Open top menu
Welsh cakes – παραδοσιακά ουαλέζικα μπισκοτο-κεκάκια

Welsh cakes – παραδοσιακά ουαλέζικα μπισκοτο-κεκάκια

Δε θα μπορούσα να κάνω καλύτερο ποστ που να ταιριάζει με τον βροχερό καιρό! Ένα παραδοσιακό ουαλέζικο μπισκοτο-κεκάκι, Welsh cakes, παρέα με ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι.
Ο λόγος βέβαια που σήμερα  διάλεξα αυτή τη συνταγή είναι ακόμα πιο ιδιαίτερος. 
Η Βρετανική Πρεσβεία, στο πλαίσιο της τουριστικής προώθησης της Ουαλίας και με αφορμή το project “Tasting Wales”, ζήτησε από 8 food bloggers να παρουσιάσουν παραδοσιακές συνταγές της Ουαλίας.
Μπορείτε να βρείτε τις άλλες συνταγές στα blogs: Elena’s cooking, Funky cook, Wonderfoodland, Foodaki, The Foodie Corner, Sabor, Cucina Caruso
 
 
 
Κάθε οικογένεια στην Ουαλία έχει τις δικές τις παραλλαγές στις παραδοσιακές συνταγές, όπως και τα Welsh cakes, που μοιάζουν με μπισκοτο-κεκάκια θα λέγαμε. Εκτός από τα μπαχαρικά, προσθέτουν αποξηραμένα μύρτιλλα ή κράνμπερις, αλλά στη συνταγή που έφτιαξα έκανα μια μικρή παραλλαγή με σταφίδες.
Πολύ εύκολη συνταγή και ειλικρινά δε σταματάς να τρως!
Υλικά:
(αναλόγως το τσέρκι περίπου 20-25)
 
225γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
100γρ. βούτυρο
50γρ. ζάχαρη
1/4 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. τζίντζερ
1/4 κ.γ. κάρδαμο
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 αυγό
2-3 κ.σ. γάλα
1-2 κ.σ. σταφίδες
 
λίγο βούτυρο για το τηγάνι
ζάχαρη για πασπάλισμα (κρυσταλλική)
 
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι  και τα μπαχαρικά και προσθέτουμε το βούτυρο κρύο σε κομματάκια. Τρίβουμε με τα δάχτυλα μας να γίνει σαν βρεγμένη άμμος. 
Στη συνέχεια ρίχνουμε το αυγό και τις 2 κουταλιές γάλα. Ζυμώνουμε να πάρουμε μια εύπλαστη ζύμη και προσθέτουμε και τις σταφίδες.
Αν δούμε ότι χρειάζεται και η τρίτη κουταλιά γάλα τη ρίχνουμε (αν είναι μεγάλο το αυγό, δε θα χρειαστεί).
Αφήνουμε 10′ τη ζύμη στην άκρη και ετοιμάζουμε την επιφάνεια εργασίας. Πασπαλίζουμε με αλεύρι και με έναν πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος 0,5 εκ. Μπορούμε να παίρνουμε και κομμάτια και όχι όλη μαζί να την ανοίξουμε για να μη μας δυσκολέψει.
Με ένα τσέρκι (διάμετρος 6-8 εκ.) για μπισκότα κόβουμε δίσκους.
Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά να κάψει, στη συνέχεια κατεβάζουμε για λίγο την ένταση (πχ. max 9 στην αρχή και μετά 7) και μόλις είναι έτοιμο, ρίχνουμε 1/2 κουταλάκι βούτυρο και τοποθετούμε 3-4 δίσκους ζύμης.
Αφήνουμε 2-3′ και αναποδογυρίζουμε με σπάτουλα να ψηθούν και από την άλλη.
Στη αρχή τα πρώτα  ίσως δε βγούν όπως θα έπρεπε μέχρι να δείτε στη δική σας κουζίνα πόσα λεπτά θα χρειαστούν. 
Τα βγάζετε και τα ακουμπάτε σε πιάτο και συνεχίζετε με τα υπόλοιπα. Στο τέλος τα πασπαλίζετε με την κρυσταλλική ζάχαρη.
 
Σημειώσεις:
– Ζεστά είναι τέλεια! Αλλά προσωπικά τα κράτησα και δεύτερη μέρα και τα ζεσταίνετε ελαφρώς στο φούρνο και πάλι τρώγονται ευχάριστα!
– Είναι σχετικά άγλυκα, τόσο όσο χρειάζεται.
– Μπορείτε να παραλείψετε τις σταφίδες και τα μπαχαρικά αν δεν έχετε και να βάλετε μια βανίλια.

Προσοχή στο πάχος, όντως πρέπει να είναι μισό εκατοστό και όχι παχύτερο γιατί δε θα ψηθεί καλά μέσα.

Athina Panou
Written by Athina Panou

2 Comment responses

  1. Avatar
    September 07, 2014

    ειναι υπεροχα!!! τα λες και λουκουμαδομπισκοτοκεκακια αφου τηγανιζονται!!! σιγουρα θα τα δοκιμασω!!

    Reply

  2. Avatar
    September 08, 2014

    Τηγανιτά μπισκότα;<br /><br />Ενδιαφέρουσα πραγματικά τούτη η εκδοχή, Αθηνά μου, ειδικά για ένα χαλαρό Σαββατοκυριακάτικο πρωϊνό.<br /><br />Καλή εβδομάδα σου εύχομαι.

    Reply

Leave a comment