Open top menu
Βασιλόπιτα!

Βασιλόπιτα!

Για το καλό έπρεπε να ανεβάσω μια βασιλόπιτα! Λίγο πιο μοντέρνα βέβαια αλλά κι αυτή καλή είναι! Αν σας πω μάλιστα ότι η μια κολλητή μου θέλει να της φτιάξω κέικ σαν φανουρόπιτα και να το πούμε βασιλόπιτα, τι να πω μετά??!
Η αλήθεια είναι ότι μετά από όλο αυτό το τρέξιμο με τις παρουσιάσεις του βιβλίου θα θελα να κάνω ένα διάλειμμα από την κουζίνα και τα ψησίματα αλλά όλο και κάτι θα φτιάξω! Τουλάχιστον είμαι γεμάτη με υπέροχες εμπειρίες, γνώρισα υπέροχους ανθρώπους, έψησα άπειρα μπισκότα και πήρα αμέτρητη χαρά με τα γλυκά σας λόγια όταν δοκιμάζατε!Σε επόμενα ποστ θα συγκεντρώσω όλες αυτές τις γλυκές εμπειρίες.
Προς το παρόν σας δίνω τη συνταγή για ένα λευκό κέικ με δύο στρώσεις και ενδιάμεσα βουτυρόκρεμα αλλά όποιος θέλει μπορεί να φτιάξει δύο βασιλόπιτες με μια στρώση ή να χρησιμοποιήσει μεγαλύτερο ταψί!
Θα επανέλθω λογικά και αύριο για ευχές!
 
 
 
Βασιλόπιτα:
Υλικά:
5 ασπράδια αυγών
240γρ. αλεύρι
60γρ. κορν φλάουρ
250γρ. ζάχαρη
1κ.σ + 1κ.γ. μπέικιν πάουντερ
¼ κ.γ. αλάτι
60γρ γάλα + 120γρ. γάλα
2 κ.γ. εσάνς βανίλιας.
165γρ. βούτυρο ελαφρά λιωμένο
 
 
Στρώνουμε λαδόκολλα σε δύο στρογγυλά ταψάκια διαμέτρου 20εκ.
Ανάβουμε το φούρνο στους 170°C(αέρα).
Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε τα ασπράδια με τα 60γρ. γάλα και τη βανίλια, απλά να ομογενοποιηθούν.
Στο μπωλ του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι και κορν φλάουρ κοσκινισμένα, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Βάζουμε το εξάρτημα «φτερό», προσθέτουμε το βούτυρο και τα 120γρ. γάλα, χτυπάμε απαλά και στη συνέχεια προσθέτουμε το μείγμα αυγών-γάλα. Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Μοιράζουμε στα δύο ταψάκια και ψήνουμε για 35-45’ (ανάλογα το φούρνο).
 
Βουτυρόκρεμα
 
200γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
450γρ. άχνη
2-3 κ.σ. γάλα
1κ.σ. λικέρ αμαρέτο(ή όποιο σας αρέσει)
1 κ.γ. εσάνς βανίλιας
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, ρίχνουμε σιγά σιγά τη μισή άχνη, το γάλα, το λικέρ, την εσάνς βανίλιας και συνεχίζουμε με την υπόλοιπη άχνη, μέχρι να γίνει μια αφράτη κρέμα.
Συναρμολόγηση:
Τοποθετούμε το ένα κέικ σε μια πιατέλα, απλώνουμε λίγη βουτυρόκρεμα, τοποθετούμε το δεύτερο κέικ και καλύπτουμε γύρω γύρω με την υπόλοιπη βουτυρόκρεμα. Τοποθετούμε στο ψυγείο.
 
– Βουτυρώνουμε τον πάγκο εργασίας μας για να ανοίγει εύκολα το φύλλο ζαχαρόπαστας. Αποφεύγουμε να ρίξουμε άχνη ζάχαρη, γιατί θα την «τραβήξει» η ζαχαρόπαστα και μπορεί να κάνει ρωγμές ή να στεγνώσει γρήγορα. Με πλάστη σιλικόνης ανοίγουμε σε φύλλο τη ζαχαρόπαστα.
– Σκεπάζουμε το κέικ(αφού έχει κρυώσει η βουτυρόκρεμα) με τη ζαχαρόπαστα.
– Επιλέγουμε μια μεγάλη σατέν κορδέλα, πχ πράσινη.
-Με εργαλεία κουπ πάτ σε σχήμα νιφάδας, κόβουμε από τη λευκή ζαχαρόπαστα νιφάδες και αφήνουμε πάνω σε λαδόκολλα να στεγνώσουν για λίγο. Αφού έχουμε «κόψει» αρκετές νιφάδες, παίρνουμε ένα πινελάκι, βουτάμε απαλά σε ποτήρι με νερό, βάζουμε ελάχιστο στην πίσω πλευρά κάθε νιφάδας και κολλάμε απαλά πάνω στο κέικ. Μπορούμε να βάλουμε γύρω γύρω και στην πάνω επιφάνεια.
– Αν θέλουμε να βάλουμε ασημένιες μπαλίτσες(ζαχαρωτά), τις βρίσκουμε σε μαγαζιά με ξηρούς καρπούς. Με την πίσω πλευρά του πινέλου κάνουμε μια μικρή λακουβίτσα στο κέντρο κάθε νιφάδας, στη συνέχεια βάζουμε ελάχιστο νεράκι με το πινέλο και ακουμπάμε προσεχτικά μια ασημένια μπαλίτσα. Πιέζουμε ελαφρά με το χέρι μας και αφήνουμε να στεγνώσει.
– Φτιάχνουμε εύκολα πράσινα χριστουγεννιάτικα δεντράκια. Παίρνουμε λίγη ποσότητα πράσινης ζαχαρόπαστας, πλάθουμε, σχηματίζουμε κώνους σε διάφορα μεγέθη, βάζουμε με το πινέλο ελάχιστο νεράκι στη βάση τους και ακουμπάμε στην επιφάνεια της βασιλόπιτας. Αν θέλουμε να βάλουμε «χιόνι» πάνω στα δεντράκια, παίρνουμε πολύ μικρά κομματάκια ζαχαρόπαστας και με το πινελάκι μας τα κολλάμε πάνω στα δεντράκια. Καλό είναι να γίνει αυτό όσο είναι ακόμα μαλακά τα δεντράκια και δεν έχουν στεγνώσει.
Athina Panou
Written by Athina Panou

7 Comment responses

  1. Avatar
    December 30, 2013

    Υπέροχη και εντυπωσιακή!!!<br />Καλή Χρονιά σου εύχομαι, γεμάτη χαρά, αγάπη, υγεία και πολλές-πολλές επιτυχίες!!! <br />Και του χρόνου!

    Reply

  2. Avatar
    December 30, 2013

    Γλυκειά μου Αθηνά, σου στέλνω κι από εδώ, τις καλύτερες ευχές μου για την καινούρια χρονιά!!!<br />Αστείρευτη έμπνευση, δημιουργικότητα, δύναμη, τόλμη και αγάπη…πολλή αγάπη!!!Λευκή

    Reply

  3. Avatar
    December 31, 2013

    Πόσο θα ήθελα τη συγκεκριμένη βασιλόπιτα στο σπίτι μου, είναι υπέροχη!!<br />Καλή Χρονιά, με αγάπη, έμπνευση κ δημιουργία!!

    Reply

  4. Avatar
    December 31, 2013

    χρόνια πολλά δημιουργική χρονιά με αισιοδοξία όνειρα και έντονα συναισθήματα

    Reply

  5. Avatar
    December 31, 2013

    χρόνια πολλά δημιουργική χρονιά με αισιοδοξία όνειρα και έντονα συναισθήματα

    Reply

  6. Avatar
    December 31, 2013

    Πολύ ωραία βασιλόπιτα Αθηνά! Μου αρέσει πολύ η βουτυρόκρεμα, την χρησιμοποιώ συχνά για τα κέικ! Εκείνο που εντυπωσιάζει στη συνταγή σου είναι φυσικά η διακόσμηση…Εξαιρετική! Καλή χρονιά και του χρόνου ακόμα καλύτερα όλα!

    Reply

  7. Avatar
    December 31, 2013

    Καλή χρονιά Αθηνά, μια χρονιά μεγαθήριο σαν τη βασιλόπιτά σου!!!

    Reply

Leave a comment