Open top menu
Προτάσεις για το πασχαλινό τραπέζι

Προτάσεις για το πασχαλινό τραπέζι

lapropswmo1

Το πασχαλινό τραπέζι το περιμένουμε όλοι πώς και πώς! Ακόμα και να μην έχουμε ακολουθήσει πιστά τη νηστεία των προηγούμενων ημερών, αποτελεί τη μέρα που θα βρεθούμε με οικογένεια, με φίλους, σε αγαπημένα μέρη και θα περάσουμε πανέμορφες στιγμές (χμμ…με πολύ φαγητό!)

Οι προτάσεις των συνταγών είναι λίγο πολύ οι ίδιες, αλλά ο καθένας θα βάλει την πινελιά του. Παρακάτω θα βρείτε κάποιες πασχαλινές συνταγές από αυτές που κάνουμε στη δική μου οικογένεια. 🙂

 

Αρνί με πατάτες στο φούρνο

Μερίδες: 3-4 άτομα

Υλικά:

1 μπούτι αρνί
1 κιλό πατάτες μικρές
2-3 σκελίδες σκόρδο
Χυμός 2 λεμονιών
1κ.σ. μουστάρδα
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Θυμάρι
Ρίγανη

Καθαρίζετε τις πατάτες. Αν τις θέλετε με τη φλούδα, τις πλένετε πολύ καλά και τρίβετε να φύγουν τα χώματα. Στο ταψί του φούρνου τοποθετείτε το αρνί με τις πατάτες. Κάνετε μικρές σχισμές σε κάποια σημεία και βάζετε τις σκελίδες σκόρδο. Σε ένα μπολ χτυπάτε με πιρούνι γρήγορα το λάδι, το χυμό λεμονιών και τη μουστάρδα να ομογενοποιηθούν. Αλείφετε το αρνί και ρίχνετε το υπόλοιπο στις πατάτες. Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε ρίγανη και θυμάρι. Ρίχνετε ένα ποτήρι νερό στο ταψί , σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190-200⁰C για 2 ώρες περίπου.
Τιπ: Αν δεν βρείτε μικρές πατάτες, κόβετε τις κλασικές σε μπουκιές.

(Η συνταγή φωτογραφήθηκε για το περιοδικό ‘Έτσι απλά”)

Λαμπρόψωμο

Μερίδες: 10

Υλικά:

400γρ. νερό

2 κ.γ. αλάτι

1,5 κ.γ. ζάχαρη

5 κ.σ. ελαιόλαδο

700γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 φακελάκια  ξηρή μαγιά

1 κρόκος αυγού

2 κ.σ. σουσάμι

 

Τοποθετείτε στον κάδο του μίξερ, το νερό, το αλάτι, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το αλεύρι, τη μαγιά και ξεκινάτε να ζυμώνετε με τον γάντζο. Αφού γίνει μια εύπλαστη ζύμη, βάζετε σε μπολ, τυλίγετε με πετσέτα και αφήνετε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει η ζύμη. Στη συνέχεια βγάζετε το ζυμάρι από το μπολ, το χωρίζετε σε δύο ίσα μέρη, πλάθετε δύο κορδόνια, τα πλέκετε σε κοτσίδα και τα τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψάκι διαμ.30εκ., ώστε να σχηματιστεί κύκλος. Με ένα ψαλίδι κάνετε μικρές ψαλιδιές σε όλη την επιφάνεια. Αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 30’. Στη συνέχεια αλείφετε την επιφάνεια με τον κρόκο και πασπαλίζετε με σουσάμι. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς αντιστάσεις για 1,5 ώρα τουλάχιστον ή αναλόγως το φούρνο.

(Η συνταγή φωτογραφήθηκε για το περιοδικό ‘Έτσι απλά”)

Athina Panou
Written by Athina Panou

Δεν υπάρχουν σχόλια, ακόμη.

Κάνε εσύ το πρώτο σχόλιο!

Leave a comment