Open top menu
Pancakes χωρίς ζάχαρη (με στέβια), αλεύρι ολικής κ βρώμη και μια παγωτένια ξενάγηση

Pancakes χωρίς ζάχαρη (με στέβια), αλεύρι ολικής κ βρώμη και μια παγωτένια ξενάγηση

Εδώ και πολύ καιρό ήθελα να φτιάξω – και να ευχαριστηθώ ταυτόχρονα- pancakes αφράτα και χωρίς πολλές τύψεις! Θα μου πεις, έμαθες κυρία μου και τα pancakes, είχες και στο χωριό σου κλασικά…αλλά ναι στο χωριό μου, δλδ της μαμάς μου, είχαμε τηγανίτες, οπότε μοιάζουν δεν μπορείς να πεις!
Ήθελα όμως να χρησιμοποιήσω και όσο το δυνατόν καλές πρώτες ύλες και κυρίως να μειώσω τα ανθυγιεινά στοιχεία! Βλέπε δηλαδή ζάχαρη, λιπαρά κτλ. Και νομίζω τα πήγα πάρα πολύ καλά σε σημείο όταν κάθομαι και λέω κατεβατό τι περιέχουν οι άλλοι που το ακούνε γελάνε. Όχι να μη γελάτε καθόλου γιατί τι νομίζετε, ότι άντε ό,τι να ‘ναι βάζουμε??
Μέχρι και γάλα χωρίς λακτόζη έβαλα…να τις χωνεύουμε κ εύκολα!
Το καλύτερο βέβαια ήταν ότι η στέβια στη θέση της ζάχαρης λειτούργησε τέλεια. Τώρα για το ροζ σιρόπι που βλέπετε στη φωτογραφία, αυτό ναι να το παραδεχτώ είναι από τα περίεργα που πάω και βρίσκω σε διάφορα βιολογικά μαγαζιά (και όντως το χρυσοπληρώνεις…!), είναι  σιρόπι αγαύης με βατόμουρα. Με άλλα λόγια φυτικό γλυκαντικό και …υπερ-τέλειο αλλά πράγματι λίγο σπάνιο (και ακριβό…προσέχεις να μη σου στάξει πουθενά και χάσεις γραμμάρια!)
Σε άλλα νέα και αφού λέμε για λίγες θερμίδες κτλ, παρακάτω ένα ακόμα απολαυστικό επιδόρπιο, ιδανικό για το καλοκαίρι! Είναι το νέο frozen yogurt Nirvana και το καλύτερο φυσικά είναι ότι έχει μόλις 150 θερμίδες!
Μαζί με άλλους bloggers είχαμε την ευκαιρία πριν λίγες μέρες να ξεναγηθούμε στο εργοστάσιο της Nestle, ναι εκεί που φτιάχνονται τα παγωτά!! Ξέρεις, αυτό που βλέπεις από τα μηχανήματα να βγαίνει παγωτό σοκολάτα και φαντάζεσαι ότι σκύβεις το κεφάλι σου από κάτω – σαν βρύση ένα πράγμα- και απολαμβάνεις κατευθείαν το παγωτό όπως είναι μαλακό ακόμα!
Όχι δεν το κάναμε, μην ανησυχείτε, αφού εξάλλου βλέπετε πώς μας έντυσαν, σαν κίτρινα στρουμφάκια και δεν αγγίζαμε τίποτα σας λέω! Μόνο βλέπαμε τα παγωτά να κυλάνε στις ροδέλες των μηχανημάτων και φωτογραφίζαμε…εντάξει μας έδωσαν και κάποια κατευθείαν από την παραγωγή, οπότε καταλαβαίνεις…soft ice cream…yummy!!
Φυσικά παρακολουθήσαμε και την ενημέρωση από τους υπεύθυνους της εταιρείας, καθώς και τον διατροφολόγο (όσο δοκιμάζαμε τα παγωτά που μας έφερναν…μα τι πράγμα κι αυτό, καταλαβαίνεις πόσο δύσκολο ήταν, πώς να αρνηθείς??)
Το τελικό μου συμπέρασμα πάντως ήταν ότι αν και φαν της σοκολάτας, χαίρομαι που βγήκε παγωτό όπως το frozen yogurt με λίγες θερμίδες (και ναι καταλαβαίνεις τη γεύση του γιαουρτιού), αυτή είναι η δήλωση μου και τώρα μπορώ να αποχωρίσω και να πάω στο ψυγείο (στην κατάψυξη δηλαδή). Ευχαριστώ!
Για παγωτένιες προσφορές μια ματιά κι εδώ!

Και η συνταγή για τα pancakes!

Υλικά:
 
(περίπου 7-8 pancakes)
1 1/4 κούπα αλεύρι ολικής άλεσης
2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1/3 κούπα νιφάδες βρώμης
2 κουτ. σούπας στέβια σε σκόνη
1/4 κ.γ. αλάτι
1 βανίλια
2 αυγά
1 1/4 γάλα (1.5% λιπ.)
1 κουτ. γλ. χυμός λεμόνι
Χτυπάμε τις νιφάδες βρώμης στο μούλτι να γίνουν σκόνη. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι, τη στέβια, τη βρώμη, και τη βανίλια.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με αυγοδάρτη τα αυγά με το γάλα και το χυμό λεμόνι απλά να ομογενοποιηθούν. Ρίχνουμε το μείγμα των υγρών στα στερεά και ανακατεύουμε με τον ίδιο αυγοδάρτη να προκύψει ένας χυλός.
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά (μπορούμε να ρίξουμε ένα κουταλάκι λάδι). Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε με μια μεγάλη κουτάλα από το μείγμα. Αναλόγως πόση ποσότητα θα ρίξουμε, αντίστοιχα θα προκύψει μικρό ή μεγάλο pancake. Όσο ψήνεται βλέπουμε ότι σχηματίζονται φουσκάλες στην πάνω πλευρά. Μόλις σχηματιστούν σχεδόν σε όλη την επιφάνεια με μια σπάτουλα ανασηκώνουμε προσεχτικά και γυρνάμε για να ψηθεί και από την άλλη. Θέλει 1-2′. Ανασηκώνουμε και αν δούμε ότι έχει ροδίσει (προς καφέ χρώμα!) βγάζουμε σε πιάτο.
Συνεχίζουμε ομοίως μέχρι να τελειώσει το μείγμα. Μπορούμε κάθε φορά να ρίχνουμε ελάχιστο λάδι.
Τιπς:
  • Το γάλα που χρησιμοποίησα ήταν αυτό χωρίς λακτόζη.
  • Επίσης στο τηγάνι έβαζα λίγο λάδι καρύδας (ναι ναι κι αυτό από τα βιολογικά, τι να κάνω!)
  • Μπορούμε να προσθέσουμε ξύσμα από 1 λάιμ ή λεμόνι.
  • Επίσης 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα και 1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη.
  • Μπορούμε να κρατήσουμε όσα περισσέψουν στο ψυγείο σκεπασμένα με μεμβράνη και να τα ζεστάνουμε στο φούρνο την επόμενη μέρα.
  • Σερβίρουμε με μέλι, κανέλα, γιαούρτι, φρούτα κτλ.
Athina Panou
Written by Athina Panou

1 Comment responses

  1. Avatar
    July 04, 2014

    ζηλευω!!!!!!!!!!!!

    Reply

Leave a comment