Open top menu
Lemon curd (κρέμα λεμονιού) και Home Cooker

Lemon curd (κρέμα λεμονιού) και Home Cooker

Σήμερα το μενού έχει κρέμα και συγκεκριμένα κρέμα λεμονιού ή αγγλιστί lemon curd! Είναι αυτή που βλέπετε μέσα σε μια lemon pie, αλλά που μπορεί να ταιριάξει και σε πάρα πολλά άλλα γλυκά ειδικά αν σας αρέσουν και τα ολίγον τι ξινά. Για τους τολμηρούς καταναλώνεται σαν μαρμελάδα στο ψωμί!
Την έφτιαξα  με αφορμή δοκιμή του Home Cooker για το οποίο είχα μιλήσει σε προηγούμενη ανάρτηση εδώ. Είναι μια κουζινομήχανή κατάλληλη για όσους δεν έχουν πολύ χρόνο να αφιερώσουν στο μαγείρεμα, βάζουν τα υλικά μέσα και όσο κάνουν άλλες δουλειές, ο Home Cooker τα μαγειρεύει! Περισσότερες πληροφορίες εδώ!
Μπορεί εγώ να δοκίμασα μια κρέμα, αλλά νομίζω θα με συνέφερε να δοκιμάσω κάτι με κρέας, ρύζι κτλ…θα είχαμε για δύο μέρες φαγητό στο σπίτι, ενώ τώρα έχω ακόμα ένα γλυκό βαζάκι στο ψυγείο! 
Κρέμα λεμονιού
 (Συνταγή εδώ)
 
3 κρόκοι αυγών
1 ολόκληρο αυγό
150γρ. ζάχαρη
140γρ. Χυμός λεμόνι
Ξύσμα από 1-2 λεμόνια
40γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τους κρόκους και το αυγό μαζί με τη ζάχαρη απλά να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το ξύσμα. Ανάβουμε τον Home Cooker στους 100 βαθμούς και ρίχνουμε το μείγμα μέσα. Αφήνουμε 20’. Τότε ρίχνουμε και το μαλακωμένο βούτυρο να ομογενοποιηθεί και σταματάμε. Με μια κουτάλα βγάζουμε την κρέμα και τη ρίχνουμε σε βαζάκι. Όσο κρυώνει θα πήζει. Βάζουμε σε βαζάκι, σκεπάζουμε με μεμβράνη(να ακουμπάει στην επιφάνεια της κρέμας) και αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία της πριν την κλείσουμε και τοποθετήσουμε στο ψυγείο.
 
 
Αν δεν έχουμε τον Home Cooker:
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τους κρόκους και το αυγό μαζί με τη ζάχαρη απλά να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το ξύσμα. Ρίχνουμε σε κατσαρολάκι  σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα ή μαρίζ (δεν το αφήνουμε να απομακρυνθούμε!). Μετά από 15′-20′ θα δούμε ότι αρχίζει κάπως να παίρνει τη μορφή κρέμας, αποσύρουμε και προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύοντας πολύ γρήγορα να ομογενοποιηθεί. Βάζουμε σε βαζάκι, σκεπάζουμε με μεμβράνη(να ακουμπάει στην επιφάνεια της κρέμας) και αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία της πριν την κλείσουμε και τοποθετήσουμε στο ψυγείο. Διατηρείται περίπου 2 βδομάδες.
 
– Κρατήστε τα ασπράδια που περίσσεψαν κλεισμένα σε τάπερ(ή μπολάκι σκεπασμένο με μεβράνη) στο ψυγείο μέχρι και 10 μέρες και φτιάξτε μαρέγκες. Σερβίρετε με παγωτό και κρέμα λεμονιού! Βασικά με ό,τι θέλετε!
Athina Panou
Written by Athina Panou

5 Comment responses

  1. Avatar
    August 08, 2013

    Tην έχω φτιάξει και εγώ τη Lemon Curd. Το εκνευριστικό της πρώτης φοράς ήταν πως έπρεπε να προσέξω να τη βγάλω στην ώρα της. Μετά επηξε πιο πολύ! Αλλά από γεύση αξεπέραστη. Υπέροχη ανάρτηση Αθηνά μου <3

    Reply

  2. Avatar
    August 10, 2013

    Πεθαίνω για οτιδήποτε με λεμόνι.<br />Πρόσφατα έφτιαξα κι εγώ μια &quot;τύπου&quot; lemon pie, πιο πολύ αυτοσχεδιάσα δηλαδή, αν και αυτή τη φορά η lemon curd δεν μου βγήκε όπως έπρεπε. <br />http://www.anzouya.com/2013/06/delicious-refreshing-lemon-pie-my-way.html<br />Από γεύση πάντως ήταν ΤΕΛΕΙΑ!!!<br />Τρομερό gadgetάκι αυτός ο home cooker, σίγουρα σου λύνει τα χέρια.

    Reply

  3. Avatar
    August 10, 2013

    Τι ωραια φωτογραφια!<br /><br />http://beautyfollower.blogspot.gr/

    Reply

  4. Avatar
    August 11, 2013

    Μ&#39;αρέσει το λεμόνι, και στην κόρι μου!<br /><br />Είμαι έτοιμη να αρχίσω.<br /><br />Φιλιά πολλά και καφεδάκι.<br /><br />http://logokrisiaikostuprotueona.blogspot.com.es/

    Reply

  5. Avatar
    August 25, 2013

    yummyyyyy!!!<br /><br />xxx<br />viniettas*

    Reply

Leave a comment