Open top menu
Blueberry muffins – Μάφιν με μύρτιλλα

Blueberry muffins – Μάφιν με μύρτιλλα

Τα μύρτιλλα τα λατρεύω και είναι ένας καλός λόγος που θα μπορούσα να ζω σε μια σκανδιναβική χώρα! Όσες φορές έχω ταξιδέψει εξωτερικό και τα βλέπω σε μανάβικα και σούπερ μάρκετ σε χαμηλή τιμή – σε σχέση με εδώ – κάνω διάφορα σενάρια πώς μπορώ να τα βάλω στη βαλίτσα! Μετά σκέφτομαι ότι θα τα φέρω ζουμί και αφήνω την ιδέα στην άκρη…

Πρόσφατα τα βρήκα σε ένα σούπερ μάρκετ σε καλή τιμή και λέω “ώρα να γίνουν μάφιν!”. Επίσης πρόκειται για το αγαπημένο μου μάφιν από την ξένη αλυσίδα “Pret a Manger” στο Λονδίνο (στη Ν.Υόρκη που το δοκίμασα, δεν ήταν το ίδιο ζουμερό και απολαυστικό και έπαθα μια μικρή απογοήτευση).

Τα μπλε μύρτιλλα είναι γλυκά και όχι ξινά, όπως άλλα βατόμουρα. Για το λόγο αυτό δίνουν υπέροχη γεύση μέσα στο κέικ και το κάνουν μοβ!!

Η συνταγή παρακάτω:

Υλικά για 12 μάφιν:

260 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

2 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

150 γρ. ζάχαρη

1/4 κ.γ. αλάτι

2 μεγάλα αυγά

250 γρ. γιαούρτι 2%

100 γρ. αραβοσιτέλαιο

1 βανίλια

150 γρ. μύρτιλλα

1-2 κ.σ. αλεύρι για τα μύρτιλλα

Υλικά  επικάλυψης:

60 γρ. αλεύρι

60 γρ. καστανή ζάχαρη

50 γρ. βούτυρο κρύο

50 γρ. μύρτιλλα

Εκτέλεση συνταγής:

  1. Ετοιμάζετε πρώτα το crumble επικάλυψης για να παγώσει. Τρίβετε με τα δάχτυλά σας το αλεύρι – ζάχαρη – βούτυρο, να γίνουν σαν χοντρή άμμος. Το τυλίγετε με μεμβράνη και το βάζετε στην κατάψυξη.
  2. Τοποθετείτε χάρτινες θήκες στο ειδικό ταψάκι για μάφιν (όχι μόνες τους στη λαμαρίνα του φούρνου! εκτός και πρόκειται για μιας χρήσης)
  3. Ανάβετε το φούρνο στους 170 βαθμούς αέρα.
  4. Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά με τη ζάχαρη με έναν αυγοδάρτη (χωρίς μίξερ δηλαδή) 2-3 λεπτά για να διαλυθεί.
  5. Προσθέτετε το γιαούρτι, το λάδι και τη ζάχαρη και ανακατεύετε καλά.
  6. Ρίχνετε το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι και ομογενοποιείτε.
  7. Πασπαλίζετε τα μύρτιλλα με τις 2 κουταλιές αλεύρι και τα ρίχνετε στο μίγμα.
  8. Μοιράζετε το μίγμα στις θήκες στο ταψάκι. (Αν τα χαρτάκια είναι μικρά, θα χρειαστείτε και δεύτερο ταψάκι.)
  9. Τοποθετείτε στην επιφάνεια του καθενός μερικά μύρτιλλα (της επικάλυψης).
  10. Βγάζετε το crumble από την κατάψυξη και τρίβετε με τα χέρια σας να κολλήσει στην επιφάνεια του κάθε μάφιν. Όσο μπορείτε, την καλύπτετε.
  11. Ψήνετε για 20-22 λεπτά περίπου (αναλόγως το φούρνο). Δοκιμάζετε με μια οδοντογλυφίδα αν βγαίνει καθαρή (αρκεί να μην “πέσει” σε μύρτιλλο που θα έχει λιώσει!)

Αφήνετε τα μάφιν να κρυώσουν και απολαμβάνετε! Μπορείτε να αρωματίσετε τη ζύμη και με ξύσμα λεμονιού.

 

 

 

 

Athina Panou
Written by Athina Panou

1 Comment responses

  1. Avatar
    March 03, 2017

    O! τι είπες τώρα! Εγώ παίρνω blueberries αποξηραμένα (από κατάστημα με ξηρούς καρπούς) και έχω ενθουσιαστεί! μακάρι να έβρισκα και φρέσκα.. πολύ τσιμπημένη πάντως η τιμή τους!

    Reply

Leave a comment