Open top menu
Pancakes με αλεύρι ντίνκελ, χωρίς ζάχαρη

Pancakes με αλεύρι ντίνκελ, χωρίς ζάχαρη

Νομίζω ότι έχω λείψει σχεδόν ένα μήνα από το blog?! Ναι, διακοπές όπως φανταστήκατε, αλλά τώρα πίσω στην Αθήνα και με τα μούτρα στη δουλειά! 
Κανένα παράπονο δεν έχω, μια και οι διακοπές τα είχαν όλα και θάλασσα και βουνό. Ναι, όταν κατάγεσαι από την Ήπειρο και υπάρχει σπίτι στο χωριό μέσα στα έλατα, δεν μπορείς να μην πας!
Και ειδικά όταν μπορείς να πιεις τον καφέ σου με αυτή τη θέα!
Και να τρως τέτοιες πίτες!
Αλλά και τα ταξίδια στη νησιά ήταν αναζωογονητικά και φυσικά πάντα με καλό φαγητό!
Επιστρέφοντας λοιπόν, όλοι έχουμε μια τάση προς αποτοξίνωση ή έστω πιο προσεγμένες επιλογές φαγητού. Επειδή όμως ακόμα θέλω να νιώθω ότι για παράδειγμα το ΣΚ μπορώ να ευχαριστηθώ ένα καλό πρωινό, έφτιαξα αυτά τα pancakes! Για να αποφύγουμε το λευκό αλεύρι, έβαλα αλεύρι Ντίνκελ (θα το βρείτε στα βιολογικά). Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και μέταλλα, περιέχει λίγη γλουτένη, αλλά είναι πιο εύπεπτο σε σχέση με το αλεύρι από σιτάρι. Προέρχεται από ένα αρχαίο δημητριακό, ξαδερφάκι του σιταριού. Γενικά περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά και μπορούμε να αντικαταστήσουμε το λευκό αλεύρι με αυτό.

Υλικά:
(περίπου 7-8)

1 κούπα (μετρητική) αλεύρι Ντίνκελ
3/4 κούπας νιφάδες βρώμης
1 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. στέβια
1/2 κ.γ. κανέλα
ξύσμα από 1 λεμόνι 
1 αυγό
1 3/4 κούπας γάλα
1-2 κ.σ. αραβοσιτέλαιο ή λάδι καρύδας αν βρείτε

Τρίβουμε στο μούλτι τις  νιφάδες βρώμης να γίνουν σκόνη. Ανακατεύουμε με το αλεύρι, προσθέτουμε το μπέικιν, τη στέβια, την κανέλα και το ξύσμα.
Ρίχνουμε στη συνέχεια το αυγό και το γάλα και ανακατεύουμε με αυγοδάρτη να ομογενοποιηθεί.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι,που έχουμε βάλει σε μεγάλη φωτιά να κάψει, ρίχνουμε λίγες σταγόνες από το λάδι που επιλέξαμε.
Με μια μεγάλη κουτάλα παίρνουμε από το χυλό και ρίχνουμε στο τηγάνι, απλώνοντας το ελαφρά. Αφήνουμε να ψηθεί από την κάτω πλευρά και το καταλαβαίνουμε όταν δούμε να σχηματίζονται μικρές φουσκάλες στην πάνω πλευρά και στα πλαινά δείχνει να “ψηλώνει”. Με μια σπάτουλα γυρίζουμε προσεχτικά. Αφήνουμε 1-2 λεπτά ακόμα, ανασηκώνουμε με τη σπάτουλα ελαφρά να δούμε αν ψήθηκε και αν ναι, το βγάζουμε σε ένα πιάτο. 
Συνεχίζουμε με τον υπόλοιπο χυλό.

Σημειώσεις:
-Το λάδι καρύδας είναι σε στερεή μορφή, διατηρείται στο ψυγείο. Αν το χρησιμοποιήσετε, απλά “κόβετε” με ένα κουταλάκι μικρά κομματάκια και τα ρίχνετε στο τηγάνι, αμέσως λιώνουν. Έχει αρκετά θρεπτικά στοιχεία.
-Δε χρειάζεται τα pancakes να είναι πιο γλυκά, γιατί τα σερβίρουμε με μέλι και φρούτα και εξισορροπείται. Φυσικά μπορείτε και με πραλίνα φουντουκιού!

Athina Panou
Written by Athina Panou

Δεν υπάρχουν σχόλια, ακόμη.

Κάνε εσύ το πρώτο σχόλιο!

Leave a comment