Open top menu
Η πιο τέλεια σοκολατένια τούρτα! Βήμα-Βήμα

Η πιο τέλεια σοκολατένια τούρτα! Βήμα-Βήμα

Διάλεξα μια τέλεια τούρτα και μάλιστα θα σας τη δείξω όσο το δυνατόν καλύτερα για να μην έχετε δικαιολογία να μην την φτιάξετε!
Βέβαια, δεν συνηθίζω τίτλους του στυλ “η καλύτερη” “η πιο τέλεια” κτλ, γιατί όλα είναι υποκειμενικά…αυτή έχει περάσει αμέτρητα τεστ και στο 99% άρεσε! Το υπόλοιπο 1% είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι δεν τρώνε σοκολάτα…κρίμα, δεν ξέρουν πραγματικά τι χάνουν!
Επίσης, ο στολισμός της τούρτας είναι καθαρά επιλογή σας! Μπορείτε να παραλείψετε όλα τα μπιρμπιλωτά (κιτ κατ και m&ms) και να την αφήσετε σκέτη ή με τρούφα σοκολάτας ή με φράουλες όταν θα είναι της εποχής ή ό,τι άλλο βάλει η φαντασία σας (και να ταιριάζει εννοείται, εεε?!)
Έχω γράψει όσο το δυνατόν αναλυτικότερα τη συνταγή και στο τέλος θα βρείτε και μερικές παρατηρήσεις. Επειδή την κάνω βέβαια χρόνια και χρησιμοποιώ ένα εύκολο παντεσπάνι, το έχω κρατήσει με μέτρηση κούπας, αλλά σας γράφω στις παρατηρήσεις τη χωρητικότητα της συγκεκριμένης που χρησιμοποιώ (είναι και  vintage οπότε δεν την αλλάζω..κάπου νομίζω φαίνεται στις φωτογραφίες!)
Επίσης, σε πολλά σημεία θα δείτε επίσης ότι γράφω για απαλές κινήσεις… ναι, όταν φτιάχνετε ένα γλυκό όσο κι αν ακούγεται τετριμμένο, θέλει αγάπη, θέλει απαλές κινήσεις για να σας ανταμείψει κι αυτό όταν βγει!
Μια τέτοια τούρτα να θυμάστε θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους!!

Υλικά σοκολατένιας τούρτας διαμέτρου 22εκ.

(περίπου για 20 άτομα, αναλόγως τα κομμάτια που κόβετε!)
 
Παντεσπάνι:
1  κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1  κούπα ζάχαρη
4 αυγά (μέγεθος Μ)
1 βανίλια 
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
 
Στρώνουμε λαδόκολλα σε δύο ταψάκια διαμ.22εκ. (αλείφουμε με λίγο βούτυρο για να κολλήσει η λαδόκολλα) και ανάβουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς C (αέρα, αλλιώς προσαρμόστε εκεί που ψήνετε ένα κέικ).
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη στη δυνατή ταχύτητα να αφρατέψουν αρκετά (αναλόγως την δύναμη του μίξερ χρειάζεται 5-6′). Ενδιάμεσα ρίχνουμε και τη βανίλια. Μόλις γίνει ένα αφράτο μείγμα σταματάμε το μίξερ, ρίχνουμε το ξύσμα και αρχίζουμε να ρίχνουμε το αλεύρι με ένα σουρωτήρι ώστε να κοσκινίζεται και παράλληλα ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα σιλικόνης. Αν έχουμε ένα δεύτερο άτομο να μας βοηθάει, αυτός ριχνει το αλεύρι σαν βροχή κι εμείς ανακατεύουμε με κινήσεις από κάτω προς τα πάνω σαν να διπλώνουμε το μείγμα. Όχι γρήγορα για να μην χάσει τον όγκο του. Αν δεν έχουμε δεύτερο άτομο, ρίχνουμε μόνοι μας αλεύρι, σταματάμε, ανακατεύουμε, σταματάμε, ρίχνουμε αλεύρι κτλ. Είναι ο μόνος τρόπος για να βγει αφράτο το παντεσπάνι. αν το χτυπήσουμε με το μίξερ στο στάδιο αυτό, θα σφίξει και δε θα πάρει όγκο.
Μοιράζουμε το μείγμα στα δύο ταψάκια και ψήνουμε περίπου 25′. Ελέγχουμε με μια οδοντογλυφίδα στα 25′ αν βγει στεγνή είναι έτοιμο. Αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα ξεφορμάρουμε.
Μους σοκολάτας:
 
400γρ κουβερτούρα(περιεκτ. σε κακάο 53-55%)
300γρ.κρέμα γάλακτος 35% λιπ.
300γρ. κρέμα γάλακτος 35%λιπ.
 
Αρχικά τεμαχίζουμε με κοφτερό μαχαίρι την κουβερτούρα σε πολύ μικρά κομμάτια. Αν δεν την κόψουμε σε μικρά, δε θα λιώσει στη συνέχεια σωστά και θα μείνουν κομμάτια. Αν δεν έχουμε κοφτερό μαχαίρι, διαλέγουμε μια κουβερτούρα που να κόβεται από μόνη της σε κομμάτια(έστω κι αυτά!).
Ζεσταίνουμε τα πρώτα 300γρ. κρέμα γάλακτος και μόλις αρχίζει να φουσκώνει, αποσύρουμε και ρίχνουμε πάνω από την κουβερτούρα. Αφήνουμε 1′ να απορροφήσει η κουβερτούρα τη θερμότητα και μετά ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα σιλικόνης κατά προτίμηση.
Αφήνουμε το μείγμα 5-10′ να πέσει η θερμοκρασία του λίγο. Αυτά τα λεπτά καλό είναι να βάλουμε το μπολ που θα χτυπήσουμε την κρέμα γάλακτος στο ψυγείο και τα χτυπητήρια(την κρέμα γάλακτος προφανώς την έχουμε ήδη ψυγείο). Βοηθάει στο να χτυπηθεί μετά καλύτερα.
Οπότε αφού περάσουν τα 10′ περίπου, βγάζουμε το μπολ, χτυπητήρια και κρέμα γάλακτος και χτυπάμε στο μίξερ στη δυνατή ταχύτητα (εμένα έχει μέχρι 10 και τη χτυπάω στο 8) μέχρι να αποκτήσει παχύρρευστη μορφή αλλά όχι να γίνει σφιχτή σαν σαντιγί! Μπορείτε να δείτε στη φωτογραφία πώς είναι περίπου(δεν στέκεται με τίποτα σφιχτή στο χτυπητήρι).
Τη ρίχνουμε στη σοκολατένια κρέμα που φτιάξαμε (γκανάς) και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις με σπάτουλα σιλικόνης από κάτω προς τα πάνω.
Αν καταφέρουμε να μην βάλουμε το κεφάλι μας μέσα και να τη φάμε επί τόπου, την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου να πήξει λίγο ώστε να μπορούμε να στήσουμε την τούρτα.
Μπορούμε να τη βάλουμε και κατάψυξη, περίπου στο μισάωρο θα είναι σε καλή μορφή.
 
Σιρόπι και συναρμολόγηση:
 
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό
2κ.σ. λικέρ (όποιο σας αρέσει)
 
12 πακέτα Κιτ Κατ (ας έχετε περισσότερα, αν σας σπάσει κάποιο)
1 μεγάλο σακουλάκι M&Ms
 
Βάζουμε σε μπρίκι τη ζάχαρη με το νερό και μόλις αρχίσει να βράζει, αφήνουμε 1′ και αποσύρουμε. Μεταφέρουμε σε μπολάκι και όταν πέσει η θερμοκρασία του, ρίχνουμε και το λικέρ(αν το ρίξουμε όσο είναι καυτό, θα εξατμιστεί το λικέρ).
 
Όταν είμαστε έτοιμοι να στήσουμε την τούρτα, αφαιρούμε προσεχτικά τη λαδόκολλα από τα παντεσπάνια, τοποθετούμε το ένα σε μια βάση και το ραντίζουμε με το μισό σιρόπι. Προτιμάω πινέλο για να πηγαίνει ομοιόμορφα. Μπορείτε να κάνετε και μερικές τρυπούλες με οδοντογλυφίδα στην επιφάνεια πριν ρίξετε το σιρόπι.
Βάζετε ένα τσέρκι για να κρατήσει τη μους και στη συνέχεια απλώνετε τη μισή μους σοκολάτας. Αν είναι ακόμα ρευστή, βάζετε στην κατάψυξη τη μισή τούρτα για λίγα λεπτά και μετά συνεχίζετε με το δεύτερο παντεσπάνι, σιρόπι και υπόλοιπη μους. 
Θα χρειαστεί σίγουρα 3-4 ώρες στο ψυγείο, αναλόγως και την ψύξη.
Ξεφορμάρετε και  ακουμπάτε απαλά γύρω γύρω τα κιτ κατ και στην επιφάνεια ρίχνετε τα M&Ms.
Παρατηρήσεις:
 
1)Το παντεσπάνι μπορείτε να το φτιάξετε από την προηγούμενη ημέρα και να το έχετε τυλιγμένο σε μεμβράνη εκτός ψυγείου.
 
2)Τα Κιτ Κατ, τα “κονταίνω” λίγο με μαχαίρι ώστε να μην προεξέχουν πολύ από την τούρτα.
 
3)Οι χρόνοι ψησίματος και αντίστοιχα φύλαξης στο ψυγείο(για να πήξει λίγο η μους) είναι σχετικοί, πρέπει αν το τσεκάρετε στις δικές σας ηλ.συσκευές όπως πάντα.
 
4)Το σιρόπι αν σας φανεί λίγο, μπορείτε να το αυξήσετε αναλογικά.
 
5)Η κούπα που χρησιμοποιώ στη συγκεκριμένη συνταγή είναι χωρητικότητας 170γρ. νερού.
 
6)Για να υπάρχει μους σοκολάτας στα πλαινά πρέπει στο τσέρκι που θα στήσετε την τούρτα να υπάρχει λίγο κενό από το παντεσπάνι ώστε να κυλήσει η μους και να σταθεροποιηθεί εκεί.
 
7)Για να ξεφορμάρετε το τσέρκι εύκολα, παίρνετε το σεσουάρ μαλλιών(ω ναι!) και ζεσταίνετε περιμετρικά, δεν χρειάζεται πολύ, σε λίγο θα το κουνήσετε και θα δείτε ότι βγαίνει εύκολα προς τα πάνω.
8) Για 30 άτομα, χρησιμοποιήστε τσέρκι διαμέτρου 26-28 εκατοστών και κάντε 1.5 δόση παντεσπάνι-σιρόπι και διπλή δόση μους σοκολάτας.
Athina Panou
Written by Athina Panou

15 Comment responses

  1. Avatar
    July 17, 2013

    Πολύ εντυπωσιακή και σοκολατένια!<br />Με 2 μικρές κυρίες εννοείται ότι την κάνω bookmark 🙂

    Reply

  2. Avatar
    July 17, 2013

    Εντυπωσιακή και θεσπέσια!!! 🙂

    Reply

  3. Avatar
    July 17, 2013

    Goooood!

    Reply

  4. Avatar
    July 17, 2013

    Εντυπωσιακή και λεπτομερέστατες οδηγίες.<br />Εγώ όμως δεν θέλω να τη φτιάξω αλλά να τη δοκιμάσω !!<br />Φιλιά

    Reply

  5. Avatar
    July 17, 2013

    καταπληκτικες οδηγιες ,,μπραβο

    Reply

  6. Avatar
    July 18, 2013

    Φοβερη!<br />Θέλω μια τέτοια στα γεννεθλια μου χα χα :)<br /><br />http://beautyfollower.blogspot.gr

    Reply

  7. Avatar
    July 18, 2013

    Η διακόσμηση είναι όλα τα λεφτά! Όντως τέλεια! <br />Όσο για το καιρό εδώ.. πραγματικά κανείς δεν σταματάει να μιλάει για το &quot;κύμα κάυσωνα που έχει πλήξει την χώρα&quot; και τους 28°-29° ολόκληρους βαθμούς που έχει αγγίξει ο υδράργυρος!

    Reply

  8. Avatar
    July 18, 2013

    Καταγράφεται βεβεαίως βεβαίως και θα καταναλωθεί βεβαίως βεβαίως!!!

    Reply

  9. Avatar
    July 18, 2013

    Νίκη, η τούρτα μους σοκολάτας, είναι από αυτές που αγαπούν μικροί και μεγάλοι! Ακόμα και αυτό το 1% που λέει ότι δεν του αρέσει η σοκολάτα! Κάτι που προσωπικά, δύσκολα το πιστεύω! Ο χαρούμενος στολισμός της, είναι ότι πρέπει για πάρτυ παιδικών γενεθλίων. Η ευκόλία της προετοιμασίας της, βοηθά πολύ τις μαμάδες, ειδικά αυτές που προτιμούν τις σπιτικές τούρτες, όπως εγώ. Η νοστιμιά τους, αναμφίβολα

    Reply

  10. Avatar
    July 22, 2013

    Αμάν είδα σοκολάτα Αθηνούλα μου και μπήκα…..ΥΠΕΡΟΧΗ !!!!

    Reply

  11. Avatar
    July 23, 2013

    Φανταστική φαίνεται και την κρατάω φυσικά για επικείμενα γενέθλια!!!<br />Μελέτησα τις οδηγίες σου Αθηνούλα. Ήταν κατατοπιστικές!!

    Reply

  12. Avatar
    August 05, 2013

    την έχω φτιαγμένη στο ψυγείο και θα την προσφέρω στα γενέθλια του γιού μου.<br /><br />Δεν τα πήγα και πολύ καλά γιατί δεν είχα τσέρκι και το στρώσιμο γύρω γύρω με τη ζέστη ψιλοαπέτυχε…<br /><br />επίσης παρόλο που δεν έβαλα όλο το σιρόπι, ξεχείλισε από το πλάι- κάτω στο πιάτο…<br />Μήπως έπρεπε να είναι ζεστό το παντεσπάνι?<br /><br />όσο για την κρέμα:Θεική μοναδική απίστευτη. (κράτησα και

    Reply

  13. Avatar
    August 07, 2013

    Μαρίνα μου αν δεν έχεις τσέρκι όντως δυσκολεύει κάπως το στήσιμο, για επόμενη φορά προσπάθησε να φτιάξεις μια λωρίδα από διπλό αλουμινόχαρτο και να το τυλίξεις γύρω από την τούρτα κάπως να σου συγκρατήσει την κρέμα.<br />Τώρα για το σιρόπι δεν μπορώ να καταλάβω γιατί σου έγινε αυτό..οπότε να σε ρωτήσω μήπως και καταλάβω,τι διάμετρο είχε η φόρμα που τα έψησες, αν τα έψησες σε μια ή σε δύο και αν

    Reply

  14. Avatar
    November 22, 2013

    Γειά σας, απλώς μήπως και βοηθήσω κάποιους σας αναφέρω ότι και εγώ δεν έχω τσέρκι για τούρτα αλλά χρησιμοποιώ το γύρω από την σπαστή φόρμα του κέικ το οποίο ξεφορμάρετε και πολύ εύκολα.

    Reply

  15. Avatar
    March 14, 2014

    φαίνεται φανταστικη και θα ηθελα να την δοκιμασω για τα γενεθλια του γιου μου!! θα μπορουσα ομως να χρωματισω τα παντεσπανια??

    Reply

Leave a comment