημένοι παρουσιάζουν πρωτότυπες δημιουργίες με πρώτες ύλες της εποχής μας και μας μαθαίνουν τα μυστικά τους. Αναμένεται ότι θα είναι ένα από τα πιο περιζήτητα χάπενινγκ του Φεστιβάλ αφού συμμετέχουν οι Έκτωρ Μποτρίνι(“Etrusco”, “Botrini’s”),Νίκος Ρούσσος (“Funky Gourmet”), Βαγγέλης Δρίσκας («Γεύσεις στη Φύση», ΣΚΑΙ), Διονύσης Αλέρτας(“Criollo”«Δειπνοσοφιστήριον»), Νίκος Πουλιάσης (Κουκούμαβλος/ Σαντορίνη), Κώστας Τσίγκας (“Vespa Rossa”), Ολιβιέ Καμπανιά (F+W by Olivier Campanha), Θοδωρής Παπανικολάου (Σελήνη/ Σαντορίνη) Νίκος Μακρυμίχαλος(σεφ «Μαθήματα Μαγειρικής» Cookery Club ).

Σε ζεστό, παρεΐστικο κλίμα στα μαθήματα του κύκλου Μαέστρος της παράδοσης
και σ’ ένα από τα πιο ξεχωριστά κτίρια της Τεχνόπολης(Παλαιοί Φούρνοι), θα μάθουμε να φτιάχνουμε όλοι μαζί γύρω από ένα μεγάλο τραπέζι μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες και όμορφες σπεσιαλιτέ που είναι συνυφασμένες με τις παραδοσιακές μας γεύσεις. Ξεναγοί μας καταξιωμένοι δημιουργοί, σεφ, και συγγραφείς μαγειρικών βιβλίων όπως η Ντίνα Νικολάου(«Ένα τραπέζι Ελλάδα», ΣΚΑΪ), ο Άρης Βεζενές («Vezene”), Λάζαρος Μαλτέζος(τυροκόμος), Έκτωρ Μποτρίνι((“Etrusco”, “Botrini’s”), Γιάννης Αποστολάκης (σεφ στο «Join Us», ΣΚΑΙ) Εβίτα Παπαχαραλάμπους(«Evita Loves Cake»), Γιώργος Γαλής (σεφ ζαχαροπλαστικής) και Νίκος Μακρυμίχαλος (σεφ, «Cookery Club»).

Μια σειρά από πρωτότυπες γευσιγνωσίες, που στόχο έχουν να συνδυάσουν τη χαρά της απόλαυσης με τη γνώση, είναι το περιεχόμενο των Εργαστηρίων Γεύσης. Το γευστικό αυτό «σχολείο» καταπιάνεται με θέματα όπως η ποικιλία των ελληνικών τυριών, ο καφές, το μέλι, το λάδι, τα κρασιά και οι μπίρες που φτιάχνουν ντόπιες μικροζυθοποιίες. «Διδάσκουν» καταξιωμένοι γευσιγνώστες, οινολόγοι και σομελιέ (ο Master οf Wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης, ο food editor Ηλίας Μαμαλάκης, οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Αντωνόπουλος και Νανά Δαρειώτη, οι οινολόγοι Γιάννης Βογιατζής και Αργύρης Τσακίρης, οι ειδικοί του ελαιολάδου Μαρία Κατσούλη και Σωτήρης Γεωργίου, ο bartender Ηλίας Στεργιόπουλος και ειδικός του καφέ Γιάννης Ταλούμης).

Και φυσικά δεν είναι δυνατόν να λείπει ένα κέντρο εστίασης, όπου ο κόσμος θα μπορεί να φάει και να πιεί. Γύρω από τη σήμα-κατατεθέν υψικάμινο, το φαγητό στο Φεστιβάλ, συντονισμένο με τις ανερχόμενες γευστικές τάσεις του πλανήτη, εστιάζει στο ψαγμένο street food με ιδιαιτέρως ερεθιστικά εδέσματα! Το καταξιωμένο «Δειπνοσοφιστήριον» με επικεφαλής τον γνωστό σεφ Ζαν-Λουί Καψαλά μας προτείνει: αντικριστό κρέας, πεντανόστιμη προβατίνα εν προκειμένω, που θα ψήνεται μπροστά σε ανοιχτές φλόγες από τα ξύλα που θα καίγονται μπροστά τους (πανάρχαια, από τους Ομηρικούς χρόνους, παράδοση που διατηρείται ακόμη ολοζώντανη στην Κρήτη), «γκουρμέ βρώμικο» σάντουιτς με καπνιστό σύγκλινο, ομελέτα, πικάντικη κρέμμα ανθότυρου, ντομάτα, μαρούλι και δυόσμο, ελαφροτηγανισμένα και τραγανά θαλασσινά- αθερίνα, γαρίδα και καλαμαράκι – με πέστο ρόκας, τα περίφημα, signature ζεστά κασιώτικα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο του «Δειπνοσοφιστηρίου».

Η μοναδική καντίνα «Food truck» του αστροφυσικού και ταξιδευτή Γιώργου Γληνού θα φτιάχνει πεντανόστιμους γκιουζλεμέδες με αραχνοΰφαντα φύλλα περέκ, (με μπαχαράτο κιμά λαχματζούν και φρέσκα μυρωδικά, με κασέρι ΠΟΠ Μυτιλήνης, σουτζούκι αρμένικο του Μιράν ή παστουρμά και ένα αβγό μάτι, με πατατοσαλάτα και κρεμμύδι, μουστάρδα, τζίντζερ, μπούκοβο, ξίδι, λαδολέμονο, μυρωδικά, με scrambled eggs, σολομό και τυρί Philadelphia, η ακόμη με τα υλικά του ντάκου! Τέλος, ο «Φούρνος Βενέτη» θα στήσει ένα όμορφο café στην Κεντρική Πλατεία της Τεχνόπολης και θα κυκλοφορεί μέσα στο χώρο δύο καροτσάκια που θα πωλούν παγωτό του «Βενέτη» φτιαγμένο από κρέμμα και φρέσκο γάλα.

Δύο ξεχωριστοί χώροι αναψυχής με τις καρέκλες και τα τραπεζάκια τους, θα μας περιμένουν με τους δικούς τους γλυκούς πειρασμούς. Στο Προαύλιο Β΄ ο στενός συνεργάτης του «Δειπνοσοφιστηρίου», ο αγαπημένος ζαχαροπλάστης Διονύσης Αλέρτας, θα ετοιμάζει γκουρμέ μαλλί της γριάς με άρωμα βανίλιας Μαδαγασκάρης και πορτοκάλι, αλλά και λαχταριστούς λουκουμάδες πασπαλισμένους με ζάχαρη, μέλι και καρύδια. Απέναντι από το Κτίριο 2-Δεξαμενές Καθαρισμού θα στήσει την έδρα της η «Πάβλοβα- Ό,τι Καλύτερο» προσφέροντας ποικιλία από τις περίφημες πάβλοβες της σε ιδιαιτέρως προκλητικές γεύσεις (κάστανο, σοκολάτα, φράουλα, μόκα, λεμόνι). Η γκάμα των ειδών της θα συμπληρώνεται με χωριάτικες τυρόπιτες και χορτόπιτες, παγωτά του Βενέτη και ωραίο καφέ.
Επειδή όμως η γεύση δεν είναι απλώς θερμίδες, αλλά αποτελεί ζωντανό κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού, το «Ελλάδα-Γιορτή-Γεύσεις, Άνοιξη 2015» διευρύνει και ολοκληρώνει αυτόν τον χαρακτήρα με ποικιλία από πολιτιστικά χάπενινγκ• stand up comedy, live μουσική, street performers και μουσική επιμέλεια από το ραδιοφωνικό σταθμό Menta 88 FM θα ολοκληρώσουν τη μοναδική αυτή, τριήμερη, φεστιβαλική εμπειρία!

Σώμα και καρδιά του Φεστιβάλ, 130 από τα πιο γνωστά ονόματα του ανερχόμενου κύματος των Ελλήνων Μικρών Παραγωγών που έχουν επιλεγεί για την ποιότητα των προϊόντων τους από τη από την γευσιγνωστική ομάδα του «αθηνόραμα» και του www.athinoramaumami.gr,
η οποία θεωρείται ως η πιο έμπειρη και καταξιωμένη στην Ελλάδα. Γλυκίσματα, τυριά, αλλαντικά, αλίπαστα, ζυμαρικά, ελιές και ελαιόλαδο, αβγοτάραχο, σάλτσες και ντιπ, μανιτάρια και λαχανικά, μπίρες μικροζυθοποιίας, ποτά και κρασιά, αρτοποιήματα, ξίδια και βότανα, ξηροί καρποί, καφέδες, αλάτια, μπαχαρικά και μαρμελάδες, ολόκληρος ο κόσμος των ατόφιων, γνήσιων γεύσεων από άκρη σε άκρη της επικράτειας θα ξεδιπλωθεί στο Φεστιβάλ με τις γεύσεις των Μικρών Ποιοτικών Ελλήνων Παραγωγών, που διοργανώνεται στην Τεχνόπολη.

Τιμώμενη περιοχή θα είναι οι Κυκλάδες με ειδική σήμανση στα περίπτερα των παραγωγών της που θα συμμετέχουν καθώς και με ειδικές εκδηλώσεις να την πλαισιώνουν. Η εκδήλωση αυτή ξεφεύγει από την μαζική τυποποίηση, προσπερνάει τα στατικά κλισέ και τις προχειρότητες, και αποτελεί πλέον ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός. Προωθώντας την ανάπτυξη της δημιουργικότητας η Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ θα δώσει Βραβεία Καινοτομίας στα καινούργια προιόντα των εκθετών καθώς και Βραβεία Συσκευασίας, όλα δε αυτά τα προιόντα θα εκτεθούν σε ειδικό χώρο.

To Sugar Buzz εξασφάλισε για τους αναγνώστες σε συνεργασία με το Αθηνόραμα και το «Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις 2015″ τα παρακάτω δώρα για 5 τυχερούς αναγνώστες!

1ος νικητής: Ένα καλάθι με προϊόντα ενός παραγωγού/εκθέτη αξίας 50 ευρώ + 1 διπλή πρόσκληση για το Φεστιβάλ

2ος νικητής: Δωρεάν συμμετοχή σε ένα από τα ειδικά σεμινάρια μαγειρικής που θα διεξαχθούν τις ημέρες του Φεστιβάλ + 1 διπλή πρόσκληση

3ος – 5ος νικητές: Από 1 διπλή πρόσκληση για το Φεστιβάλ

Συμμετέχετε, αφήνοντας ένα σχόλιο σ αυτό το ποστ ή αν έχετε facebook, κάνετε like στη δημοσίευση στη facebook page εδώ. Μέχρι Πέμπτη 7/05/15, ώρα 7μμ.
Καλή επιτυχία!

Update:
Σας ευχαριστώ πολύ για τις συμμετοχές! Οι τυχεροί είναι και από το blog και από εδώ 1)Elena Skarlatou (1 διπλή πρόσκληση+1 καλάθι προιόντων), 2) Evgenia Valentza1 διπλή πρόσκληση και συμμετοχή σε ένα workshop 3) Manolis Ploumidis 1διπλή πρόσκληση 4) Skalidaki Elpida 1 διπλή πρόσκληση 5)@Eleni Vasakou 1 διπλή πρόσκληση. Θα ενημερωθούν και με μήνυμα. Σας ευχαριστώ και πάλι!

Athina Panou
Written by Athina Panou

Δεν υπάρχουν σχόλια, ακόμη.

Κάνε εσύ το πρώτο σχόλιο!

Leave a comment