Open top menu
Quiche lorraine

Quiche lorraine

Surprise! Καλέ, για την αλμυρή συνταγή εννοώ! Έτσι για να σπάσει και η μονοτονία!  
Quiche lorraine λοιπόν χαρακτηριστική συνταγή των Γάλλων, καθώς και πάρτυ χοληστερίνης…μόλις δείτε τα υλικά. Με μια σαλάτα δίπλα όμως σε ξεγελάει και το προσπερνάς. Και πάλι όμως είμαι υπέρ του χειροποίητου οπότε σίγουρα πολύ καλύτερo από κάτι έτοιμα που ώρες ώρες αναρωτιέμαι τι μπορεί να είναι άραγε! Μια φορά βέβαια μ’έπιασε μια ακατανίκητη περιέργεια για ένα μεγάλο «κουβά» με πανέ κοτοπουλάκια (πολύ γνωστής εταιρείας)…δεν είχα πάρει ποτέ στη ζωή μου αυτόν τον κουβά να δοκιμάσω!! 
Εντάξει λέω δεν έγινε και τίποτα μια φορά να πάρω…και πήρα…και μετά ήθελα κι ένα λίτρο νερό να ξεδιψάσω! Δεν ξέρω αν ήταν τα μπαχαρικά, τα πιπέρια ή οτιδήποτε τελοσπάντων, αλλά έπρεπε να πιω νερό! Από τότε προφανώς και δεν έχω ξαναπάρει, αλλά σε ένα σουβλάκι από ένα συγκεκριμένο σουβλατζίδικο της περιοχής δεν θα πω όχι, ααα αυτό να λέγεται! Προς το παρόν όμως ας βολευτώ με την τάρτα!
Υλικά για ζύμη μπριζέ(pâte brisée)
250γρ. αλεύρι
150γρ. βούτυρο σε κομματάκια κι ελαφρώς μαλακωμένο
1 αυγό
1κγ. αλάτι
1κσ. γάλα κρύο
1/4 κ.γ. ζάχαρη
Απλώνουμε το αλεύρι στην επιφάνεια εργασίας, κάνουμε μια τρύπα και προσθέτουμε το βούτυρο, αλάτι, ζάχαρη, αυγό. Αναμειγνύουμε με τα χέρια μας, προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε να δουλεύουμε το μίγμα μέχρι η ζύμη να αποκτήσει συμπαγή σύσταση και να γίνει απαλή.
Την πλαταίνουμε ελαφρά, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο.
Όταν θελήσουμε να κάνουμε την τάρτα, βγάζουμε τη ζύμη, την ανοίγουμε ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες σε πάχος 2mm. Κόβουμε 6 δίσκους με διάμετρο 16 mm και καλύπτουμε 6 ατομικές ταρτιέρες. Τις βάζουμε στο ψυγείο να παγώσουν για 20’.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190°C.
Τρυπάμε τις βάσεις και τοποθετούμε σε καθεμία μεμβράνη και φασόλια για βάρος. Ψήνουμε για 15’, χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170°C , αφαιρούμε τις μεμβράνες και τα φασόλια και ψήνουμε άλλα 5’. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Γέμιση:
140γρ. μπέικον (υπάρχει και με λιγότερα λιπαρά, με λάδι)
1 αυγό
3 κρόκοι
300ml κρέμα γάλακτος
Λίγο μοσχοκάρυδο
Αλάτι, πιπέρι(φρεσκοτριμμένο)
140γρ. γραβιέρα
Κόβουμε το μπέικον σε μικρά κομματάκια(καθαρίζουμε το λίπος αν είναι δυνατόν) και το σωτάρουμε σε αντικολλητικό τηγάνι. Σε ένα μπωλ χτυπάμε με τον αυγοδάρτη το αυγό και τους 3 κρόκους, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο.
Μοιράζουμε στα φορμάκια το μπέικον και την τριμμένη γραβιέρα και γεμίζουμε με το μίγμα αυγών μέχρι το χείλος της κάθε φόρμας. Ανεβάζουμε το φούρνο στους 180°C (ήταν από πριν αναμμένος) και ψήνουμε για 15’ μέχρι να ροδίσουν από πάνω.
Ταιριάζει με πράσινη σαλάτα.
  • Η συνταγή έλεγε χοιρινή πανσέτα από την οποία αφαιρεί λίπος και την βράζει για 20’.
  • Το συγκεκριμένο μπέικον όπως ανέφερα έχει πολύ λιγότερο λίπος σε σχέση με τα συνηθισμένα.
  • Μια τάρτα αρκεί για ένα άτομο γιατί καταλαβαίνετε είναι κάπως βαριά!
    Επίσης ξέχασα να γράψω ότι είναι από το βιβλίο Ζύμες του Michel Roux!
Athina Panou
Written by Athina Panou

15 Comment responses

  1. Avatar
    August 08, 2011

    μούρλια….!!! και μεταξύ μας σκασίλα μου για τις θερμίδες χαχαχα δεν την τρώμε και κάθε μέρα :))

    Reply

  2. Avatar
    August 08, 2011

    αυτό να λέγεται!!Καληνύχτα!

    Reply

  3. Avatar
    August 08, 2011

    Tι σύμπτωση! Έφτιαξα κι εγώ προχτές και έχω σκοπό να την αναρτήσω κάποια στιγμή! Νόστιμη η άτιμη!

    Reply

  4. Avatar
    August 09, 2011

    Ας είναι πρωί εγώ θέλω μια!!<br />Καλημέρα!!

    Reply

  5. Avatar
    August 09, 2011

    Τι Fried Chicken, τι σουβλάκια, μέχρι να φθάσεις στο &quot;ψητό&quot;!! <br />Θα πεινούσες πολύ χθες το βράδυ Αθηνούλα :))<br />Υπέροχη η Κις και οι φωτογραφίες σου για …σεμινάριο !!!!<br />Φιλιά πολλά<br />Καλημέρα

    Reply

  6. Avatar
    August 09, 2011

    Πεντανόστιμη είναι και αν δεν αμαρτάνεις…τακτικά…δεν πειράζει και καθόλου!<br /><br />Εφη

    Reply

  7. Avatar
    August 09, 2011

    Και στα γλυκά και στ&#39; αλμυρά είναι &quot;μανούλα&quot; η Αθηνά! (μου βγήκε και με ρίμα 🙂 )

    Reply

  8. Avatar
    August 09, 2011

    Άντε μπράβο, φτιάξε και κανένα αλμυρό να πιούμε μαζί και τη μπυρίτσα μας, μέρες που είναι! ;)<br />Μετά, για να αλλάξουμε τη γεύση, τρώμε και καμιά σοκολατένια τάρτα, χε χε!<br /><br />Στη γέμιση, έχω δει κάποιοι βάζουν πράσο, κάποιοι κρεμμύδι, εμένα μ&#39; αρέσει καλύτερα μόνο με το μπέικον και το τυρί σαν τη δικιά σου.<br />Λέω για πείραμα, να δοκιμάσω να τη φτιάξω με ένα φοβερό &amp; πικάντικο

    Reply

  9. Avatar
    August 09, 2011

    πωπω…παλι μας άνοιξες την όρεξη!!! και είναι και βράδυ και που να βρω σουπερ μαρκετ ανοιχτό να ψωνίσω!!!! Φιλάκια πολλά!!! (πολύ ωραία η αλμυρή σου έκπληξη!!)

    Reply

  10. Avatar
    August 09, 2011

    Γειά σου! Το λατρέυω το κις! Εχω μικρό παιδι και ο μονος τρόπος να φάει κάποια λαχανικά ειναι να σκαρώσω κάποιο ψευτοκις με ελαφρύ γάλα διάφορα τυριά κτλπ.. <br />Το αυθεντικό όμως ειναι ονειρικό!<br />Φιλιά!

    Reply

  11. Avatar
    August 09, 2011

    ti fotografies einai autes!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Thelo pos kai pos na rtho gia kafe gia na fao! H koiliodouli!!!!!

    Reply

  12. Avatar
    August 10, 2011

    ωραιοτάτου Αθηνούλα, και από εμφάνιση! Γαλλικό μπριστρό!

    Reply

  13. Avatar
    August 11, 2011

    Η συνταγή σούπερ, εγώ όμως θα σταθώ στην παρουσίαση:<br />Καταπληκτικές οι φωτό, νομίζω το έχω ξαναπεί ότι μου αρέσουν πάρα πολύ σε όλες σου τις αναρτήσεις!<br />Φιλιά Αθηνούλα…

    Reply

  14. Avatar
    August 11, 2011

    καλησπέρα σας!<br />Κική όντως είναι νόστιμη!<br />κ.Ξανθή μου κάποια στιγμή θα τα πούμε κι από κοντά!<br />Γιώργο σ&#39;ευχαριστώ!Επίσης νομίζω θα ταίριαζε και με κάποιο κρασί από τα μέρη σου!<br />Έφη όντως μια στο τόσο δεν πειράζει!<br />Vita σέυχαριστώ!<br />Dark chef δεν το ήξερε αυτό το αλλαντικό!<br />Arti μου σ&#39;ευχαριστώ!Φιλιά!<br />Eri πολύ καλό αυτό που κάνεις για το μικρό σου!<br /

    Reply

  15. Avatar
    February 13, 2013

    Αν σου πω οτι κι εγω σημερα εγραφα την αναρτηση για την quiche lorraine… Ειναι πεντανοστιμη και μια στις τοσες μπορουμε να κανουμε και ενα παρτυ θερμιδων και χοληστερινης!

    Reply

Leave a comment