Open top menu
Ένας γιορτινός κορμός με παντεσπάνι και μια σοκολατένια βασιλόπιτα για το τραπέζι του ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς!

Ένας γιορτινός κορμός με παντεσπάνι και μια σοκολατένια βασιλόπιτα για το τραπέζι του ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς!

buche-de-noel
Ήθελα να κλείσω την τελευταία μέρα της χρονιάς με πολλή σοκολάτα!Γιατί σύμφωνα και με ένα χαριτωμένο quote :”All you need is love. But a little chocolate now and then doesn’t hurt”!
Τώρα σειρά έχουν οι ευχές για το νέο έτος, αλλά επειδή έχετε πει πολλές αυτές τις μέρες και έχετε δεχτεία φαντάζομαι, ας μείνουμε σε κάποια βασικά…αγάπη και υγεία. Για την υγεία δεν μπορώ να σας πω κάτι περισσότερο, αλλά για την αγάπη να ευχηθώ να τη νιώθετε κάθε στιγμή της ημέρας. Να δίνετε αγάπη και να λαμβάνετε. Αλλά πάντα να δίνετε…μέσα στους γρήγορους και δύσκολους ρυθμούς που ζούμε, πολλές φορές το ξεχνάμε ή το θεωρούμε δεδομένο…όχι δεν είναι…και επιπλέον δεν είναι καθόλου δύσκολο να κάνουμε μικρά πράγματα κάθε μέρα να δείχνουμε την αγάπη μας… ας είναι πολύ μικρά, δεν υπάρχει μετρητής, απλά να βγάζουμε προς τα έξω συναισθήματα και να αφήνουμε στην άκρη εγωισμούς. Αν το κάναμε όλοι, θα νιώθαμε πολύ πιο όμορφα, θα είχαμε περισσότερη δύναμη να αντιμετωπίσουμε ό,τι μας κατακλύζει καθημερινά. Ένα χαμόγελο, ένα φιλί, ένα λουλούδι, ένα πιάτο φαγητό…μια αγκαλιά ίσως αρκεί πολλές φορές.
buche-de-noel2
Αφήνω πίσω μου ένα γεμάτο 2014(που μπορεί να ξεκίνησε με τις δυσκολίες του…), ανυπομονώ για ένα ακόμα πιο γεμάτο 2015 (που σίγουρα θα έχει κι αυτό τις δικές του δυσκολίες) και νιώθω ευγνωμοσύνη…για ανθρώπους και καταστάσεις. Ευγνωμοσύνη και αγάπη.
Και αν θέλετε να πάρετε μια δόση γλύκας από το τελευταίο ποστ, τότε προλαβαίνετε να κάνετε μια από τις δύο συνταγές που σας προτείνω! Αν φυσικά είστε λίγο αρχάριοι, τότε θα σας πρότεινα τη σοκολατένια βασιλόπιτα που είναι πολύ πιο εύκολη από τον κορμό!
Και να θέλετε ακόμα πιο εύκολες συνταγές για το τραπέζι του ρεβεγιόν, δε θα μπορούσα να μην προτείνω το καινούριο μου βιβλίο (ένα πράγμα για το οποίο φυσικά νιώθω ευγνωμοσύνη και αγάπη…)!
Και θα κλείσω με τα ευχαριστώ μου και την αγάπη μου προς εσάς, για όλα αυτά τα χρόνια που στηρίζεται το blog και εμένα!Γιατί όπως είπα και στην αρχή, τίποτα δεν είναι δεδομένο…
Σας εύχομαι να περάσετε μια γλυκιά, όμορφη Πρωτοχρονιά και το νέο έτος…να δημουργείτε όνειρα και να τα πραγματοποιείτε…
“A new year, a new start and way to go!”
vasilopita-2015
Τις συγκεκριμένες σοκολατένιες συνταγές τις έφτιαξα για τη σελίδα της κουβερτούρας Παυλίδης στο facebook. Εκεί θα βρείτε κι άλλες! Και μπορώ να πω με μεγάλη σιγουριά ότι ήταν απολαυστικό να τις φτιάχνω!

Ένας γιορτινός κορμός με ένα υπέροχο παντεσπάνι ρολό (εδώ θα δείτε και μερικές επιπλέον φωτογραφίες από τα βήματα):

Υλικά:
Για το κέικ:
4 αυγά
50γρ. γάλα
50 γρ. αραβοσιτέλαιο
70 γρ. ζάχαρη
80 γρ. αλεύρι
1 βανίλια
Ξύσμα 1 πορτοκαλιού

Για την κρέμα:
375 γρ. Κουβερτούρα Παυλίδης κλασική
300 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπ.
200 γρ. κάστανα βρασμένα
4 κουτ. γλ. άχνη
4 κουτ. σούπας λικέρ της αρεσκείας σας

Εκτέλεση:
Στρώνετε λαδόκολλα σε ένα ταψί 31*36εκ. και ανάβετε το φούρνο στους 160 βαθμούς C (αέρα).
Σε ένα μπολ ανακατεύετε με αυγοδάρτη τους κρόκους, τα 20γρ. ζάχαρη, το γάλα, το αραβοσιτέλαιο, τη βανίλια, το ξύσμα και το αλεύρι.
Σε ένα δεύτερο μπολ χτυπάτε με το μίξερ τα ασπράδια με τα υπόλοιπα 50γρ. ζάχαρη να γίνουν μαρέγκα.
Ρίχνετε τη μαρέγκα στο μείγμα των κρόκων και ανακατεύετε με σπάτουλα σιλικόνης με απαλές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω να ενσωματωθεί.
Ρίχνετε το μείγμα στο ταψί και «στρώνετε» απαλά με τη σπάτουλα. Ψήνετε 17-18’.
Βγάζετε από το φούρνο, τοποθετείτε κατευθείαν πάνω στο παντεσπάνι ένα κομμάτι λαδόκολλας (στο μέγεθός του), μια πετσέτα και ένα δεύτερο ταψάκι. Φορώντας τα γάντια (για να μην καείτε), αναποδογυρίζετε.
Αφαιρείτε σιγά σιγά τη λαδόκολλα στην οποία είχε ψηθεί. Στη συνέχεια με τη βοήθεια της πετσέτας τυλίγετε σε ρολό και αφήνετε έτσι τυλιγμένο να κρυώσει.
Όσο κρυώνει, ετοιμάζετε την κρέμα. Ψιλοκόβετε την κουβερτούρα Παυλίδης κλασική και ρίχνετε σε μπολ. Ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος και μόλις αρχίζει να βράζει, αποσύρετε και ρίχνετε πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα. Αφήνετε 1’ και στη συνέχεια ανακατεύετε με σπάτουλα σιλικόνης να ομογενοποιηθεί.
Στο μούλτι πολτοποιείτε τα κάστανα, την άχνη και το λικέρ. Τα ρίχνετε στο μπολ με το σοκολατένιο μείγμα και ανακατεύετε με αυγοδάρτη να ομογενοποιηθεί (θα μείνουν κομματάκια πιθανόν από τα κάστανα). Βάζετε στο ψυγείο να σφίξει τόσο όσο να απλώνεται (περίπου 2 ώρες).
Μόλις το σοκολατένιο μείγμα πήξει και το παντεσπάνι έχει κρυώσει, «ξετυλίγετε» προσεχτικά, αλείφετε όλη την επιφάνεια με τα 2/3 της σοκολατένιας κρέμας και τυλίγετε σε ρολό. Με την υπόλοιπη σοκολατένια κρέμα, αλείφετε την επιφάνεια και με ένα πιρούνι μπορείτε να κάνετε ρίγες για να μοιάζει με κορμό. Διατηρείτε στο ψυγείο.

Παρατηρήσεις:
Αν βρείτε μαρόν γλασέ, χρησιμοποιήστε αυτά στη θέση των βρασμένων καστανων-άχνης-λικέρ. Ίσως χρειαστεί 1-2 κουτ. σούπας λικέρ να τα βοηθήσει στην πολτοποίηση.
Μπορείτε να βάλετε επιπλέον κομματάκια μαρόν γλασέ, αφού αλείψετε το παντεσπάνι με την σοκολατένια κρέμα.
Μπορείτε επιπλέον να ραντίσετε το παντεσπάνι με λικέρ της αρεσκείας σας πριν αλείψετε με την κρέμα.
Αν το ταψί σας είναι μεγαλύτερο, φροντίστε να το απλώσετε στη λαδόκολλα στις διαστάσεις που αναγράφονται στη συνταγή, ώστε να μη γίνει πιο λεπτό και χάσει την ελαστικότητά του. Η ζύμη έχει τέτοια υφή που δεν «τρέχει» και μπορεί να σταθεί στα όρια που θα τη στρώσετε.

kormos-vimata

 

vasilopita-1
Για τη σοκολατένια βασιλόπιτα (εδώ θα δείτε και μερικές επιπλέον φωτογραφίες από τα βήματα):

Υλικά:
190 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
190 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
200 γρ. αλεύρι
1½ κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
2 κουτ. σούπας κακάο
½ κουτ. γλ. κανέλα
½ κουτ. γλ. τζίντζερ
¼ κουτ. γλ. γαρύφαλλο
¼ κουτ. γλ. μοσχοκάρυδο
190 γρ. κόκκινο κρασί γλυκό
125 γρ. Κουβερτούρα Παυλίδης Κλασική

Για το γλάσο:
125 γρ. Κουβερτούρα Παυλίδης Κλασική
40 γρ. βούτυρο

Εκτέλεση:
Βουτυρώνετε και αλευρώνετε ένα ταψάκι διαμέτρου 21-22εκ. Ανάβετε το φούρνο στους 160 βαθμούς C (αέρα).
Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψει 3-4’. Στη συνέχεια ρίχνετε τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα.
Ανακατεύετε το αλεύρι με τα μπέικιν, τα μπαχαρικά και το κακάο. Το κακάο το ρίχνετε κοσκινισμένο μέσα στο αλεύρι.
Τρίβετε την Κουβερτούρα Παυλίδης Κλασική στο μούλτι και την αφήνετε στην άκρη.
Ρίχνετε στο μείγμα αυγών το μισό μείγμα αλευριού, στη συνέχεια το κρασί και τέλος το υπόλοιπο αλεύρι, χτυπώντας συνεχώς. Μόλις ομογενοποιηθεί, σταματάτε το μίξερ (δεν χρειάζεται παραπάνω χτύπημα για να μη σφίξει στο ψήσιμο) και ρίχνετε την τριμμένη κουβερτούρα. Ανακατεύετε απαλά με σπάτουλα σιλικόνης.
Ρίχνετε το μείγμα στο ταψάκι και ψήνετε στους 160 βαθμούς C (αέρα) για 30’ και στη συνέχεια ανεβάζετε στους 170 βαθμούς C (αέρα) για ακόμα 30’. Ελέγχετε με οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή.
Όταν το κέικ είναι έτοιμο, αφήνετε να κρυώσει καλά και ετοιμάζετε το γλάσο.
Τεμαχίζετε την κουβερτούρα Παυλίδης –κόβεται εύκολα λόγω του νέου σχήματός της- και τη λιώνετε σε μπεν-μαρί (μπολ πάνω από κατσαρολάκι με λίγο νερό που βράζει) μαζί με το βούτυρο. Ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να λιώσουν και όταν είναι έτοιμο, αποσύρετε. Αφήνετε να πέσει η θερμοκρασία και στη συνέχεια ρίχνετε πάνω από το κέικ. Σταθεροποιείται εκτός ψυγείου.

Παρατηρήσεις:
Αν δεν έχετε όλα τα μπαχαρικά για το κέικ, μπορείτε απλώς να χρησιμοποιήσετε κανέλα.
Αν βρείτε κρασί glühwein, χρησιμοποιήστε το.
Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται αναλόγως το φούρνο.

vasilopita-vimata

Athina Panou
Written by Athina Panou

Δεν υπάρχουν σχόλια, ακόμη.

Κάνε εσύ το πρώτο σχόλιο!

Leave a comment