Open top menu
Soft Pretzels! Για αλλαγή κάτι αλμυρό!

Soft Pretzels! Για αλλαγή κάτι αλμυρό!

Επιστρέφω με μια αλμυρή συνταγή αυτή τη φορά! Γιατί μια στο τόσο χρειάζομαι και τη δόση αλατιού!Σε ποιον αρέσουν τα pretzels??Να σηκώσει το χέρι! Εμένα προφανώς ναι! Και σκέτα χωρίς ντιπ τυριών κτλ κτλ. Ήθελα πάρα πολύ να δοκιμάσω να τα φτιάξω, τόσο που από την  αγωνία πώς θα βγούνε  κόντεψα να καώ και να κάψω και την κουζίνα (την ηλ. συσκευή, όχι το δωμάτιο!). Τι έκανα ακριβώς?! 
Η αλήθεια είναι ότι ακολούθησα τις οδηγίες της συνταγής, αλλά κάτι δεν πήγε καλά εκεί που κάνεις μπάνιο τα ζυμαράκια και πρέπει να βράσεις νερό με μαγειρική σόδα…έλεγε να βράσει το νερό και τότε ρίχνεις τη σόδα και φουσκώνει αλλά μη τρομάξεις, κατεβάζεις τη θερμοκρασία και “ηρεμεί”…ε καμία σχέση!Φούσκωσε το μείγμα, άρχισε να φεύγει από την κατσαρόλα, να πηγαίνει παντού, πώς είναι τα καζάνια που έχουν οι μάγοι στα παραμύθια, κάτι τέτοιο φανταστείτε…λάθος λοιπόν, ποτέ πρώτα το νερό και μετά τη σόδα, αλλά μαζί από την αρχή! Να μην τα πολυλογώ άσπρισαν όλα τριγύρω, μάζευα και σκούπιζα, αλλά λέω δεν υπάρχει περίπτωση θα τα φτιάξω και θα πούνε κι ένα τραγούδι.
Και ναι τα έφτιαξα στο τέλος και είχα από τη μια να κρατάω το pretzel περιχαρής και από την άλλη να κοιτάω τα μάτια της κουζίνας και το πορτάκι που έπρεπε να καθαρίσω!1-1 θα έλεγα! Και μετά ήρθε η Σ. και είπε “Ααα τσουρεκάκια έφτιαξες?” και με αποτέλειωσε!
Υλικά για τη ζύμη  pretzel:
280γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300γρ. αλεύρι σκληρό
330γρ. νερό χλιαρό
1 1/2 κ.γ. ξηρή μαγιά
1κ.γ. αλάτι
1κ.σ. ζάχαρη
35γρ. βούτυρο λιωμένο
Υλικά για το “μπάνιο” σόδας:
νερό για μια κατσαρόλα
1/3 κούπας μαγειρική σόδα
“Αυγόγλασο”:
1 αυγό
2κ.σ. νερό
χοντρό αλάτι ή ανθός αλατιού
1. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά και ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να πάρουμε μια μαλακή ζύμη που ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου. Αν δεν έχουμε μίξερ ζυμώνουμε με το χέρι. Μεταφέρουμε τη ζύμη σαν μπάλα σε μεγάλο μπωλ, αφού το έχουμε βουτυρώσει ελαφρά και αφήνουμε μια ώρα περίπου να διπλασσιαστεί σε μέγεθος.
2. Όταν περάσει η ώρα κόβουμε τη ζύμη σε 8-12 τεμάχια (ανάλογα με το μέγεθος των pretzels που θέλουμε να φτιάξουμε). Ανοίγουμε το καθένα σε λεπτό κορδόνι σε αλευρωμένο πάγκο και το διπλώνουμε έτσι ώστε να πάρει το γνωστό σχήμα (το βλέπετε και στο site που δίνω το λινκ της συνταγής).
3. Τα ακουμπάμε σε λαδόκολλα σε ταψί (2 ταψιά) και  τα αφήνουμε  μισή ώρα σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν.
4. Όταν περάσει το μισάωρο ετοιμάζουμε το “μπάνιο σόδας”! Γεμίζουμε μια κατσαρόλα (να είναι ψηλή) με νερό (όχι μέχρι πάνω) και τη σόδα, βάζουμε στη φωτιά και μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε λίγο την ένταση αν δούμε ότι φουσκώνει πολύ λόγω σόδας και αρχίζουμε να βάζουμε δυο-δυο τα ζυμαράκια pretzels(επιπλέουν). Αφήνουμε περίπου 30” από κάθε πλευρά και βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε σε σχάρα να στεγνώσουν μέχρι να τελειώσουμε με όλα.
5. Λίγο πριν τελειώσουμε ανάβουμε το φούρνο στους 190-200 βαθμούς C (εγώ έβαλα ένα πρόγραμμα αέρα με υγρασία που είναι για ψήσιμο ζύμης με μαγιά). Ανακατεύουμε σε ένα μπωλάκι το αυγό με το νερό κα αλείφουμε προσεχτικά με πινελάκι τα ζυμαράκια. 6.Πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι ή με ανθό αλατιού αν έχουμε.

7. Ψήνουμε μέχρι να πάρουν καφετί χρώμα, περίπου 12-15′ (Βασικά ο χρόνος εξαρτάται από το φούρνο)

– Καλύτερα να μην φυλαχθούν σε πλαστικό τάπερ, γιατί θα “ιδρώσουν”, αλλά σε σακουλάκια χάρτινα για φαγητό αν είναι δυνατόν.

– Καταναλώνονται όσο το δυνατόν πιο φρέσκα, γιατί μετά σφίγγουν κάπως!
– Συνταγή εδώ με φωτογραφίες-οδηγίες
Η γεύση έτσι όπως έπρεπε να είναι! Θέλω να τα κάνω ξανά!
Δεν τα έπλασα πολύ λεπτά, γιατί έτσι τα έβλεπα στην φωτογραφία της συνταγής. Αλλά μπορείτε να τα κάνετε λεπτά κορδόνια και αντίστοιχα θα μειωθεί ο χρόνος ψησίματος.
Η διαδικασία της ζύμης είναι πανεύκολη πάντως! Και το “μπάνιο” δηλαδή εύκολο είναι πια!

Athina Panou
Written by Athina Panou

14 Comment responses

  1. Avatar
    September 22, 2012

    Αχ Αθηνά μου και θα τα είχα και εγώ αυτη την εβδομάδα! Αλλά εγώ δεν την έβρασα την σόδα, ακολούθησα μια συνταγή του NYC Eats και απλά διέλυσα την σόδα σε κρύο νερό. <br />Δεν είναι τέλεια?!!! <br />Σε σκεφτόμουν έντονα χθες, ελπίζω να είσαι καλά.. Φιλάκια πολλά!

    Reply

  2. Avatar
    September 22, 2012

    Καλώς σε βρήκα,καλό Φθινόπωρο.

    Reply

  3. Avatar
    September 22, 2012

    καλό φθινόπωρο!!! super τα bretzel!!!

    Reply

  4. Avatar
    September 22, 2012

    Πολύ ωραία τα pretzel!!!!!!!!! Με μπέρδεψε το μπάνιο σόδας λίγο, δεν γίνετε σαν ζυμαρικό; Ρωτάω διότι είναι ζύμη. Πάντως φούσκωσαν πολύ ωραία!!! <br />Φιλιά πολλά!!!

    Reply

  5. Avatar
    September 22, 2012

    Μ&#39; αρέσουν πολύ τα πρετσελάκια αλλά εδώ στη ΝΥ τα βρίσκω τίγκα στο χοντρό αλάτι και δεν τα θέλω. Τα δικά σου όμως φαίνεται λαχταριστά και θα τα δοκιμάσω εν καιρώ! Να&#39;σαι καλά!

    Reply

  6. Avatar
    September 23, 2012

    Πολύ ωραία τα έφτιαξες! Μου αρέσουν πολύ θα προσπαθήσω να τα φτιάξω κάποια μέρα!

    Reply

  7. Avatar
    September 24, 2012

    Αν και περιπετειώδη τα pretzels σου φαίνονται πραγματικά υπέροχα!<br />Χαλάλι το μετέπειτα καθάρισμα ε;;

    Reply

  8. Avatar
    September 24, 2012

    Hello! You have a beautiful site that I discovered through Hermoine. Soft pretzels are always a wonderful treat. I would love to make my own pretzels sometime. I am now following your site as well. Please do visit soon. Blessings, Catherine

    Reply

  9. Avatar
    September 25, 2012

    Αυτό με το μπάνιο σόδας με τρόμαξε λίγο… :). Ελπίζω να μην ανατινάξω την κουζίνα αν τα κάνω..<br /><br />Πολυ ωραία έγιναν και τα δικά σου βγήκαν πολύ ωραία πάντως και αφράτα.<br /><br />Φιλιά <br /><br />

    Reply

  10. Avatar
    September 26, 2012

    Αχ και εγώ θελω να φτιαξω τόσο καιρό, αλλα μου φαίνονται πολυ χρονοβόρα και μπελαλίδικα. Αξίζει δηλάδη όλο τον χαμό,ε?

    Reply

  11. Avatar
    September 26, 2012

    Dear Athina, These pretzels look perfect. They have beautiful color and look wonderful. Blessings dear. Catherine xo

    Reply

  12. Avatar
    September 27, 2012

    Χεχε! Γελώ με τις περιπέτειες της σόδας!

    Reply

  13. Avatar
    October 12, 2012

    για ποιο λογο τα βαζουμε σε νερο με σοδα?

    Reply

  14. Avatar
    October 26, 2012

    Γεια σας! βασικά μη σας τρομάζει το &quot;μπάνιο σόδας&quot;! Στην απορία του ανώνυμου απαντάω ότι με αυτο τον τρόπο η συγκεκριμένη ζύμη αποκτά την εξωτερική κρούστα και την ιδιάιτερη γεύση υποθέτω που έχουν τα μπρέτζελ.<br />Επίσης Τζούλια, κι εγώ στην αρχή απορούσα πώς θα μείνουν μέσα στην κατσαρόλα, αλλά τελικά μια χαρά επιπλέουν, οπότε λίγο από τη μια πλευρά λίγο από την άλλη και ειναι τέλεια

    Reply

Leave a comment