Open top menu
Μπάρες βρώμης(χωρίς ζάχαρη) με σιρόπι αγαύης και μαρμελάδα

Μπάρες βρώμης(χωρίς ζάχαρη) με σιρόπι αγαύης και μαρμελάδα

Είναι μια καλή ευκαιρία να σας ευχηθώ καλό μήνα με αυτή την ανάρτηση. Μπήκε το φθινόπωρο και θέλουμε να ξεκινήσουμε το πρωινό μας με μια μπάρα η οποία δε θα είναι άνοστη και υγιεινή, αλλά θα τολμήσουμε να την κάνουμε πολύ νόστιμη. Υπάρχουν υλικά που πολλοί δεν τα γνωρίζουν και πώς άλλωστε, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που αναρωτιέμαι πόσο πίσω είμαστε…τη στιγμή που αν μένεις στο μουντό και βροχερό Λονδίνο μπορεί να μη βλέπεις ήλιο αλλά μπορείς κάλλιστα να βρεις χιλιάδες προιόντα (ενδεικτικά να σας πω αυτά που με εντυπωσιάζουν: ζάχαρη καρύδας, ζάχαρη αγαύης, εκατό είδη στέβια κτλ κτλ). Ναι ξέρω, έχουμε τη μεσογειακή διατροφή, αλλά τι να την κάνουμε αν στα ράφια των σούπερ μάρκετ θα πάρεις τη ζάχαρη για να φτιάξεις τη σπιτική τούρτα, αλλιώς θα χρειαστεί να ξενιτευτείς για να βρεις κάτι πανάκριβο σε ένα μαγαζί με βιολογικά.
Ξέρω κάνω σαμποτάζ στο μπλογκ μου! Προς το παρόν όμως και σε συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης, συνεχίζω τις δοκιμές με το σιρόπι αγαύης και είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένη.
Θέλω να πιστεύω και οι εξετάσεις αίματος των γονιών μου, χεχε!
Μετά τα συνεχόμενα ψησίματα cupcakes, χρειαζόμουν ένα διάλειμμα και το γύρισα στη βρώμη και την αγαύη! Και κυρίως γιατί οι έτοιμες μπάρες δημητριακών θα έχετε ακούσει ότι περιέχουν αρκετή ζάχαρη και διάφορα άλλα που δεν θυμάμαι, αλλά συχνά ακούω ότι δεν είναι και το καλύτερο για κατανάλωση. Και παθαίνω τον παροξυσμό και θυμάμαι ότι η φίλη μου Σ. μου χε πει για κάποια δημητριακά να μην τα καταναλώνω- ούτε που θυμάμαι γιατί- και μετά να μην βάζω μαγνητάκια στο ψυγείο γιατί λέει κάτι κάνει η μαγνητική ενέργεια μπλα μπλα μπλα και μετά ένα σωρό τέτοια και άντε να σκεφτείς τι είναι καλό να κάνεις και τι όχι! Δηλαδή πείτε μου τώρα αν μετά από αυτά που σας έγραψα, δε θα αποκτήσετε κι εσείς αμφιβολίες! Τα παράπονα στη Σ. παρακαλώ!
Παρακάτω θα δείτε τη συνταγή και όσες φωτογραφίες των βημάτων έβγαλα(ξέχασα μια!) και πιο κάτω τα cupcakes με μούστο που έφτιαξα στην παρουσίαση του βιβλίου στο Κτήμα Βασιλείου! Ειδικά πολλά φιλιά στην κ.Ξανθή, την Έλλη και τη Marilise που ήρθαν και μου έδωσαν μεγάλη χαρά!

Μπάρες βρώμης με μαρμελάδα

130γρ. αλεύρι
150γρ. νιφάδες βρώμης
60γρ. φουντούκια (ή άλλοι ξηροί καρποί)
1/2 κ.γ. κανέλα (ή περισσότερο)
120γρ σιρόπι αγαύης (ή μέλι)
100γρ. βούτυρο
Περίπου 1 κούπα μαρμελάδα της αρεσκείας σας  (λόγω διαφορετικής πυκνότητας δεν είναι εύκολο να γράψω γραμμάρια, άλλες είναι πιο ρευστές, άλλες πιο πυκνές). Αν βρείτε μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη ακόμα καλύτερα.

1) Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψάκι 20*20 εκ. (ή στρογγυλό διαμέτρου 20εκ), την πιέζουμε καλά να σταθεροποιηθεί.
2) Ανάβουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς αέρα.
3) Τρίβουμε τα φουντούκια στο μούλτι. Αναμειγνύουμε όλα τα στερεά μαζί (αλεύρι, βρώμη, φουντούκια, κανέλα).
4) Ρίχνουμε το βούτυρο κρύο κομμένο σε κομμάτια και το σιρόπι αγαύης και πλάθουμε με το χέρι μας να προκύψει μια ζύμη.
5) Απλώνουμε τα 2/3 της ζύμης στο ταψάκι και τη στρώνουμε με το χέρι μας (το βήμα που ξέχασα σε φωτογραφία!). Το υπόλοιπο 1/3 το φυλάμε στο ψυγείο.
6) Ψήνουμε για 15′ ώστε να δούμε ότι έχει χρυσαφίσει.
7) Βγάζουμε από το φούρνο, περιμένουμε 1-2′ και στη συνέχεια απλώνουμε τη μαρμελάδα σε όλη την επιφάνεια.
8) Παίρνουμε την υπόλοιπη ζύμη από το ψυγείο και την τρίβουμε με το χέρι μας σε ακανόνιστα κομμάτια πάνω στην μαρμελάδα.
9) Βάζουμε ξανά στο φούρνο και ψήνουμε για 30′ περίπου. Αν ο φούρνος μας είναι δυνατός και δούμε ότι αρχίζει και σκουραίνει πολύ η επιφάνεια, το βγάζουμε νωρίτερα.
10) Όταν είναι έτοιμο, αφήνουμε να κρυώσει καλά και στη συνέχεια κόβουμε σε κομμάτια με καλό μαχαίρι. Μπορούμε να τυλίξουμε την κάθε μπάρα σε λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο.

Παρατηρήσεις:
Αν δεν βρούμε σιρόπι αγαύης, όπως γράφω θα χρησιμοποιήσουμε μέλι.
Η αρχική συνταγή έγραφε 100γρ. καστανή ζάχαρη και 3κ.σ. σιρόπι αγαύης, αλλά ήθελα να αποφύγω εντελώς τη ζάχαρη. Οπότε αν χρησιμοποιήσετε και μια μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη, θα είστε ακόμα καλύτερα!

Αποτελέσματα κλήρωσης για το δώρο είδη ζαχαροπλαστικής:
Από τα 82 σχόλια στο blog(αφού αφαιρέθηκαν όσα ήταν διπλά, γιατί μάλλον δεν προσέχετε ότι όταν κάνετε υποβολή το σχόλιο λέει ότι θα εμφανιστεί μόλις περάσει από έγκριση, άρα δεν χρειάζεται να το πατάτε πολλές φορές!) αφαιρέθηκαν άλλα 8, γιατί ήταν διπλή συμμετοχή εφόσον είχαν κάνει like και στο facebook και σας παρακαλούσα όσοι συμμετείχατε στο fb να μην γράφετε το μαιλ σας κι εδώ για να μη με μπερδεύετε…οπότε εφόσον ευελπιστώ ότι τα μέτρησα σωστά και δεν με μπερδέψατε περισσότερο…μπήκαν πρώτα από το μπλογκ και μετά του fb, 74+605= 679 σύνολο.
Από το random προέκυψε το 129, αντιστοιχεί στη Christina Gaviotou, η οποία και θα ειδοποιηθεί με μήνυμα και αν δεν απαντήσει εντός 3 ημερών, θα γίνει νέα κλήρωση!
Αυτά! Και πάλι ευχαριστώ για τις συμμετοχές!
 
Athina Panou
Written by Athina Panou

9 Comment responses

  1. Avatar
    October 01, 2013

    Aθηνά μου, θα τις κάνω σίγουρα γιατί μου φαίνονται πολύ υγιεινές, πολύ νόστιμες και μπορούν να γίνουνε και sugar free, αυτό πού το πάς;;;

    Reply

  2. Avatar
    October 01, 2013

    Αυτό θα το φτιάξω μόλις ανασάνω από τις κατσαρόλες και τα βαζάκια.<br />Που βρίσκεις αγαύη;;αν και νομίζω είχες γράψει στο προηγούμενο.<br />Πολλά φιλιά!!

    Reply

  3. Avatar
    October 01, 2013

    Ωραιότατες οι λάιτ μπάρες.<br />Ελλείψη αγαύης θα πάω στη λύση με το μέλι.<br />Σε φιλώ και καλό μήνα!

    Reply

  4. Avatar

    μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλεύρι ολικής άλεσης;

    Reply

  5. Avatar
    October 01, 2013

    Μελίντα μου ναι βάλε ολικής, απλά θα αλλάξει λίγο η γεύση, αλλά φαντάζομαι οκ θα είναι!<br /><br />Το σιρόπι αγαύης υπάρχει στα καταστήματα με βιολογικά(με λίγο τσιμπημένη τιμή δυστυχώς) αλλιώς ναι μέλι!

    Reply

  6. Avatar
    October 02, 2013

    Αθηνά μου και πάλι σ&#39;ευχαριστώ πολύ για το γλυκό δωράκι !!!

    Reply

  7. Avatar
    October 04, 2013

    Τέλεια η συνταγή! Μπορώ να τις κάνω και χωρίς μαρμελάδα και να βάλω καστανή ζάχαρη?

    Reply

  8. Avatar
    October 04, 2013

    Ξέχασα να γράψω. Τι πρόβλημα και αυτό με τα βιολογικά προϊόντα? Πολύ ακριβά και δύσκολο να βρεθούν. <br />Κρίμα κι εγώ έχω σκεφτεί πόσο πείσω είμαστε .

    Reply

  9. Avatar
    October 06, 2013

    °º °º✿✿<br />º✿<br />Receita deliciosa.<br /><br />Bom domingo!<br />Bom início de semana semana!<br />Beijinhos.<br />Brasil<br />♫ ¸.•°♫♫♫

    Reply

Leave a comment