Open top menu
Ρετρό γλυκό ψυγείου με μπισκότα και κρέμα!

Ρετρό γλυκό ψυγείου με μπισκότα και κρέμα!

θα σου πω για το σημερινό τέλειο γλυκό.
Σίγουρα θα έχεις δει πολλές φορές παρόμοιο, τύπου γλυκό ψυγείου με μπισκότα και κρέμες.
Η διαφορά είναι ο τρόπος που γίνεται η κρέμα ζαχαροπλαστικής.
Την είδα σε ένα τεράστιο βιβλίο-τόμο που έχω, το “Bouchon Bakery”, ενός διάσημου σεφ του Thomas Keller και από όταν τη δοκίμασα, έχω ενθουσιαστεί!
Στην ουσία χτυπάει σχεδόν όλα τα υλικά στο μίξερ και μετά τα ζεσταίνει. Αυτό δίνει μια υπέροχη υφή στην κρέμα.
Επίσης ήθελα να την κάνω πιο ελαφριά, χρησιμοποιώντας στέβια και αποδείχθηκε καλή ιδέα. Αφού η κουβερτούρα ήδη περιέχει ζάχαρη, όπως και η φυτική κρέμα-σαντιγί.
Πάντως μπορώ να σου πω ότι το γλυκό εξαφανίστηκε!

Και ήθελα επίσης να του δώσω μια ρετρό εμφάνιση, οπότε γι αυτό και τα κερασάκια! Μια αίσθηση παιδικών χρόνων θα έλεγες, τότε που μας αγόραζαν πάστα από το ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς. Γιατί να μην δημιουργούμε τέτοιες όμορφες αισθήσεις πάλι?! Με όποιον τρόπο μπορούμε…ας είναι και με ένα γλυκό!

Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής

500γρ. γάλα φρέσκο (χρησιμοποίησα 1,5%)
2 κρόκοι αυγών (μεγάλα)
20γρ. στέβια (ή θα χρησιμοποιήσετε 3κ.σ. ζάχαρη)
25γρ. κακάο
25γρ. κορν φλάουρ
200γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
1 κ.σ. βούτυρο

Για τη συναρμολόγηση:
24 μπισκότα petit-beurre
5-6 κ.σ. γάλα
250γρ. φυτική κρέμα γάλακτος (περιέχει ήδη ζάχαρη και είναι γλυκιά).
Κερασάκια-φιστίκι αιγίνης

Αρχικά κοσκινίζετε το κακάο.
Στη συνέχεια σε ένα μπολ ρίχνετε τα αυγά και τη στέβια (ή ζάχαρη) και χτυπάτε με το μίξερ να αφρατέψουν ελαφρώς. Προσθέτετε σιγά σιγά το γάλα (χαμηλώνετε ταχύτητα) και μετά το κορν φλάουρ και το κακάο. Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί, το ρίχνετε σε κατσαρόλα και ζεσταίνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Ανακατεύετε συνεχώς με σύρμα, για να μην καεί. Μόλις δείτε ότι αρχίζει να κάνει φουσκάλες, αφήνετε ακόμα 5′ περίπου μέχρι να πήξει ελαφρώς. Αποσύρετε και ρίχνετε την τεμαχισμένη κουβερτούρα και ανακατεύετε πολύ γρήγορα να λιώσει και ομογενοποιηθεί. Το ίδιο κάνετε στη συνέχεια και με το βούτυρο.
Καλό είναι να ανακατεύετε κατά διαστήματα γιατί πιάνει κρούστα.
Σε ένα τσέρκι ή ταψάκι τοποθετείτε μια σειρά μπισκότα.
Με ένα πινέλο τα βρέχετε με το γάλα. Στρώνετε από πάνω τη σοκολατένια κρέμα.
Τοποθετείτε μια δεύτερη στρώση μπισκότων και αλείφετε ελαφρώς πάλι με γάλα.
Στη συνέχεια χτυπάτε την κρέμα γάλακτος (κρύα από το ψυγείο) στο μίξερ να γίνει σαντιγί.
Στρώνετε πάνω από τα μπισκότα και βάζετε στο ψυγείο.
Αφού κρυώσει και θέλετε να σερβίρετε, διακοσμείτε με κερασάκια και χονδροτριμμένο φιστίκι.
Σημειώσεις:
Το τσέρκι μου ήταν 20*20εκ. και έφτιαξα επιπλέον 3 ποτηράκια με μπισκότα και κρέμα. Συνεπώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και λίγο μεγαλύτερο ταψάκι.
Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η κρέμα, δλδ χτυπιούνται όλα τα υλικά στο μίξερ, της δίνει υπέροχη υφή στο τέλος.
Η κουβερτούρα που χρησιμοποιείται στην αυθεντική συνταγή, είναι πολύ καλής ποιότητας και πικρή και φυσικά δίνει άλλη γεύση στην κρέμα, αλλά και πάλι θεωρώ ότι με αυτές που έχουμε από το σουπερ μάρκετ, το αποτέλεσμα είναι αξιόλογο.
Επιπλέον έχω απλοποιήσει κάποια στάδια, πχ την κουβερτούρα την προσθέτει στην κρέμα, λιωμένη, αλλά σας την προτείνω τεμαχισμένη ώστε να αποφύγετε έξτρα κόπο!
Επειδή η φυτική κρέμα είναι ήδη γλυκιά, γι αυτό και χρησιμοποίησα στέβια μέσα στη σοκολατένια κρέμα, για να υπάρχει μια ισορροπία.

Athina Panou
Written by Athina Panou

Δεν υπάρχουν σχόλια, ακόμη.

Κάνε εσύ το πρώτο σχόλιο!

Leave a comment