Open top menu
Raw vegan coconut bars – Μπουκίτσες με ινδοκάρυδο και λάδι καρύδας, χωρίς ζάχαρη

Raw vegan coconut bars – Μπουκίτσες με ινδοκάρυδο και λάδι καρύδας, χωρίς ζάχαρη

raw-vegan-coconut-bars-2

Λοιπόν άργησα λίγο, αλλά αν ρίχνετε καμιά ματιά στο Instagram θα καταλάβετε ότι δεν καθόμουν και καθόλου τις τελευταίες μέρες και όλα έχουν σχέση με το φαγητό (έλεος!). Αν δε ρίχνετε ματιά, τρία πράγματα συμβαίνουν..ή δεν έχετε λογαριασμό (να κάνετε) ή έχετε και δεν με έχετε ακολουθήσει ακόμα (κλάμα) ή με διαγράψατε για να μη βλέπετε τα φαγητά που ανεβάζω!

Γι αυτό στο σημερινό ποστ είπα να προτείνω ένα γλυκό  που δε θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι δεν περιέχει ζάχαρη, γαλακτοκομικά και βούτυρα! Κι όμως πρόκειται για μια πολύ καλή πρόταση αν θέλεις να φας κάτι γλυκό και να μην έχεις τύψεις, αλλά επιπλέον να παίρνεις και πολλά θρεπτικά στοιχεία.

Συγκεκριμένα το λάδι καρύδας εκτός από πολύ καλό για την περιποίηση προσώπου και μαλλιών – στο κομμάτι της ομορφιάς- σε αντίθεση με τα ζωικά λίπη, είναι από τα πιο υγιεινά λάδια που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στη μαγειρική. Χάρη στη σύστασή του, το λάδι καρύδας μεταβολίζεται πολύ γρηγορότερα από τον οργανισμό, αυξάνοντας την καύση του λίπους (για να μαθαίνουμε και κάτι!). Αντέχει στη θερμότητα και έτσι είναι κατάλληλο για μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες. Σίγουρα είναι πιο ακριβό, αλλά μπορούμε κατά διαστήματα να το χρησιμοποιούμε σε περιπτώσεις για παράδειγμα όπως το γλυκό αυτό, για να αποφύγουμε άλλα λιπαρά.

raw-vegan-coconut-bars-3

Όσον αφορά τους ξηρούς καρπούς, μπορείτε να αντικαταστήσετε και με αμύγδαλα ή φουντούκια ή να κάνετε ένα συνδυασμό. Και όπως γράφω και στις σημειώσεις στο τέλος της συνταγής, το maple syrup (σιρόπι σφενδάμου), μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με μέλι ή σιρόπι αγαύης που πια βρίσκουμε πιο εύκολα στα σούπερ μάρκετ. Απλά το μέλι θα δώσει λίγο πιο έντονη γεύση, που φυσικά σε πολλούς μπορεί να αρέσει. Το λάδι καρύδας δεν μπορεί να αντικατασταθεί από άλλο έλαιο, διότι είναι το μόνο που έχει την ιδιότητα να στερεοποιείται στην ψύξη και να κρατάει το γλυκό ενιαίο. Για να μην πείτε μετά ότι δε σας το είπα!

 

Μπουκίτσες με ινδοκάρυδο και λάδι καρύδας, χωρίς ζάχαρη

Υλικά:

Βάση:

1 κούπα φιστίκι αιγίνης

2 κουτ. σουπ. Maple syrup

1 κουτ. σουπ. Λιωμένο λάδι καρύδας

Για την ενδιάμεση στρώση:

1 κούπα ινδοκάρυδο

3 κουτ. σουπ. maple syrup

3 κουτ. σουπ. λιωμένο λάδι καρύδας

1 κουτ. σουπ. νερό

Επικάλυψη:

¼ κούπας κακάο

¼ κούπας λιωμένο λάδι καρύδας

2 κουτ. σουπ. maple syrup

1 κουτ. γλυκ. στέβια

Στρώνουμε λαδόκολλα σε μια ορθογώνια φόρμα για κέικ(το στάνταρ μέγεθος).

Για τη βάση τρίβουμε στο μούλτι τα φιστίκια να γίνουν σκόνη και στη συνέχεια τα ανακατεύουμε με το maple syrup και το λιωμένο λάδι καρύδας. Ανακατεύουμε καλά με κουτάλι για να πάρει υγρασία όλο το μείγμα. Το στρώνουμε με κουτάλι στη φόρμα.

Για την ενδιάμεση στρώση ανακατεύουμε σε ένα μπολ το ινδοκάρυδο με το maplesyrup, το λιωμένο λάδι καρύδας και το νερό. Το στρώνουμε κι αυτό πατώντας ελαφρά με το χέρι μας πάνω από τη βάση φιστικιών.

Για την επικάλυψη, όπως έχουν λιώσει το λάδι καρύδας το ρίχνουμε στο μπολ με το κακάο και το maple syrup και ανακατεύουμε καλά με αυδογάρτη για να λιώσει το κακάο. Προσθέτουμε και τη στέβια. Δοκιμάζουμε αν θέλουμε να είναι πιο γλυκό για να προσθέσουμε λίγη ακόμα. Ρίχνουμε το υγρό σοκολατένιο μείγμα πάνω από τη στρώση ινδοκάρυδου, στρώνουμε με την πίσω πλευρά κουταλιού και τοποθετούμε στο ψυγείο.

Αφήνουμε τουλάχιστον 2-3 ώρες στο ψυγείο και μετά βγάζουμε, ανασηκώνουμε από τη φόρμα και με μεγάλο μαχαίρι κόβουμε σε μπουκιές. Τις τοποθετούμε σε κουτί/τάπερ και διατηρούμε στο ψυγείο.

Σημειώσεις:

  • Αν δεν έχουμε maple syrup, αντικαθιστούμε με σιρόπι αγαύης ή μέλι.
  • Το λάδι καρύδας διατηρείται στο ψυγείο και είναι σε στερεή μορφή, γι΄αυτό και κόβουμε κομμάτια και λιώνουμε σε μπρίκι σε χαμηλή θερμοκρασία.

 

  • Αφού κόψουμε σε μπουκιές, μπορεί να ξεκολλάει λίγο η βάση από το υπόλοιπο, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό, γιατί δεν πρόκειται για ένα μείγμα ψημένο ή με άλλα λιπαρά ώστε να κολλάνε οι στρώσεις εντελώς.

raw-vegan-coconut-bars-1

Athina Panou
Written by Athina Panou

Δεν υπάρχουν σχόλια, ακόμη.

Κάνε εσύ το πρώτο σχόλιο!

Leave a comment