Open top menu
Η καρυδόπιτα της μαμάς με παγωτό ALOMA Stracciatella!

Η καρυδόπιτα της μαμάς με παγωτό ALOMA Stracciatella!

aloma-karudopita-2

Πριν λίγες μέρες γιόρταζε ο αδερφός μου και η μαμά το έχει σαν παράδοση να φτιάχνει καρυδόπιτα! Βέβαια τόσα χρόνια θα μπορούσα να πω ότι δε με ενθουσιάζει, αλλά φέτος κάτι έκανε με τα μαγικά χεράκια της και τη φτιάξαμε υπερ-τέλεια! Ναι μου αρέσουν οι ζουμερές καρυδόπιτες και απ’ ότι φάνηκε σε όλους όσους δοκίμασαν! Πείτε μου όμως ότι είστε από αυτούς που νιώθουν «λειψή» την καρυδόπιτα αν δε συνοδεύεται από παγωτό?! Χειμώνα-καλοκαίρι, θέλω να έχω και μια μπάλα παγωτό!
Όταν λοιπόν ήταν έτοιμη να σερβιριστεί, τέθηκε το ερώτημα τι γεύση παγωτό? Μια και θέλω να ξεφεύγω από την κλασική βανίλια, βρήκα τέλειο συνδυασμό με το ALOMA Stracciatella και όλοι συμφώνησαν (και ο εορταζούμενος φυσικά!). Η αλήθεια είναι ότι τα παγωτά ALOMA μου φέρνουν εικόνες της παιδικής ηλικίας με τη γιαγιά και τον παππού να μας βάζουν μπάλες σε κάτι vintage μπολάκια που είχε η γιαγιά! Ούτε σιρόπια ούτε τίποτα άλλο, σκέτο παγωτό! Και φυσικά η καρυδόπιτα ήταν από τα γλυκά που και οι γιαγιάδες έφτιαχναν και σε όλες τις γιορτές την είχαμε σαν κέρασμα (τώρα που το σκέφτομαι πρέπει να έχω φάει κιλά καρυδόπιτας όλα αυτά τα χρόνια!).

Το έχω γράψει και παλιότερα, είναι πολύ όμορφο σε μια μπουκιά γλυκού να σου ξυπνάνε αναμνήσεις. Να τρως το παγωτό και να νιώθεις λίγο σαν μικρό παιδάκι πάλι, να θυμάσαι που έμπαινες στην κουζίνα της γιαγιάς και πήγαινες κρυφά στο ψυγείο και άνοιγες την κατάψυξη να δεις τι έχει μέσα!

aloma-karudopita-3

Καρυδόπιτα με παγωτό ALOMA Stracciatella
Υλικά για ένα ταψί διαμ. 32-34εκ.
11 αυγά
11 κ.σ. ζάχαρη
5 κ.σ. αλεύρι
2 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
4 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
12-13 κ.σ. καρύδια τριμμένα
2 κ.γ. μπέικιν
1/2 κ.γ. σόδα
Χυμός ½ πορτοκαλιού
Ξύσμα 1 πορτοκαλιού
2 κ.σ. Cointreau
1 κ.γ. κανέλα
½ κ.γ. γαρύφαλλο
Σιρόπι:
3 ποτήρια (νερού) ζάχαρη
4 ποτήρια νερό
1 ξύλο κανέλας
1 φέτα λεμόνι
Χυμός ½ λεμονιού

Ανάβουμε το φούρνο στους 170-175 βαθμούς αέρα και λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 32-34εκ. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το σιμιγδάλι, τη φρυγανιά, το μπέικιν, την κανέλα και το γαρύφαλλο. Στο μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα και μόλις γίνουν, το αφήνουμε στην άκρη. Σε άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Μόλις το μείγμα φουσκώσει και ασπρίσει, ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού όπου έχουμε διαλύσει εκείνη τη στιγμή τη σόδα (φουσκώνει). Συνεχίζοντας το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα, ρίχνουμε το cointreau και το ξύσμα. Σταματάμε το χτύπημα με το μίξερ και με μια σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ) ενσωματώνουμε τη μαρέγκα με απαλές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω. Αφού ομογενοποιηθεί, με τον ίδιο τρόπο ενσωματώνουμε το μείγμα του αλευριού και τέλος τα καρύδια. Ρίχνουμε στο ταψί και ψήνουμε περίπου 50’ αναλόγως το φούρνο. Στα 45’ μπορούμε να τσεκάρουμε με οδοντογλυφίδα αν βγαίνει καθαρή. Αν όχι αφήνουμε λίγα λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά ώστε να είναι κρύα και να ρίξουμε ζεστό το σιρόπι. Για το σιρόπι βράζουμε όλα τα υλικά 12-15’ και το ρίχνουμε καυτό πάνω από το κρύο γλυκό. Αν θέλουμε μπορούμε να σκεπάσουμε με μεμβράνη το ταψί έτσι
ώστε να μπορούμε να το αναποδογυρίσουμε με τη βοήθεια άλλου ταψιού για να πάει το σιρόπι και στην πάνω πλευρά.
Σερβίρουμε με μπάλες παγωτό ALOMA Stracciatella και απολαμβάνουμε!

 

Athina Panou
Written by Athina Panou

Δεν υπάρχουν σχόλια, ακόμη.

Κάνε εσύ το πρώτο σχόλιο!

Leave a comment